PASİNLER SAVAŞI'NIN ÖNEMİ Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği Türklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti Doğu Anadolu'dan başlayarak Anadolu'yu denetimi altına almaya başlamıştır.
Bu savaş Selçuklu İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptıkları ilk ciddi savaştır. Savaşın asıl önemli tarafı, Bizans'a karşı ilk defa büyük çapta bir zaferin kazanılmış olmasıdır. Türk orduları bu savaşla Erzincan bölgesine kadar uzanmışlardır.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
- Pasinler Savaşı Bizans'a karşı Büyük Selçuklu Devleti'nin Zaferi ile sonuçlanmıştır. - Gürcü komutan liparit esir alınmıştır. Liparit üzerinden Bizans İmparator ile anlaşma imzalanmıştır. - Pasinler Savaşı'nın zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti'nin gücü daha da artmıştır.
Başkan Sekmen de Pasinler Savaşı'nda Selçuklu'nun Bizanslılara karşı büyük zafer kazandığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Selçuklu elde ettiği zaferle sadece Bizans'a değil aynı zamanda bölge coğrafyasına gözdağı ve bu topraklarda nice yıllar hüküm süreceğinin ilk işaretini vermiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Pasinler savaşı, 1048 yılında Erzurum sınırlarında bulunan Pasinler'de Büyük Selçuklu ve Bizans ordusu arasında yapılmıştır. Anca savaş sırasında Gürcü ve Ermeniler Bizans ordusunu desteklemiştir. SONUÇLARI: Pasinler Savaşı, Büyük Selçuklu Devletinin zaferi ile sonuçlanmıştır.
Anadolu topraklarına Türkler tarafından gerçekleştirilen keşif seferi sonrasında Anadolu'ya yapılan Türk akınlarının artması Bizans İmparatorluğu'nun bu durumdan büyük rahatsızlık duymasına sebep olmuştur. Ortaya çıkan bu durum ise Pasinler Savaşı'nın başlama nedeni olmuştur.
Liparit hanedanına mensup olan kral, 1048'de Bizanslı bir magistros olarak, IX. Konstantin tarafından Anadolu'ya doğru ilerleyen Selçuklulara karşı savaşta yardım etmesi için çağrıldı. Eylül 1048'deki Pasinler Muharebesi'nde Liparit esir alındı ve İsfahan'a gönderildi.
Katvan Savaşının Önemi
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına neden olması bakımında tarihte yaşanmış olan önemli savaşlardan biridir. Bu savaş sonrası yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti parçalanarak ortadan kalkmıştır. Savaşı kesin olarak kazananı Karahitaylılar Devleti olmuştur.
Bizans'a Karşı İlk Üstünlük: Pasinler Savaşı
Liparit ve iki Bizanslı general, 1048 senesinde Erzurum'un Pasinler Ovası'nda karşı karşıya geldi. Vuku bulan savaş, Türklerin galibiyetiyle neticelendi ve bu savaş sonrasında Bizans ile Selçuklu arasında ilk antlaşma yapılmış oldu.
Pasinler Savaşı'nı Türkler açısından önemli kılan en önemli özelliği Doğu Anadolu topraklarının Selçuklu Devleti'nin kontrolüne girmiş olmasıdır. Bunun neticesi olarak da Anadolu topraklarının Türkler tarafından fethine zemin hazırlanmış olmasıdır.
Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans Devleti arasında yapılan 1048 Pasinler Savaşı'nı Selçuklular kazanmış ve Anadolu'yu yurt edinmek isteyen Türkler ilk başarıyı bu savaşla elde etmişlerdi. Pasinler Zaferi ile cesaretlenen Türkler, daha sonra 1071 Malazgirt Meydan Muharebesini kazanmıştı.
Muharebe. Selçuklu ordusu 10 Eylül veya 18 Eylül 1048 tarihinde Pasinler Ovasında 50.000 kişilik Rum, Ermeni, Gürcü ve Abazalardan kurulu bir Bizans ordusuyla karşılaştı. Selçuklu ordusunu Tuğrul Bey'in üvey kardeşi İbrahim Yınal Bey'le amcaoğlu Kutalmış kumanda ediyordu.
- Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu kesinleştiren savaş MİRYOKEFALON SAVAŞI' dır. - Miryokefalon Savaşı 17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında geçmiştir.
Dizi, 2020-2021 yılları arasında yayımlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin tarih olarak öncesini anlatsa da, devamı niteliğindedir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan'ın hayatını ele almaktadır.
Büyük Selçuklu Devleti ile Karahıtaylar arasında 1141 yılında cereyan eden Katavân Savaşı, gerek Mâverâünnehir'in Karahıtaylar'ın eline geçmesi, gerekse savaşta yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına zemin hazırlamış olması açısından Batı Asya tarihinde son derece önemli bir yere sahiptir.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Bir süre sonra Selçuklu hükümdarı Sultan Sencer tarafından Karahanlı hükümdarı olarak atanan II. Mahmud döneminde, Karahitaylar ile Karahanlılar arasında ilk savaş gerçekleşmiştir. 1137 tarihinde gerçekleşen bu savaşta Karahanlılar mağlup olmuş ve II. Mahmud Semerkant'a çekilmek zorunda kalmıştır.
Gürcüler kendilerini Kartvelebi (Gürcüce: ქართველები), ülkelerini Sakartvelo (Gürcüce: საქართველო), dillerini Kartuli (Gürcüce: ქართული) olarak adlandırır.
Çağrı Bey'in son zevcesinden doğan, dolayısıyla Alparslan'ın kardeşi olan en küçük şehzade Süleyman, annesinin Çağrı Bey'in ölümü üzerine amcasıyla evlenmiş olmasından ötürü Tuğrul Bey'in üvey oğlu durumuna gelmiş ve annesi ile Vezir Amîdülmülk el-Kündürî'nin gayretleri sonucunda da veliaht tayin edilmişti.
Gürcüler etnik olarak farklı bir ırka mensup oldukları gibi, dil ailesi yönüyle Kafkas kavimlerinden farklı bir grubun içinde yer alırlar. Aynı zamanda, Gürcü fizyonomisi, Ahıska Türkleri'nin antropolojik yapısıyla benzerlik göstermemektedir, Gürcü kültürü, Türk kültürü ile hiçbir ortak özelliğe sahip değildir.
Cevap: Türk tarihinde Bizanslılara karşı yapılan ilk savaş olan Pasinler muharebesi, 18 Eylül 1048 yılında gerçekleşmiştir. Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans arasında yapılan bu savaşta Ermeni ve Gürcüler Bizans ordusuna destek sağlamışlardır. Savaş adını vuku bulmuş olduğu Pasinler Ovası'ndan almıştır.
DANDANAKAN NEREDE? Uzakdoğu ile Akdeniz arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde Serahs-Merv arasında bulunan Dandanakan'ın, Ortaçağ'ın önemli ticaret ve sanat şehirlerinden biri olduğu ve bugünkü Türkmenistan Cumhuriyeti topraklarındaki Taşrâbâd'ın işgal ettiği yerde bulunduğu yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri