Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkarak kumaşın limonu emmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise güneşli bir alana limonlu kumaşı bırakarak lekenin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulama yaparak, pas lekesini kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Asidik bir özellik içeren limon suyu, pas sorununu kökünden çözmeye yetecektir. Lekeli bölgenin üzerine limon suyu sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından sert bir fırça ile paslı bölgenin üzerini fırçalamaya başlayın. Bu işlemi leke tamamen kaybolana kadar uygulamaya devam edin.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Kumaşta oluşan pas lekesini temizlemek için sirke ve limon uygulamasını deneyebilirsiniz. Bunun için pasın olduğu bölgeye limon ve sirke uygulayın ve bir süre bekletin. Ardından çitileyip durulayın ve çamaşır makinesinde tekrar yıkayın.
İnatçı bir leke türü olan pas lekeleri kuru bezle silinerek çıkarılabilmektedir. Tel fırça ya da bulaşık teli kullanarak çıkarılabilmektedir. Pas sökücü sprey pas lekesinin her yanına uygulanarak biraz bekletildikten sonra temizlenerek çıkarılabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkarak kumaşın limonu emmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise güneşli bir alana limonlu kumaşı bırakarak lekenin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulama yaparak, pas lekesini kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Pas lekelerine temas eden kumaşların da bu sorundan nasibini alması oldukça muhtemel. Ancak bu lekelerden kurtulmak imkansız değil. Pas lekesi temizliğinde evde uygulanabilen limon, sirke, bulaşık deterjanı, karbonat gibi ürünlerin yanında direkt olarak bu amaç için üretilmiş temizleyiciler de kullanılabilir.
"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz. Daha büyük bir metal nesnedeki pası çıkarmaya çalışıyorsanız, doğrudan paslı bölgeye beyaz sirke dökün, kuruması için zaman verin ve ardından bir bezle fırçalayın.
Sirke. Bu harika madde tüm inatçı pas lekelerine karşı birebirdir. Temizlemek istediğiniz aleti sirkeye batırıp bir gece bekletin. Ertesi gün aleti çıkarıp paslı alanı bulaşık süngeri veya tel fırçayla temizleyin.
Limon Suyu ve Tuz: Taze sıkılmış limon suyu ve tuz karışımı, beyaz kumaştan pas lekesini çıkarmak için etkili bir yöntem olabilir. Lekeyi tamamen kaplayacak şekilde limon suyuyla nemlendirilmiş bir bez veya sünger kullanın. Ardından üzerine biraz tuz serpin ve hafifçe ovun.
Çamaşır makineniz genellikle pas lekelerini çıkaramaz ve çamaşır suyu ile çıkarma denemeleriniz, pas lekelerini kalıcı hale getirebilir. Leke tamamen çıkmadan giysinizi kurutucuya atarsanız, ısı lekeyi kalıcı olarak sabitleyebilir.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
A şıkkında belirttiğimiz gibi pasın sökülmesinde etkili olan madde asittir. Yine evde pas sökme yöntemleri arasında tuz ve limonu aynı anda tepkimeye sokmak gelir.
Sıvı deterjan ve karbonatı iyice karıştırın, kurumuş çamur lekesinin üzerine sürün ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu sırada hafifçe ovmak kirin çıkmasını kolaylaştıracaktır. Karbonat nispeten güvenli bir bileşendir. Bu nedenle çıplak elle dokunsanız dahi herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz çok azdır.
Limondan bi dilim kesin ve bunu tuza batırın. Daha sonra lekenin üstüne çitiler gibi bunu sürün. Limonu tuzuyla lekenin üstünde bırakın (1-2 saat kadar). Yaklaşık 4-5 saat beklettikten sonra çamaşır makinanızda ön yıkamalı bir program seçip 50 derecede yıkayın..
Kuruyan ve evde ne yaparsanız yapın çıkmayan pas lekesinden kurtulmak için giysiyi kuru temizlemeye de götürebilirsiniz. Kuru temizlemeciler özel ilaçlarla bu lekelerin pek çoğunu yok edebiliyor.
Pası en iyi karbonat çözebilir. Hafif pasları çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken bol miktarda karbonatı paslı alana serpmek ve birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra karbonatı sodayla ovalayarak pası çözebilirsiniz.
1 Litre Porçöz Pas ve Kireç Çözücü, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü kireç ve sarı pas lekelerini saniyeler içerisinde temizler. KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler.
Elbise, kazak, koltuk ya da halılarda oluşan pas ya da lekeleri anından çıkarmak için aseton kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine direk olarak aseton dökün. İyice çitileyip suya tutun.
Evde kullanılabilecek doğal pas sökücüler; sirke ile pas temizleme, karbonat ile pas temizleme, limon suyu ve tuz ile pas temizleme, patates dilimleri ile pas temizleme, zeytinyağı ile pas temizleme gibi doğal pas sökme yöntemleri bulunmaktadır.
Hidroklorik asit, pas giderici olarak kullanılmasının yanı sıra, organik bileşiklere etki ettirilerek klorlu ürünlerin (çözücüler, plastik maddeler) elde edilmesinde yararlanılır.
Gelin hep birlikte pas lekeleri nasıl çıkar öğrenelim. Yapılan ilk işlem genellikle lekenin üzerine limon suyu sıkmak ve biraz da tuz dökerek 5-10 dakika kadar bekletmektir. Bekledikten sonra hafifçe ovalayarak pas lekesinin hafiflemesi sağlanabilir.
Banyo fayansı ve mutfak fayansı gibi alanlarda diş fırçası kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Fayans ve zeminlere bulaştırdığınız pas lekeleri için ovma pedi kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak duvarlarınıza zarar verebileceğinden sadece sünger, bez veya fırça kullanabilirsiniz.
Paslı klozetlerin haftalık temizliği için klozete 1-2 bardak sirke ekleyin ve klozet fırçası ile ovun. Eskiden kalan lekeler için, klozetin suyunu boşaltın ve klozetin içine seyreltilmemiş sirke dökün ve en az iki saat bekletin (gece boyunca bekletmek daha iyi olacaktır). İyice ovalayın ve su ile durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri