Asgari ücret de 900-1000 tl part time garson da ancak 450-500 tl alır.
Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her 7.5 saatlik çalışmaya 11.402,32 TL / 30 = 380,07 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 50,67 TL'dir. 120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 380,07 TL x16= 6.081,23 TL'dir.
Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür. Başta müşteri temsilciliği, garsonluk, satış danışmanlığı ve anketörlük olmak üzere farklı sektörlerdeki birçok işe yarı zamanlı çalışmak için başvuru yapılabilir.
Part time denmesi için çalışma süresinin en çok 30 saat belirlenmesi gerekir. İş kanununa göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir bundan hareketle part time çalışma süresi için ortalama 30 saat demek mümkündür. Bu bahsedilen 30 saat haftanın günlerine yayılabilir.
Part time çalışma saatleri, günlük 11 saati, haftalık çalışma süresinde ise 30 saati geçmez. Bu nedenle, yarı zamanlı çalışma modeli olarak tanımlanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Çalışma saatlerinin yarım gün için genel olarak 4 ila 6 saat, tam gün için ise 8 ila 10 saat olduğu söylenebilir. Garsonların çalışma saatleri mekana göre değişebilen bir konudur. Bu gibi durumlarda garson haklarını gözeterek mesai ücreti verilir. Garson görevleri de bu haklar doğrultusunda belirlenir.
Bir işletmede garson olmak için yaş sınırı hukuken 18'dir.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Kabul edelim, garsonluk dünyanın en zor mesleklerinden biri. Ayakta sürekli koşturarak geçen uzun çalışma saatleri, dünyanın en fazla sabır isteyen işlerinden biri oluşu, herkesi memnun etme çabası ve bu arada karnı aç müşterilerin dünyanın en zor müşteri klasmanında ilk sırada oluşu...
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Part time çalışan için prim gün sayısının hesaplanmasında Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 101. maddesine göre kişinin o ay içerisindeki toplam çalışma saati hesaplanıyor. Elde edilen sonuç günlük yasal çalışma saati 7,5'e bölünüp 7,5 saat altında çıkan süre 1 iş günü olarak hesaplanıyor.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
Barda alkollü ve alkolsüz içkileri, sıcak-soğuk içecekleri ve çeşitli aperatif yiyecekleri, bara gelen misafirlere sunan görevlilerdir. Barmen ve Barmaid pozisyonundaki kişilerin sunum becerilerini kullanarak bara gelen misafirlere ikram ve hizmetleri en iyi şekilde yapmaları gerekir.
Garson olmak için herhangi bir resmi kurumda eğitim görme zorunluluğu yoktur. İlköğretim, lise ve üniversite mezunu ya da öğrencisi olan herkes herhangi bir kafe veya restoranda garsonluk yapabilir. Önce yetişme ve öğrenme süreci yaşanır, zaman içinde deneyim kazanılır.
Tepsi sol el ile ve omuz hizasında taşınmalıdır.
Part time çalışma süresi kaç saattir? Part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışanın haftalık çalışma süresinin 2/3'dir. İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir, haftada 30 saatten az çalışan işçiler part time yani kısmi süreli çalışan olarak kabul edilmektedir.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
SGK 4A sigortası özetle özel işyerlerinde çalışan herkesin bağlı olduğu sigorta kapsamıdır. Özel kurumlarda çalışan öğretmenler, tekstil işçileri, kargo çalışanları, garsonlar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm özel kurum çalışanları 4A sigortasının kapsamında değerlendirilir.
Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5'e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.
İçeriğimizde yazdığımız üzere çalışabileceğiniz part time işler şunlardır; Garsonluk, metin yazarlığı, grafik tasarım, öğretmenlik, oyun ablalığı, satış ve eğitim danışmanlığı,uzun dönem stajyerlik, fotoğrafçılık, müşteri temsilciliği anketörlük, temizlik elemanı, aşçılık ve baristacılık.
Ancak part-time veya dönemsel çalışan kişiler, isteğe bağlı sigortalılığa 4/A'lı olarak devam edebilir. Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri