Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır.
- Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
İlgili 42 soru bulundu
Hacim, geniş bir miktar olarak nitelendirilir. Bir cismin hacmi ise, cismin içerdiği madde miktarı ile doğru orantılıdır. Bir sıvının hacmini kolaylıkla ölçmek için, dereceli bir silindire dökülebilir ve sıvının serbest bir yüzeyinin oluşturduğu menüsküsün dibine doğru karşılık gelen bir gösterge okunabilir.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Uluslararası ölçü birimleri sistemindeki hacim ölçü biriminin (bir cismin kapladığı alan) metreküp olduğunu ve eşit uzunlukta kenarlara sahip bir küpün çevrelediği hacme karşılık geldiğini hatırlıyoruz. Küpün hacmi, bir tarafın uzunluğunun üçüncüye (dolayısıyla küpün) yükseltilmesiyle elde edilir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Metrik sistemde hacim birimleri
Hacim, kapasiteyi ölçer. Örneğin, bir kasenin hacmi o kasenin içindeki yerdir veya o kaseyi doldurmak için örneğin ne kadar su kullanılacağıdır. Metrik ölçü sisteminde en sık kullanılan hacim birimleri mililitre ve litredir.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri: Kütle ve Hacim | 4. Sınıf Fen evokul Kampı - YouTube.
Sıvıların hacmini ölçmekte ise “Dereceli silindir” kullanılmaktadır.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
KÜTLENİN ÖLÇÜLMESİ
Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır. Kilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir.
Bir nesnenin veya bir maddenin boşlukta kapladığı alana hacim denir. Bir cismin hacmi, cismin içerdiği madde miktarına bağlı olarak doğru orantılıdır. Oylum, cirim, sıygı kelimeleriyle eş anlamlıdır. Uluslararası sistemde hacim birimi metreküptür (m3).
1 litre 1000 cm3'e eşittir. Bu eşitlik sayesinde çeşitli işlemler yapılabilir, maddelerin litre olarak verilen cinsleri santimetre küpe dönüştürülebilir.
Hacimler için kullanılan temel ölçü birimi, litre. Litreyi gözümüzde canlandıralım, eni, genişliği ve yüksekliği 10 cm olan bir küp alırsanız, bu küpün hacmi 1 litre olur.
Litreden küçük olan ölçüler santilitre (cl) ve mililitre (ml) olarak ifade edilmektedir. Litrenin katları ise dekalitre (dal), hektolitre (hl) ve kilolitre (kl) ile gösterilmektedir.
Uluslararası birim sistemine göre ise katıların temel hacim birimi metre küptür. Diğer hacim birimleri de bu temelden türetilir. Sıvı ve gaz maddelerin hacim birimleri ise litredir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
katı cisimlerin hacmi dereceli silindirle veya taşırma kabıyla hesaplanabilir. Dereceli silindire V1 hacminde su koyulur ve daha sonra taş suya bırakılır. Taş suyun içerisine bırakıldığında suyun hacmi dereceli silindirde yükselir ve V2 seviyesinde olur. Bu durumda taşın hacmi Taşın hacmi: V2 – V1 kadar olur.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri