2.Parti Üretim Sistemi: özel bir siparişi veya sürekli bir talebi karşılamak amacı ile, belli bir mamul grubunun belirli miktarlardan oluşan partiler halinde üretilmesidir.
Bir ürünün özel bir siparişi ve sürekli bir talebi karşılamak amacı ile belirli miktarlardan oluşan partiler halinde üretilmesidir. Bu sistemin en büyük özelliği, bir parti bitmeden diğerle rinin üretimine geçilmesidir.
Kitlesel Üretim= Seri ya da fabrikasyon üretimi olarak da bilinen kitlesel üretim, teknolojiyi araç olarak kullanarak büyük hacimli üretimlere imza atmayı hedefleyen ve üretim süreçlerini standartlaştıran bir üretim çeşidi olarak bilinmektedir.
Grup teknolojisi nedir? Grup Teknolojisi, ürün tasarımı ve üretiminde ürünler arasındaki benzerliklerden faydalanarak, ürünleri benzerliklerine göre gruplandırmaya dayanan yeni bir üretim felsefesidir. Hücresel Üretim ise Grup Teknolojisinin atölye düzeyine uygulanmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Üretim, belirli üretim faktörlerinin belli bir zamanda belli miktarlarda kullanılarak belirli bir süreçten geçirilmesi suretiyle fonksiyonel, ekonomik ve katma değerce daha değerli yeni ürünler elde edilmesidir. Üretim Kaça Ayrılır? Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Temel Kitlesel Kişiye Özel Üretim, müşterinin ürünün temel parçalarını değiştirerek ürünü kendi ihtiyacına göre kişiselleştirebilmesini ve direkt üreticiden teslim almasını ifade eder.
1920'li yılların başında uygulamaya konan yöntem, vasıfsız işçilerin bir üretim bandı oluşturduğu, kitle üretimi ve kitle tüketimi üzerine kurulu bir sistemdir. Her bir işçi üretim bandında çok küçük ve vasıfsız bir işle görevlendirilmiş olup, bütünün (yani üretilen ürünün) ne olduğu konusunda bilgisizdirler.
Esnek üretim sistemleri, farklı parça ve ürünleri önemli bir değişiklik ya da tezgah duruşuna gerek kalmaksızın, üretebilme kabiliyeti olan sistemlerdir (Groover,1987:32).
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.
Pilot imalat nedir? Laboratuvar ölçekli bir formülasyonun üretim prosedürü çerçevesinde uygulanabilir bir ürüne dönüştürülmesi işlemidir.
Firmaların kâr amaçlı geliştirdiği, üretim esnasında israfı ortadan kaldırıp, en iyi üretim potansiyelinin meydana getirildiği sisteme Yalın Üretim Sistemi denilmektedir. Üretim esnasında maliyetin ve işçiliğinin minimuma düşürülmesi ile birlikte, kâr marjının artırılması amaçlanmaktadır.
Kısmen tamamlanmış bir dizi ürünün partiler halinde üretildiği bir üretim yöntemidir; maksimum verimlilik elde etmek için her biri tam spesifikasyona göre yapılır. Bu üretim yöntemi, otomotiv, elektronik ve lojistik dahil olmak üzere birçok farklı sektördeki şirketler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Temel hammaddelerin ayırıcı yöntemlerle işlenerek birçok ürün üretilmesine analitik üretim adı verilmektedir. Ham petrolden benzin, şeker pancarından şeker ve alkol gibi ürünlerin üretilmesi analitik üretime örnektir.
Kesikli üretim sistemi, üretimin miktarına göre ikiye ayrılır. Bunlar siparişe göre üretim ve parti tipi üretim olarak adlandırılır. Siparişe göre üretim, tüketicilerin verdiği düzensiz siparişler doğrultusunda gerçekleştirilirken, parti tipi üretimde ise belirli miktarlarda ürün üretimi yapılmaktadır.
Henry Ford (30 Temmuz 1863 - 7 Nisan 1947) Amerikalı sanayici, iş patronu, Ford Motor Company'nin kurucusu ve seri üretim'in montaj hattı tekniğinin baş geliştiricisiydi.
Henry Ford'un geniş çapta yararlandığı bir başka isim F.W. Taylor'dur. Taylor'un “bilimsel yönetim” yaklaşımına göre; işçilerin yaptıkları işin parçalara ayrılarak ayrıntılı olarak incelenmesi, kaydedilmesi ve bu işin yapılması için en basit ve uygun yolun bulunmasıyla çok büyük verimlilik artışları sağlanacaktır.
1- Esnek bir birikim düzeni veya esnek üretim rejimi: Post-Fordizm, tüketim taleplerine göre farklılaştırılabilen bir üretim süreci getirmiştir. 2- Küçük ölçekli üretim: Fordist üretimin büyük ölçekli üretim anlayışı yerine, çok sayıda küçük işletmelerce yapılan küçük ölçekli üretim sözkonusudur.
Özel üretimde işletme her bir müşterisi için istenen türde ürün veya ürün hattı oluşturma işlemidir. İstenen ürüne göre özel üretimde malzeme, tasarım vb. gibi istenen şekilde üretimi gerçekleştirilebilir. Bu tarz üretimde, üreticinin alıcı tarafından belirlenen kriterleri ile her türlü ürünün ortaya çıkmasını sağlar.
İmalat sanayinde yaygın olarak kullanılan bu yöntemde üretim kısa bir sürede gerçekleşir ve o seri (parti) bittiğinde başka bir serinin üretimine geçilir. Özellikle otomasyonun yaygınlaştığı dönemde ortaya çıkan, teknoloji ve sermaye yoğun bir üretim biçimidir.
Pratik tanımı ise esnek süreçlerin ve organizasyonel yapıların kullanımı ile çeşitli ve sıklıkla kişiye özel kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlerin yığın üretimin maliyetlerinde üretilmesidir (Hart, 1995, s. 36-37).
1970'li yıllara damgasını vuran fordizmin krizi (refah devletinin krizi ya da kamu maliyesinin krizi), çok çeşitli alanlarda kapitalizmin içsel unsurları arasındaki uyumu farklı bir şekilde yeniden tesis etmeyi amaçlayan politikalarla aşılmaya çalışılmıştır ve çalışılmaktadır.
Geniş anlamıyla Fordizm, kapitalizmin özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası yöneldiği yeni bir sermaye birikim rejimini ifade eder. Bu; ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel boyutları da olan oldukça kapsamlı ve karmaşık bir yeniden yapılanmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri