Çelik kolye ve takıların temizlenmesi için kullanılabilen doğal malzemeler arasında ise sirke ve karbonat ön plana çıkar. Bir çay kaşığı sirke ve karbonat eklenen yarım litre kadar ılık suya çelik takılar konulabilir. Takılar yaklaşık olarak 30 dakika boyunca bu suda bekletildikten sonra bol su ile durulanmalıdır.
Gelin birlikte öğrenelim. Bir kabın içini su ve sabunla iyice köpürtün ardından takınızı içeriye bırakın. 5 dakika kadar suyun içinde kalan takınızı elinize alın ve yumuşak bir diş fırçası yardımıyla yavaşça fırçalayın. Beyaz sirke temizlik alanında sık kullanılan ürünlerin başında gelmektedir.
Yumuşak kıllı diş fırçası özellikle de takıda taşlar varsa girintilere girerek temizliği kolaylaştırır. Sirke döktüğün bir süngeri de takı temizliğinde kullanabilirsin. Takı temizlemede kullanabileceğin bir diğer doğal ürün de zeytinyağıdır. Zeytinyağı takıları parlatır ama yıkamayı unutmamalısın.
İlgili 44 soru bulundu
Çelik takıların parlaklığını geri kazandırmak için, karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat, çelik takılarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmasının yanı sıra, pas ve oksitlenmeyi de önleyici özelliktedir. Bir çay kaşığı karbonatı ılık suya ekleyin ve takılarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 10-15 dakika bekletin.
Çelik takılar denizde ya da havuzda kararmayan takılardandır.
Paslanmaz Çelik Yüzeyleri Deterjanla Temizleme
Yapılması gereken paslanmaz çelik yüzeye sahip eşyayı sıcak suyla yıkayıp deterjanı yüzey üzerinde 10-15 dakika bekletin. Daha sonra kiri süngerle temizleyin. Su lekelerini ve parmak izlerini paslanmaz çelik yüzeylerden çıkarmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz.
Çelik takıların kararması genellikle temas ettikleri nesnelerden ve maddelerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çelik takılar yalnızca çelik takıların yanında muhafaza edilmelidir. Ek olarak, temizliğinde yalnızca su ve sabun kullanılmalıdır. Kimyasallarla temasından kaçınılmalıdır.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Sirke ve Karbonat: Temizlik için etkili ürünlerden olduğu bilinen sirke ve karbonat, kararan gümüşlerde de kullanılır. Karbonat ve sirkeli su karıştırılarak gümüş kolye yarım saat kadar içerisinde bekletilir. Çıkardıktan sonra bez yardımıyla silindiğinde kararmaların ortadan kalktığı görülür.
Paslanmaz çelik ile üretilen takılar altın ve gümüş alyans, küpe, kolye ve gibi değerli madenler ile yapılan takılar kadar görsel ve onlardan sağlık açısından daha faydalıdır. Çelik alyans ve takılarda içeriğindeki krom nedeniyle paslanma ve kararma olmaz. Bayanların en sık karşılaştığı alerjik reaksiyon olmaz.
Çelik kolye zincir açısından da kaliteli malzemeden imal edilmiş olması, kopma ya da zedelenme gibi sorunların önüne geçer. Ter, parfüm gibi etkenler sebebiyle kararma, paslanma, oksitlenme ihtimali oldukça düşüktür.
Çelik takı ile banyo/duş alınır mı? Çelik takılar ile duş almanızda bir sakınca yoktur. Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz. Bakır, pirinç, bronz veya diğer kalitesiz metaller cildinizi yeşile çevirebileceğinden duşa girmemelisiniz.
Sık sık su veya nemle temas etmeleri: Su veya nem çelik takıların yüzeyinde oksitlenmeye ve lekelenmeye neden olabilir. (Çok uzun süre temastan bahsediyoruz) Kimyasallarla temas etmeleri: Kimyasallar çelik takıların yüzeyinde lekelenmeye ve yıpranmaya neden olabilir, kaplamayı bozabilir.
Gümüş takıların en büyük dezavantajlarından biri kararmalarıdır. Bir gümüş yüzüğe ne denli özenle bakılırsa bakılsın zamanla kararmasını engellemek oldukça zor hatta imkânsızdır, oysaki çelik kararmaz ve bu da çelik yüzüklerin tercih edilmesinde önemli rol oynayan etkenlerden biridir.
"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
PORÇÖZ. Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet, küvet, fayans ve seramik banyo yüzeylerinde, cam eşya yüzeyleri gibi pas ve kireç kalıntılarının sıkça görüldüğü alanlarda kullanabilirsiniz.
Çelik, insan vücudu için hiçbir zararlı madde içermez ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Bu nedenle, çelik takılar, herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Altın ve gümüş gibi pahalı madenlerin yerine, daha uygun fiyatlı imitasyon veya farklı materyallerden yapılan takılar tercih edilmektedir.
Fakat takılarınız yüzerken düşebilir ya da kaybolabilir. Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri