Pasif algılamada Güneş gibi başka bir kaynaktan gelen ışınların cisimlere çarptıktan sonra uyduya ulaşarak elde edilen algılama yöntemidir. Bu yöntemde gece ve gündüz olması başarımı direkt etkileyeceği gibi meteorolajik etmenlerde etkilidir.
Dijital sensörler
Ayrıca sensörler aktif sensör ve pasif sensör olarak da ikiye ayrılırlar. Aktif sensörler, kendi sinyallerini ürettikten sonra bu sinyalin ortamdaki değişimini kontrol ederek algılama işlemini gerçekleştirirler. Ultrasonik ve kızılötesi sensörler bu gruba dahildir.
Uzaktan Algılama, tarım arazilerinin durumu, toprak özellikleri, bitki büyümesi ve hastalıkları gibi birçok bilgi elde edilebilir. Bu bilgiler, tarım faaliyetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlar. Uzaktan Algılama, tarım sektöründe kullanılan su kaynaklarının yönetiminde de önemli bir rol oynar.
“Uzaktan Algılama nedir?” sorusuna yanıt veriyoruz. Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan yani temas etmeden kaydetme ve inceleme tekniğidir.
Aktif uzaktan algılama (radar) ise daha uzun dalga boylarındaki mikrodalga radyasyonları kullanır.
İlgili 40 soru bulundu
Uzaktan algılamanın temelini oluşturan esas olay algılamadır. Algılayıcıların tipine göre sınıflandırılır. Uydular algılama tekniğinde kullandıkları enerji kaynaklarına göre Aktif algılama ve Pasif algılama olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır.
Uzaktan algılama, fiziksel nesneler arasındaki konumsal, spektral ve zamansal ilişkilerin belirlenmesini sağlar. Nesnelerle temas etmeden uydu veya uçaklar üzerindeki sensörler aracılığıyla yeryüzü ölçümü yaparak veriye ulaşmamıza yardımcı olur.
Arazi kullanımının belirlenebilmesi görüntü sınıflandırılmasıyla mümkündür. Uzaktan algılamada sınıflandırma, bir görüntüdeki her bir piksel değerinin ait olduğu özellik grubunu belirleme işlemidir. Sınıflandırma, tematik bilgi çıkarmak için kullanılan çok önemli bir yöntemdir.
Uzaktan algılama, fiziksel nesneler arasındaki konumsal, spektral ve zamansal ilişkilerin belirlenmesi amacıyla nesnelerle temas etmeksizin uydu veya uçaklar üzerindeki sensörler yardımıyla yeryüzü ölçülerinin yapıldığı sanat, bilim ve teknolojidir.
Pasif sistemler uzaktan algılama için enerji üretmezler ve güneş enerjisini kullanırlar. Aktif sistemler kendi enerjilerini üretirler ve yansıttıkları enerjinin geriye dönüşünü toplayarak görüntü elde ederler.
Uzaktan Algılama ile kentlerin büyüme süreçlerinin takibi, hava kirliliği, su kaynaklarının izlenmesi, tarımsal rekol- te tahminleri, arazi kullanım türlerinin belirlenmesi, kent planlama gibi çok sayıda uygulama etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.
Sinyal üretebilmek için dışarıdan harici hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymayan fiziksel yada kimyasal değerleri istenilen çıkış değişkenine dönüştürebilen sensörlerdir. Bu pasif sensör çeşitlerine en basit örnek ise buton ve anahtardır.
Pasif sensörler ise ortamdan aldıkları sinyalleri kontrol ederek algılama işlemini gerçekleştirirler. LDR (ışığa duyarlı direnç), NTC/PTC (ısıya duyarlı dirençler), fototransistör (ışığa duyarlı transistör) bu gruba örnek olarak gösterilebilirler.
Landsat ilk olarak atılan uzaktan algılama uydularının başında gelmekte ve halen sıklıkla kullanılmaktadır. Landsat uydusu 1972 yılında Amerika California'daki Vanderberg Hava Üssü'nden USGS tarafından uzaya gönderilmiştir. O yıldan beri yaklaşık olarak 1.5 milyon görüntü alınmıştır.
Elde edilen görüntüler belli bir amaç doğrultusunda bilgi elde etmek için görsel olarak veya bilgisayar destekli görüntü analiz yazılımlarıyla analiz edilir ve yorumlanırlar. Görüntü eldesi hızlıdır. Büyük alanlarda daha ucuzdur. Görüntüler sayısal formatta olduğu için gözün ayırt edemeyeceği ayrıntılar yakalanabilir.
Tanım olarak; yeryüzündeki doğal ya da yapay objelerin, uydulara yerleştirilen sensörler yardımı ile algılanmasıdır. Temel prensip, yeryüzündeki objelerden yansıyan elektromanyetik enerjinin, uydu sensörleri vasıtası ile algılanmasıdır. Elde edilen veriye göre yeryüzü objelerinin analizi gerçekleştirilir.
Uzaktan Algılamada; spektral, radyometrik, konumsal ve zamansal olmak üzere dört farklı çözünürlük mevcuttur.
Uzaktan algılama, hava araçları ve uydular aracı- lığı ile fiziksel bir temas olmadan yeryüzü görün- tüleri çekip bunları inceleyerek bilgi edinmeyi amaçlayan bir bilim dalı. Uzaktan algılamada kul- lanılan algılayıcılar yeryüzünden yansıyan ener- jiyi kaydeder.
"Bandwidth" olarak bilinen "Bant genişliği"; İnternet bağlantılı herhangi bir cihazın, belli bir zaman dilimi içerisinde alabileceği veri miktarıdır. Başka bir deyişle; bir kanalla aktarılacak olan maksimum verinin iletilmesi ve taşınmasıdır.
Spektral Yansıma ve Yansıtıcı Yüzey Etkisi
Yeryüzü cisimlerinin yansıma özellikleri, gelen enerjinin yansıyan bölümü ölçülerek belirlenebilir. Söz konusu cisimden algılayıcıya geri dönen değişik dalga boylarındaki enerji miktarı, kuramsal olarak insan parmak izinde olduğu gibi benzersiz bir “spektral iz”e sahiptir.
Radar, radyo dalgalarını bir anten aracılığıyla ortama yayar. Elektromanyetik dalgalar herhangi bir nesneye çarptığında yansıyarak her yöne yayılır. Yansıyan dalgaların bir bölümü radara geri gelir ve radar yine bir anten aracılığı ile bu dalgaları algılar.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri