PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Çıkış sonrası bitkiler uygun büyüklüğe (bitki boyu 10 cm olduğunda) ulaştığında her çapalama ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır. Dikimde toprağın nemli (tavında) olması çıkışı hızlandırır. Bu nedenle dikim öncesi eğer toprak kuru ise, sulama yapılarak tava gelmesi sağlanmalıdır.
Patatesin en fazla suya ihtiyaç duyduğu devre, çiçeklenmeden 20 gün önce başlayan ve yumru yapmaya başladığı zamana kadar geçen devredir. Sulama yeterli ve düzenli yapılmadığı taktirde, başta verim kaybı olmak üzere, memeli ve çatlak yumrular, yumru içinde kararmalar ve boşluklar ortaya çıkar.
Bahar aylarında ekilen patates, don olaylarının yaşanmasına sebep olan dönem gelmeden haziran ile eylül ayları içerisinde hasat edilir. Patates toplama sırasında için çiçek kısmına dikkat edilmelidir. Bu nokta ekinin hasata ne kadar yaklaştığına dair belirtiler verir.
Kod:cleo Çok yıllık sarmaşık patates çiçeği - Solanum wendlandii. 100-150 cm arası boylarda. nisan- mayıs ayında çiçek açar, aralık ayına kadar çiçek açmaya devam eder..
İlgili 42 soru bulundu
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Patates çiçeği bize hasadın ne zaman olacağı ile ilgili bilgi verir. En uygun zaman çiçeklerin kuruduktan iki hafta sonra hasat yapmaktır.
Patates, vejetatif üreme yoluyla çoğalıyor. Yani tohumla değil, yumruyla patates yetiştiriciliği yapılıyor. Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız? Patatesin yaprak ve saplarının kurumasından, yumruların kabuğunun sertleşmesinden hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
1 patatesten kaç patates çıkar
Şöyle ki; patates sadece tek bir patatesin ekimi şeklinde yapılsaydı 3-25 arasında yumru verebilirdi ancak bazen 1 patates bünyesindeki göz sayısına göre parçalarına doğru şekilde kesilip ekilmesi halinde 1 patatesten 5 ocak patates ekilebilir.
Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir. Bu zaman ay olarak Nisan ortası ile Temmuz ayı arasını kapsamaktadır. Patates türüne ve yetiştirilmesine göre bu süre değişebilmektedir.
Bakım ve Sulama
•Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu denemede, KTS®' nin yapraktan uygulamaları, uygulanan doza bağlı olarak verimi %52-63 arasında arttırmıştır.
İklim: Patatesler genellikle serin ve nemli iklimlerde daha iyi yetiştirilir. Optimal sıcaklık, gündüzleri 20-25°C ve geceleri 15-20°C arasındadır. Ayrıca, bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Toprak: Patatesler, hafif asidik (pH 5,2-6,4) topraklarda en iyi şekilde yetiştirilir.
Ekim Zamanı: Genellikle ilkbaharda ekim yapılır. Don riskinin geçmesi ve toprak sıcaklığının uygun olması beklenmelidir. Ekim Derinliği ve Mesafesi: Patates tohumları 10-15 cm derinliğe ve 30-40 cm aralıklara ekilir. Sıralar arası mesafe en az 70 cm olmalıdır.
Patates, 3-4 yapraklı olunca yüzlek ve dikkatli bir şekil- de ilk çapa yapılır. Bu çapa ile toprak kabartılır, yabancı otlar öldürülür ve nemin korunması sağlanır. Bundan sonra 20'şer gün arayla (gerekirse 3-4 defa) her çapa ile birlikte boğaz dol- durma işlemi yapılır.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Çoğu tarımcı ve çiftçi yumruları daha küçük parçalara keserek böler (patates kesmenin avantajları ve dezavantajları vardır). Parça başına en az bir göz bırakmış olduğunuzdan emin olun. Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır. Toprak hazırlığı, ürün yapısı üzerinde dikkate değer bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Patates suyu sever mi, elbette sever. Patates serin iklim bitkisi olduğu için sulama periyodunu yağan yağmur ve karda değiştirmektedir. Patates sökümünün hasadının daha kolay yapılması için hasattan 1 hafta son suyu verilir.
Çünkü patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşur. Tohumun ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Ekim arazisinin eğimli, tepe ve güneş gören arazi olması gerekir. Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir.
Işık Almamasına Dikkat Edin: Patatesleri ışıktan uzak tutun. Işık, patateslerin yeşermesine neden olabilir. Nemden Kaçının: Patatesleri aşırı nemli bir ortamda saklamaktan kaçının. Yüksek nem, patateslerin çabuk çürümesine neden olabilir.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Çalışmada, en yüksek yumru verimleri erkenci özellikteki Florice (5901 kg/da) ve Safran (4110 kg/da) çeşitlerinden, en düşük ise orta erkenci özellikteki Aurea (1707 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir.
Dikimle beraber kullanılacak azotlu gübre,kompoze olarak P ve K ile birlikte (15.15.15 ) veya Amonyum Sülfat olarak tek başına verilmelidir. Üst gübre olarak ise Azot,Amonyum Nitrat veya Üre şeklinde uygulanmalıdır.Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise,üst gübre olarak Amonyum Sülfat önerilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri