Hesaplanacak gün sayısı üzerinden prim ödemesi yapılır. Hesaplama yapılırken, 7.5 saatten az olan küsuratlar 1 gün kabul edilmektedir. Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir.
15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir.
Part time çalışanlar, ay içinde 8 günden az çalışmışlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Ayda 8 günden fazla çalışması olan işçilerin, ayrıca GSS primi ödemelerine gerek yok.
Part time çalışmada, bir aylık süreçte 7,5 saatlik çalışma için 1 güne tekabül eder. Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir. Fakat anne babası ya da eşi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişilerin eksik günlerin GSS primini 30 güne tamamlama mecburiyeti yoktur.
Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5'e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.
Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor. Ev hizmetlerinde ayda 30 günden az çalışan gündelikçiler, primlerini kendileri ödeyerek aylık sigortalı sürelerini 30 güne tamamlayabilirler.
ARTIK AYDA 9 GÜN SİGORTALI ÇALIŞMAK YETERLİ
Yapılan bu düzenleme sayesinde, ayda 9 gün ile 20 gün arasında sigortalı çalışan kişilerin tamamı, GSS primini 30 güne tamamlamaktan kurtulmuş oldu. Artık sadece ayda 8 gün ve daha az sürelerde sigortalı çalışanlar eksik GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda kalacaklar.
Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve daha fazla ev hizmetlisi olarak çalışan kişiler, emeklilik, genel sağlık sigortası ve analık gibi bütün sigorta kollarından çalıştıkları gün sayısı doğrultusunda faydalanabiliyorlar.
Yani ayda 125 saat çalışan sigortalı 17 gün üzerinden SGK'ya bildirilir. Part-time çalışanlar ay içinde 30 günden az çalışmalarını isteğe bağlı sigorta ile tamamlayarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Borçlar Kanunu'na göre işçinin bir hizmeti kısmi süreli olarak düzenli bir biçimde yerine getirmeyi üstlendiği sözleşmeler de hizmet sözleşmesi olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda part-time çalışanlar da sosyal güvenlik mevzuatında zorunlu sigortalı sayılıyor.
6. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar her defa müracaat edecek mi? İLİŞKİN FORM”un “Çalışma devamlı mı ?” kısmının işaretlenmesi yeterlidir. “www.turkiye.gov.tr” uygulaması ve Kısa Mesaj Servisi (SMS) ile müracaat edenlerin her bir çalışma (gün ve kişi) için ayrıca işlem yapılması gerekmektedir.
Part-Time (Kısmî süreli) çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin (saat) 7,5 'a bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı olacağı hesaplanır. 7,5 saatin altındaki çalışmalarda 1 güne tamamlanır.
Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları gerekse de yargı kararlarında, salt sigortalı işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmiş olması kişinin en azından bir gün de olsa çalıştığını kabul etmemektedir. Bunun en önemli şartı o kişinin işyerinde eylemli, fiili ve gerçek olarak çalışmasının tespitidir.
Düzenleme kapsamındaki sigorta şirketlerinden poliçesi olan araçların yeni poliçelerinde ücret 31 Mayıs'tan sonra alınmaya başlanacak.Karara göre çok kaza yapan Riskli SigortalarHavuzu'ndakiotomobiller de poliçe süreleri mayıs ayı içinde bitmesi halinde prim ödemeden 1 ay poliçe haklarından yararlanacak.
1 ay içinde 15 gün boyunca çalışma durumu olan yarım zamanlı çalışanlar, geri kalan 15 gün için isteklerine bağlı olarak sigorta primi ödeyebilirler. Bu sayede çalışma süreleri 30 güne tamamlanmış olur. Ancak %35,70 TL'nin yaklaşık % 32'si kadar prim tutarının 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları şu şekilde hesaplanmaktadır. 1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor.
Araç Sahibi Değişiminde Trafik Sigortası Belirlenen Sürede Yapılmazsa Ne Olur? Trafik sigortası zorunlu bir trafik sigortası olduğu için yaptırılmadığı durumlarda uygulanan bazı yaptırımlar vardır. Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir.
Kısmi Süreli (Part Time) Çalışanların Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır? Kısmi süreli (part time) iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin yazılı iş sözleşmeleri aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilir.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri