Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Pastırma; Orta Asya'dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu'ya gelmiş ve Kayseri'yi kendine mesken tutmuştur. Orta Asya'lı atalarımız sürekli at üzerinde seyir halinde olduklarından yiyeceklerini de yanlarında taşırlardı. Bu durum kurutulmuş eti yiyecek olarak seçmelerine neden olmuştur.
Türkçe bir isim olan “pastırma” kelime anlamı itibariyle basmak anlamına gelen 'bastırmak' fiilinden türemiştir (Gürbüz, 2004:6). İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından üretilen pastırma, göçebeliğin bir gereği olarak ortaya çıkmıştır.
Sivas Ticaret Borsası tarafından 2020 yılında Sivas pastırmasına yönelik başlatılan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı süreci sonunda netlik kazandı. Pastırmanın tescilini alan ilimiz Sivas oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Sivas pastırması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilerek tescillendi.
Bu etleri; deri dağarcıklar (kılıflar) içine, bazen da açıktan atın eğerine bağlayarak, bacaklarının arasında iyice sıkıştırırlardı. Tuzlanmış et parçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla "pastırma" haline gelirdi. Bu yiyecek belki de tarihin ilk fast food yiyeceği olmuştur.
İlgili 21 soru bulundu
pastırma - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bastırma “bastırılarak kurutulmuş et” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için bas- maddesine bakınız. Rusça bastırma ve Romence pastramă biçimleri Türkçe bastırma'dan alınmıştır.
Pastırma'nın Anadolu'ya hangi tarihlerde ve nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber, Selçuklular tarafından getirildiği tahmin edilmektedir. İlk pastırma yapımı ile ilgili bilgi ise 1869 tarihli İnşa Defteri'nde rastlanılmaktadır.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
"Pastırmaya lezzetini veren 'Erciyes'in yeli' dediğimiz yeldir. Ustalık mahareti de Kayseri'de üstündür. Kayseri pastırması hem ülke genelinde hem de dünya genelinde rağbet görür. 1650 yılından bugüne kadar pastırmanın üretim yeri Kayseri'dir.
Kayseri pastırmasının Avrupa Birliği nezdinde tescil başvurusu AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Anavatanı Kayseri olan pastırmamız, AB tarafından mahreç işareti Protected Geographical İndication-PGI olarak kaydedilip, Avrupa Birliğinde koruma altına alınacak."
Kayseri'ye özgü olmasıyla tanınmaktadır.
Birçok şehirde pastırma, sucuk yapılır, güzel yapılır, kötü yapılır, o tartışılır ama pastırmanın anavatanı, memleketi Kayseri'dir." diye konuştu. Türk Patent ve Marka Kurumunca Kayseri pastırması, 25 Haziran 2002'de, Kastamonu pastırması da 29 Mart 2021'de coğrafi işaretle tescillendi.
Gece ve gündüz arası sicakliklarin birbirine yakin ve sıcak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem, Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.
Kastamonu pastırması, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (KESOB) girişimiyle coğrafi işaret olarak tescillendi. KESOB Başkanı Dursun Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada, pastırmayla ilgili çalışmalara 2012 yılında başladıklarını söyledi.
Bu tercih, pastırmanın yalnızca lezzetini değil kalitesini de etkiler. Örneğin; hayvanın kuşgömü ve sırtından imal edilen bir pastırma ekstra kaliteli; bohça, kenar, şekerpare, but dilmesi, mehle, omuz ve kürekten imal edileni ise birinci sınıf pastırma olarak kabul edilir.
Kayseri pastırması bugün de Anadolu'da yapılanların içinde, en iyisi olarak ününü koruyor. İyisini bulursanız, tadına doyulmaz bir lezzettir. Türk sofralarının hâlâ gözde yiyeceklerinden olan pastırmanın imalinde küçükbaş hayvanlar da kullanılmakla birlikte, makbul olanı sığır etinden yapılıyor.
Hayvanın böğür ve döşünden elde edilen, nispeten yağlı olanına ise streaky bacon (çizgili bacon) denilmektedir. İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde ve Kanada'da domuz filetosundan bacon yaygın olarak tüketilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde domuz böğüründen bacon daha yaygındır.
Pastırma, Anadolu topraklarında binlerce yıldır en sağlıklı ve en lezzetli et muhafaza şekli olmuştur. Dolayısıyla ülkemizin çeşitli yerlerinde çeşitleri ve farklı kalitedekileri üretiliyor. Ancak Kastamonu Pastırması etlerin ve çemenin kalitesi, üretim süreçlerinin doğallığı nedeniyle bölgesinde çok meşhurdur.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Pastırma Pişirilmeden Yenir Mi? Pastırma genellikle dilimlenerek, pişirilmeden tüketilir. Yemeklere tat vermesi için dilimlenmiş pastırmanın ister pişirilerek ister hiç pişirilmeden yemeğe katılması uygun olur.
"Mantı" denilince akla gelen, pastırma ve sucuğuyla ünlü Kayseri, çeşit çeşit hamur işleri, mantının pek çok çeşidi ve unutulmaya yüz tutmuş yemekleri ile gastronomi kentleri arasında yer almak için kolları sıvadı.
*Pastırma içerdiği yüksek protein ile vücudun protein ihtiyacını giderir. *Pastırmayı çevreleyen çemen otu, ette bakteri ve mantar oluşumunu önler. *HDL kolesterol denilen iyi kolesterolü de olumlu anlamda etkileyen çemen sindirimi rahatlatır, mide ve bağırsakta meydana gelen gaz problemlerini giderir.
Erciyes dağının esintisiyle lezzetlenen sucuğu yüzlerce yıldır üretmekte olan Kayseri, sucuğun anavatanı sayılabilmektedir. Orta Asya'dan günümüze dek ulaşan bu lezzet, etin doğal yollarla fermente edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Et ve baharatın bir süre dinlendirilmesiyle sucuk oluşmuş ve günümüzde dek ulaşmıştır.
Kayseri ve Kastamonu arasında pastırmanın kendi bölgelerinde daha iyi yapıldığı tartışmaları yaşanırken Sivas, pastırma için 2022 yılında coğrafi işaret tescili aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri