Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
İlgili 24 soru bulundu
Sulama, toprağın su tutma kapasitesinin %30-40'ını kaybetmesi durumunda yapılmalıdır. Dikimden sonra tohum yatağında ve çıkışın ardından köklerin etrafında aşırı su bulunması çürümeye, gelişimde gerilemeye ve hastalıklara sebep olur.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.
Patatesten dönüm başına alınacak hasat miktarı öncelikle toprağın sulak ya da kurak olmasına göre değişir. Bol yağış alan iklim yapısına sahip olan topraklarda dönüm başına 200-300 kilo patates tohumu gerekir. Kurak bölgeler için ise bu miktar 150 kg ile sınırlıdır.
Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler. Tohumluk patates parçalarını 2 gün kuru bir yere bırakırız. İki gün sonra normalde kestiğimiz patatesin yüzeyinde kabuk oluştuğunu göreceğiz ve bu ekime hazır olduğunun işaretidir.
yüzlek dikimlerin üzerine en az 15 cm, derin dikilenlerin üzerine ise 10 cm toprak konularak sırt yapılmalıdır. Dikim Mesafesi: Sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20 ile 40 cm arasında değişir. Örneğin, tohumluk patates üretiminde daha sık, yemeklik üretiminde daha seyreksıra üzeri mesafesi gerekir.
PATATESLERİ ÇOK GEÇ HASAT EDEBİLİR MİSİNİZ? Patatesleri çok uzun süre yerde bırakmak onların çürümesine ve bozulmasına neden olur.
Patates, ilkbahar mevsiminde yetişir. Şubat ve Mart aylarında ekilen patates, Nisan-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Hasat edileceği zaman yumrular kesilmemeli, toprak nemli olmamalıdır. Ayrıca hasat işlemi elle dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır.
Elinizde toprağı sıkılaştırmaktan kaçının. Patateslerin ekim tarihinden yaklaşık 3 ay sonrasında hasat zamanı gelir. Çiçeklenen ve yaprakları büyüyen patatesler toplanmak için hazırdır.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların iletim demetlerinde kararma veya göbek bağından başlayan çürüme görülür. Yumrudaki ilk belirtiler; koyu renkli, çökük lekelerdir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Ülkemizin her bölgesinde farklı bitkiler yetişmektedir. Toprağın tipine ve bölgenin yağmur veya güneş almasına göre çeşitli bitkiler yetişir. Türkiye'de yetişen bitkilerden biride patatestir. Patates genellikle yurdun her yerinde yetişebilen bir sebzedir.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
50 litrelik bir çuvalın boyunu kenarını kıvırarak kısaltın ve içine 20 cm yüksekliğe gelecek kadar gübreli toprak doldurun.Toprağın üzerine çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde patatesleri yerleştirin. Üzerlerine en az 5 santim daha toprak atarak üzerlerini örtün. Çuvalı güneş görebileceği bir yere yerleştirin.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Yağış ve Nem: Patates bitkisi kuraklığa pek çok bitkiden daha az dayanık- lıdır. Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir. Gün Uzunluğu: Patates için günde 12 saat veya üzeri uzun gün, 10 saat veya aşağısı kısa gün ve bunun arası nötr gün olarak kabul edilir.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri