Makarna, vitamin ve mineraller açısından da çok zengindir. Bu özellikleri sayesinde çocuklar için mükemmel bir enerji kaynağıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor ve protein yönünden zengindir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer. Bu gruptaki besinler karbonhidrat yönünden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar. Kepeği alınmamış tahıllar ve bulgur B grubu vitaminleri yönünden de zengindir.
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
İlgili 39 soru bulundu
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
- Makarna yoğun miktarda vitamin ve mineral içermektedir. - Makarna içerdiği yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi nedeni ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. - Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 5'i de yağdır. Bunu unutmayın.
Makarna, özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin bir besindir. Bu besinlerin yanı sıra makarnada potasyum, fosfor, protein ile beraber A, B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Linoleik yağ asidi ile minör yağ bileşenlerini de içeren makarna kolesterol düşürme gibi sağlık açısından farklı etkilere sahiptir.
Makarna, karbonhidrat tüketimini azaltmaya çalışırken insanların kestiği ilk yiyeceklerden biridir. Ancak, bir diyet uygulayanlar veya kilo vermek isteyenler için genellikle "yasak" olarak kabul edilen diğer ürünlerin aksine, makarna aslında bazı besleyici beslenme özelliklerine sahiptir.
İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır: Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.)
“Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü. Bu nedenle makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Bol Miktarda Vitamin İçerir
A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir. Özellikle diyet yapanlar için yağsız olduğu sürece sanıldığı gibi zararlı bir besin değildir.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
İçerisinde bol miktarda vitamin vardır.
İçerdiği A, B1, B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir ve protein yönünden zengin oluşuyla makarnanın faydaları saymakla bitmez.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Düşük nişasta miktarı içeren ve buğdaydan üretilen irmikle yapılmaktadır. Ayrıca pek çok bitkisel protein de içermektedir. Makarnanın %80'lik kısmı karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan %20'lik kısmın 'i protein, %5'i ise yağ içermektedir.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri