Antakya köftesi, Antakya dürüm, Antakya çiğ köfte ve daha pek çok yöresel yemekleri tadabilirsiniz.
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
Antakya birçok dinden ve inançtan insanların huzur içinde yaşadığı cami, kilise ve havra´nın bir arada olduğu inanç turizminin merkezi olan bir kültür merkezidir. Hıristiyanlar için en önemli 10 kutsal merkezden Kudüs ve Vatikan dışında, 8'i ülkemiz sınırları içindedir.
Çarşı alışverişinizde; Nar Ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik (zahter) almadan dönmeyin.
Antakya ilçesinin yüzölçümü 703 km²'dir. Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2.büyük ilçesidir. Akdeniz iklim bölgesinin doğu ucunda, kıyıdan 22 km kadar içeride olar kentin denizden yüksekliği yaklaşık 80 m'dir.
İlgili 30 soru bulundu
Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.
HATAY'IN İLÇELERİ
Hatay'ın merkez ilçeleri Antakya ve Defne olarak bilinmektedir.
Antakya'da yöreye özgü lezzetleri tadabilir, Antakya hediyesi olarak magnet, anahtarlık, açacak, kupa, biblo, çay kolonyası, fındık, çay, bal gibi hediyeliklerden alabilirsiniz.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
HatayYöresel Hambeles Meyvesi (Murt /Beyaz Mersin) 1 Kg GenellikleAkdeniz ikliminin hakim olduğu Hatay'ın köylerinde yetişen hambeles, murt ya damersin gibi farklı adlarla da anılmaktadır.
“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz.
Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açış konuşmasında: “... Bu sırada, milletimizi gece gündüz meşgul eden başlıca büyük bir mesele, hakiki sahibi öz Türk olan, İskenderun — Antakya ve çevresinin mukadderatıdır. Bunun üzerinde ciddiyet ve kesinlikle durmaya mecburuz.
Türkiye'de en kalabalik Arap Alevi nüfusu Hatay'da yaşamaktadır. Defne ve Samandağ ilcelerinin nufusunun neredeyse tamamı Arap Alevisidir. Arap Alevilerine Nusayri de denilmektedir. İskenderun ve Antakya Merkez'de de Arap Alevileri vardır.
Hatay ili; özellikle kanatlı havyan varlığı ve bunlara bağlı üretimde öne çıkmakta olup bölgedeki tavuk varlığının yüzde 58'i, beyaz et üretiminin tamamı ve yumurta üretiminin yüzde 47'si Hatay'da yer almaktadır.
Hatay ili, bitkisel üretimde toplam maydanoz, erik, pazı, turunçgiller, marul, havuç, kabak, bezelye, bamya, pamuk, havuç, nane, patlıcan, zeytin, sarımsak, soğan, şalgam, yenidünya ve Trabzon hurması gibi ürünlerde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Zırh ve odun ateşinden çıkan lezzet: Tepsi kebabı
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Yani muskat, dövülmüş damla sakızı, yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahlep. Bir kömbe kalıbı ve bu baharatlardan hazırlayacağınız bir kömbe baharatıyla siz de Hatay'ı evinize getirebilirsiniz.
Hatay'ın Başlıca Geçim Kaynakları
Özellikle narenciye, zeytin, pamuk, buğday, fındık, sebzeler ve meyveler gibi ürünlerin yetiştirilmesi yaygındır. Turizm: Hatay, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeker. İlde yer alan tarihi kentler, müzeler, antik kentler ve doğal güzellikler turistlerin ilgisini çeker.
Kurutulmuş ya da taze dağ kekiği, zahter, meyan kökü ve daha onlarca çeşit baharat da bölgede yetişen doğal ürünlerdendir. Tüm bu saydığımız ürünleri Ulu Camii Caddesi'nde yer alan Peynirciler Çarşısı'ndan bulabilirsiniz. Adı Peynirciler Çarşısı olsa da farklı dükkânlar da yer almaktadır.
Sanayinin önemli ölçüde geliştiği İskenderun, doğasının güzelliği ile büyüleyici ilçelerden biridir. İskenderun, tarihi ve doğal güzellikler açıdan da son derece önemli bir ilçedir. M.Ö. 16. yüzyılda kurulduğu düşünülen İskenderun, Türkiye'de yalnızca 3 tane bulunan deniz müzelerinden birine sahiptir.
395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölündü. Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalan Antakya 638'de İslam orduları kumandanı Ebu Ubeyde İbn'ül Cerrah tarafından fethedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri