Pasaportunuzun kayıp veya çalınmış olduğunu bize rapor ettiğiniz anda pasaportunuz iptal edilir ve pasaportunuzu daha sonra bulsanız bile yeniden kullanma şansınız ortadan kalkar. Böyle bir durumda yeni bir pasaport almak için başvuru yapmanız ve ücreti ödemeniz gerekecektir.
Kayıp Pasaport İşlemleri İçin T.C. Temsilciliklerine Başvurmalısın. “Yurt dışında pasaportumu kaybettim veya çaldırdım” diyorsan olayın yaşandığı bölgeden sorumlu olan T.C. Büyükelçiliği veya konsolosluğuna kayıp pasaport için başvurman gerekir.
Eğer pasaportunuz kayıp oldu veya çalındı ise 24 saat içinde polise bildirmeniz gerekmektedir. Pasaportunuzu yeniden çıkartmak için şahsen Ankara A.B.D. Büyükelçiliği, İstanbul ve Adana A.B.D. Konsolosluğu ve İzmir Konsolosluk temsilciliğinden yapmanız gerekmektedir.
Yurt dışına gittiğinizde pasaportunuzu kaybetmeniz veya çaldırmanız durumunda, ülkeye dönerek yenileme başvurusu yapmanız gerekir. Ülkeye dönüş için bulunduğunuz yerdeki Türkiye Cumhuriyeti elçiliklerine geçici pasaport başvurusu yapılmalıdır. Ardından Türkiye'de pasaport yenileme için ilgili başvurular yapılır.
Ancak ülke dışında kaybolmasına nazaran sorun nispeten daha kolay çözülür. Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait ALO199 numaralı hat kayıp bildirimi yapmak için aranır. Bu hattın aranması sırasında aynı zamanda yeni pasaport için randevu başvurusu da yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
Kaybını bildirdiğim Pasaportumu buldum, ne yapmalıyım? Yurtiçinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerine yurtdışında ise Dış Temsilciliklere başvuru yapılarak gerekli güncelleme işlemi yapılması gerekmektedir.
İdari işlem niteliğindeki pasaport tahdidi işleminin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılması mümkündür.
Pasaportunuzun kayıp veya çalınmış olduğunu bize rapor ettiğiniz anda pasaportunuz iptal edilir ve pasaportunuzu daha sonra bulsanız bile yeniden kullanma şansınız ortadan kalkar. Böyle bir durumda yeni bir pasaport almak için başvuru yapmanız ve ücreti ödemeniz gerekecektir.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
6. Pasaportumu benim dışında başka biri teslim alabilir mi? Başvuru sırasında size iletilen takip fişi üzerinde yazan isimler dışında pasaport teslimatı yapılmamaktadır. Şahsen pasaport teslimatlarında kimlik ibrazı, vekalet sahibi teslim almaya geldiğininde de başvuru fişi aslı ve kimlik ibrazı zorunludur.
Kişiye özel pasaportlar üzerinde tıpkı T.C. kimlik numarası gibi bir numara bulunur. Bu numaraya pasaport numarası denir. Pasaport numarası kişiye özeldir ve bu sayede pasaportun kimlik yerine kullanılabilmesini sağlar.
444 45 26 numaralı ilan hattını 7/24 arayabilirsiniz, WhatsApp üzerinden pasaport numarası ile beraber isim soy isim belirterek gönderebilirsiniz, ilan[@]ilanservisi[.]net adresine mail gönderebilirsiniz.
"Yangın bölgelerinde, geçerli T.C. Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi ve Pasaportunu yangın nedeniyle kaybeden vatandaşlarımız; Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi ve Pasaportunu nüfus müdürlüklerimizden hiçbir ücret ödemeden yenileyebilecektir."
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir. https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.
Süresi dolan pasaportunuzun yerine yenisini çıkartmanız gerekmektedir. E-pasaport olarak geçen çipli pasaport işlemleri için randevu alarak kolaylıkla yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz.
Elektronik pasaport, e-Pasaport ya da çipli pasaport; içinde parmak izi, fotoğraf ve imza gibi verilerin bulunduğu bir çipin yanı sıra üzerinde pasaport numarası, ad, soyad, uyruk ve doğum tarihi gibi kimlik bilgilerinin de yer aldığı uluslararası seyahat belgelerine deniyor.
Pasaport başvuru ve teslim süreci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresi, e-Devlet Kapısı veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edilebilir.
Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.) Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)
Pasaport ücreti için 50 oranında zam geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu.
Pasaport işlem süresi yaklaşık 6 haftadır, bu süreye gönderim (kargo) süresi dahildir. Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.
Yeni kimlik başvurularında afetzedelerden ücret alınmıyor.
Evet. Eski pasaportunuzun Türk makamlarınca işlem yapılan sayfalarının bir kısmı usulüne uygun bir şekilde iptal edilerek tarafınıza iade edilecektir.
Pasaportumun geçerlilik süresi nedir? Biyometrik pasaportlar ve kimlik belgeleri 24 yaş altı kişiler için altı yıl geçerli. 24. yaşını dolduran kişilere verilen pasaportlar ise on yıl geçerlidir. Çocuk pasaportu 12. yaşını doldurmamış çocuklara azami 12 ay geçerli olmak üzere verilir.
Vizenizin son 1 günü kalmasına rağmen pasaport yenilemeniz gerekse dahil, vizeniz iptal olmaz. Ancak yeni pasaport kaydında eski pasaportun iptal kaşesi alması gerekmektedir. Vizeniz yeni pasaportunuzda da devam edecek şekilde yasal düzenlemeyle size teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri