Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanlar tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir. Panelin Faydası: Panelde amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Forum: Özel bir tartışma yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir grup öğrenci diğer öğrencilere bilgi verir. Sununun sonunda dinleyiciler konuşmacılara konuya ilişkin sorular yöneltirler. Kendine soru yöneltilen öğrenci o sorunun cevabını verebilecek en yetkili kişi olarak açıklamalar da bulunur.
Panel, bir konuda uzmanlaşmış bir grup katılımcının, genellikle izleyicilerin önünde bir moderatör eşliğinde fikirlerini sunmalarını sağlayan bir tartışma formatıdır. Panelistler, konuşmacı olarak davet edilir ve belirli bir süre boyunca konuyla ilgili sunumlar yaparlar.
Panelde başkan konuyu belirler ve sonrasında dinleyicilere konuşmacıları tanıtır. Ele alınan konu ile ilgili bilgiler verildikten sonra da konuşmacılara sıra ile sorular yöneltilir. Konuşmalarda eleştiri hakimdir ama suçlayıcı, kırıcı, yerici ve kendini beğenmişlik davranışlarına girilmez.
İlgili 23 soru bulundu
Panellerde; toplumsal bir konu, karara varma amacı güdülmeden farklı yönlerden aydınlatılması amacı ile ele alınmaktadır. Panel, uzman kişiler tarafından sohbet havasında gerçekleştirilir. Bunun yanında bu konuşmalar dinleyiciler önünde gerçekleştirilen konuşmalardır. Panellerde bir başkan ve konuşmacılar yer alır.
Panelin süresi ortalama bir saattir. Konuşmalar bittikten sonra, dinleyiciler ilgili konuşmacılara çeşitli sorular sorabilir. Dinleyici, sorusunu hangi konuşmacıya yöneltmişse o kişi gerekli cevabı verir. Sorular yazılı veya sözlü olabilir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Sempozyumlar ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmaktadır. Ulusal Sempozyumlar yurtiçinden konuşmacılarla yapılır. Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir.
Kolekyum tekniğinin Türkçe anlamı uzman görüşü olmaktadır. Biri soru soran diğeri ise uzmanlardan oluşan ve uzman gruba konunun daha da iyi anlaşılması için soru sorarak sürdürüle öğretim sürecine kolekyum tekniği adı verilmektedir. Burada tartışmacı ve uzman grup 4 veya 5 kişiden oluşmaktadır.
Forumda ise "soru-cevap" yani "yardımlaşma bölümü" ayrı bir kısımdır. Sorulan sorulara yöneticiler tecrübeleri yettiğince cevap yazar.
Grup mülakatları ise her adayın konuşma zamanı ve diğer adayların tepkilerine bağlı olarak uzayabilir, genellikle 60-90 dakika sürer.
Geniş bir grup insanın çember oluşturarak bir konuyu ya da sorunu bir lider öncülüğünde değerlendirmesine tartışmasına çember tekniği denmektedir. Bu tekniğin seçilmesi farklı alan ve düzeydeki kazanımları insanlara sağlamaktadır.
Açık oturumdan farklı olarak, konuşmacıların görüşlerini bildirmelerinden sonra, izleyiciler soru sorarak tartışmaya katılabilir, kendi görüş ve düşüncelerini açıklayabilirler. Panelde bir başkan bulunur. Başkan, konuşmacıların ortasında konumlanır.
Panellerde toplumu ilgilendiren bir konu karara varmadan farklı yönlerden ele alınarak aydınlatılması amaçlanır. Bilgi ağırlıklı bir yaklaşım vardır, sonuca varma amacı gütmez. Panel başkanı, konuşmacıların sıralamasını ve konuşma süresini belirler. Tartışılan konular dinleyiciler karşısında ele alınır.
Panel Uygulamaları
Sunucu panelleri fonksiyonları arasında, kayıtlı web sitelerini listeleyebilme, yedekleyebilme, yeni site ekleme ya da çıkarma, özellik değiştirme gibi birçok fonksiyon bulunmaktadır. Kısaca kullanıcılar panel yönetimi ile sunucuların tüm fonksiyonlarını kontrol edebilmektedir.
Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
Sempozyum başkanı, konuşmacıların kısaca geçmişini özetler. Konuşmacılara önceden belirlenen sorular sorulur. Dinleyiciler mikrofonla söz hakkı alıp soru sorabilirler.
diyalog: (İng. dialogue) “1. Karşılıklı konuşma. 2. Oyun, roman, hikâye gibi eserlerde iki veya daha çok kimsenin konuşması. 3.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir.
Zıt panelde amaç, öğrencilerin ilgisini çekmek, kısmen tartışılmış ama yeterince açıklığa kavuşmamış konuları daha anlaşılır hale getirmektir. Teknik uygulanırken bir lider/yönetici seçilir. Sınıf ikiye bölünür. Gruplardan biri soru, diğeri cevap grubudur.
*Sempozyumda, konuşmalardan sonra konuşmacılar, birbirlerine konu ile ilgili sorular sorabilirler. Böylece sempozyumdan "panel"e geçilir. Daha sonra da tartışmalara seyirciler de katılırsa panelden "forum" a geçilmiş olur.
h) Konferans: Belli bir konuda çeşitli uzmanlarca açıklama yapmak, bilgi vermek amacıyla yapılan bir konuşma türüdür. Sosyal Bilgiler dersinde her konuda uzmanlar sınıfa getirilebilir, öğrenciler konferansçıya soru sorabilir, sorular önceden hazırlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri