Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Sağlıklı vejetaryen diyetinde et yerine örnek protein olarak yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir; bakliyatlardan özellikle yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya fasulyesi, sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak gibi yüksek protein içerikli besinler öne çıkıyor.
Haşlanmış yumurta hem tok tutma özelliği olduğu için hem de az kalori değerine sahip olduğu için genellikle diyet listelerinde yer alır. Eğer fitness ya da kardio çalışıyorsanız haşlanmış yumurtayı beslenme listenizde mutlaka bulunması gerekir. Bu durum diyet yapan kişiler için de her zaman geçerlidir.
Diyet sürecinde, kilo vermek isteyenler için en ideal tavuk eti tüketimi haşlama usulüdür. Düşük yağ içeriği ve yüksek besin değerleriyle doyuruculuğu da yüksektir, uzun süre tok tutar. Spor yapanlar için de iyi bir protein kaynağı olan haşlama tavuk göğüs, hazırlaması da oldukça pratik bir öğün olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Yağ Kısıtlı kalori tüketmek isteyenler için tavuk daha uygun bir seçenektir. Bir porsiyon tavuk, sığır etine kıyasla daha az kalorinin yanı sıra daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Diyette tavuklu pilav yenir mi? Tavuk pilav gibi besinlerin spora katkısı yüksek seviyede olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Övgü Doğruyol'a göre tavuk pilav ikilisini tükettiğiniz süreçte sağlık problemi yaşamıyorsanız bir sorun yok.
Beyaz et, doğru miktarda ve doğru porsiyonlarla tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyleyen Prof. Canan Karatay, "En sağlıklı kırmızı et kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunur" dedi.
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Haşlanmış yumurta kalori bakımından en zengin olan kısım iç kısımda bulunan sarı yerdir.
Protein ağırlıklı beslenen sporcular, enerji kaybı yaşamaması için gün içinde 4-5 yumurta yediği de gözlemlenir. Bu durumda sporcular için yumurta aslında kilo aldıran değil enerji veren ve kas kütlesine destek olan bir besin olarak hatırlanır.
Diyet yapanlar günde kaç yumurta yemeli? Diyetisyenler, besin değeri yüksek olduğu için sağlık açısından günde 1 yumurta tüketmenin kilo aldırmayacağını belirtiyor. 1 adet yumurtanın kalorisi düşük olsa da çok fazla tüketildiğinde vücuda etkisini gösterir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Bulgur pilavı ve pirinç pilavına nefis bir alternatif olan arpa şehriye pilavının tadı damağınızda kalacaktır.Arpa şehriye pilavı diyette de yenebilir.
Diyet sürecinde yediğimiz şeylere daha fazla dikkat etmeli ve doğal seçeneklere daha çok yönelmeliyiz. En az işlenmiş besinler en doğru seçimlerdir. Durum böyle olunca da temiz ve sağlıklı bir şekilde pişirilmiş bulgur pilavı, gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri