Uçuk, dudak ve çevresinde görülen yaygın bir viral cilt enfeksiyonudur. "Uçuk neden olur?" sorusunun cevabı özetle herpes simpleks isimli virüstür. Bu virüs dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ağzınızın çatısında ve yanak iç kısımlarında ağrılı yaralara neden olur.
Dudakta Uçuk Neden Çıkar? Uçuk, dudakta kendini ağızda kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar halinde kendini gösterir. Bu bölgedeki uçuk genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Herpes simpleks virüsünün neden olduğu bu durum öpüşme ve yakın temas ile bulaşır.
Buz uygulamasını evde yaparak günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Limon ve Karbonat: Dudak uçuğunu geçirmek için evde uygulayacağınız bir diğer karışım ise limon ve karbonattır. Limon yoğun miktarda asit içerir ve bu şekilde dudak uçuğuna iyi gelir. Hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
Çinko oksit içeren kremler ve çinko takviyeleri uçuğa iyi gelir. Aloe Vera Jeli. Uçukları geçirmede en iyi ve doğal yöntemlerden bir diğeri de aloe vera jelidir. İçeriğinden dolayı tahrişe ve yaraya iyi gelir.
Herpes Simpleks virüs denilen virüsün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır ve temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler alınır.
İlgili 27 soru bulundu
Herpes 1 genellikle deri ile temas etme, öpüşmek veya kullanılan ortak eşyalar yolu ile bulaşabilir. Bununla birlikte her iki tip virüs de cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
HERPES SİMPLEKS VİRÜSÜnün (HPV) en yaygın türü genellikle dudakta uçuk çıkmasına neden olur.
Stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması, güneş ışınlarına maruz kalma, ateş, viral enfeksiyon, hormonal değişiklikler ve güneş yanıkları uçuk virüsünün vücutta aktif hale gelmesinde tetikleyici rol oynar.
Aloe vera jeli ile birlikte uçuk şikayetlerinizi ortadan kaldırmak mümkün. Oldukça etkili bir tedavi şekillerinden olan aloe vera jeli bitkisel tedavi yöntemleri deyince akla ilk gelen bitkisel tedavi seçeneklerindendir. Uçuk olan bölgeye aloe vera jelini çıkartarak sürebilirsiniz.
Uçuklar oldukça yaygındır ve genellikle 10 gün içinde kendiliğinden geçer ancak acıyı hafifletmek ve tedavi etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Aloe vera. Cilt için yararlı olan pek çok bileşen içeren aloe vera uçuğun kısa sürede kurumasını sağlar. Bunun için yapmanız gereken tek şey 1 çay kaşığı aloe vera jelini uçuğun üzerine masaj yaparak yaymak.
Genellikle uygulanan ve olumlu sonuç gösteren ürünler; süt, sirke, sarımsak, aloevera, nane yağı, çay ayacağı gibi bitkisel içerikli ürünlerdir. Bu ürünlerin pamuk ve ya kulak çubuğa yardımı ile uçuğa sürülmesi uçuğu rahatlatır ve kısa sürede iyileşmesini sağlar.
2) Elma Sirkesi
Elma sirkesi antibakteriyel özelliğiyle uçuğunuzdaki mikropları kırar ve mikropların yayılmasına engel olur. Aynı zamanda uçuğu kurutarak uçuğun daha hızlı sürede iyileşmesini sağlar. Uygulama: Bir parça pamuğa elma sirkesini dökün ve uçuğun üstünde bir süre bekletin.
Uçuk için Antiviral İlaçlar
Diğer antiviral türlerde olduğu gibi, örneğin dudağınızda kaşıntı veya karıncalanma hissi gibi uçuk belirtilerini ilk kez hissetmeye başladığınızda alırsanız, famsiklovir oldukça etkilidir.
Bir gecelik tedavi
Bu tedavi biraz kaşıntı veya yanmaya sebep olabilir, ama bu belirtiler bir kaç saniyede kaybolacak, endişelenmeyin. Ayrıca, sarımsak bu uçukların sebep olduğu genel acıyı azaltabilir ve uçuğu bir kaç saat içinde ortadan kaldırabilir.
Nemlendiric özelliği olan vazelin uçuğu yumuşatabilen özelliktedir. Kulak mapuğu yardımıyla uçuğa sürdüğünüz vazelin, bakterilerden koruduğu ve yumuşattığı için uçuğun kaşıntısını azaltır ve iyileşmesine katkıda bulunur. Vazelin deride görülen çatlak ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
Uçuk virüsünün bulaşıcı olduğunu belirten Ertek, "Bu nedenle uçuğu olan kişiler kişisel eşyalarını (bardak, çatal, yastık, kaşık, havlu gibi) başka kişilerle paylaşmamalıdırlar. Şurada Paylaş! Öpüşmekten ve uçuk olan bölgeye dokunmaktan da (uçuğu ellemek, kabuğu ile oynamak gibi) uzak durmalılardır.
Uçuğa dokunulmamalı, dokunulursa eller çok iyi yıkanmalı. Uçukluyken kesinlikle gözlere dokunmaktan kaçınılmalı. Makyaj temizlerken dikkat edilmeli.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV enfeksiyonunun anlaşılması genelde kişinin kendi ilk kontrollerini yapmasıyla başlar. İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Çoğu kişi virüsü küçükken yetişkinlerden kapar. Küçük çocukları öpmek veya yanaklarını sıkarak sevmek uçuk virüsünün bulaşması açısından risklidir. Öpüşmek veya bardak, çatal-kaşık, havlu, makyaj malzemesi, tıraş bıçağı benzeri eşyaların ortak kullanımı virüsün bulaşmasına yol açabilir.
Bu ilaçlar arasında acyclovir, famciclovir ile valacyclovir yer almaktadır ve reçete ile temin etmeniz mümkündür. Bu ilaçlar, uçuk henüz görülmeden kullanıldığında daha etkili olur.
Alternatif tıp tedavileri alanında yayınlanan bir çalışmada, çinko oksit kreminin oral herpes enfeksiyonu için etkili bir tedavi olduğu tespit edilmiştir. Çinko oksit içeren kremler ve çinko takviyeleri uçuğa iyi gelir. Aloe vera jeli.
UÇUKTAN KURTULMA YOLLARI
Uçuğun günümüzde kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle öncelikle virüsü kapmamaya özen göstermek gerekmektedir. Yabancılar ile temastan kaçınmak, cinsel ilişkide prezervatif kullanmak, ortak havlu vs. kullanımından uzak durmak gerekmektedir. Çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri