Patates kızartması başta olmak üzere: Kızartmalar Bu yüzden mide de, yazık, daha çok asit üretmeye başlıyor. Bu asit de midenin iç duvarında oluşan iltihaplanmayı azdırıyor ve gastrit tüm gücüyle kendini göstermeye başlıyor.
Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Gastrit tedavisinde ilk adım, mide zarını tahriş eden her şeyden uzak durmaktır. Bu nedenle kahve, alkol ve sigara bırakılmalıdır. Belirtiler şiddetli ise, bir veya iki gün boyunca yemek yememek faydalı olabilir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir.
- Sebzeler tercihen pişirilerek yenmeli, et veya balık çeşitleri ise yağsız pişirilmelidir. - Salata soslarında ise tereyağı veya sıvı yağ gibi çiğ yağları çok sık kullanmamaya dikkat edin. - Bol bol su için. Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite iyi gelen en önemli maddelerdendir.
İlgili 41 soru bulundu
Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir. Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir.
En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Bal gastrite iyi gelir mi? Sabahları 1 çay kaşığı kadar tüketilen doğal ve gerçek balın, mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında olduğu belirtilmiştir. Mide asidinin düzenlenmesine katkı sağlayarak ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı yardımcı olabilir.
Yağlı ve kızartılmış yiyecekler mide asiditesini arttırmaktadır. Özellikle fast food yiyeceklerden, patates kızartmasıdan, tereyağ, margarin, krema, yağlı peynirlerden, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalardan, tatlılardan, poğaça, açma, börek gibi hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
H. pylori öldürmek için antibiyotik ilaçlar. Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Patates kızartması başta olmak üzere: Kızartmalar
Bu yüzden mide de, yazık, daha çok asit üretmeye başlıyor. Bu asit de midenin iç duvarında oluşan iltihaplanmayı azdırıyor ve gastrit tüm gücüyle kendini göstermeye başlıyor.
Gastrit, mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine neden olan bakteri türünün enfeksiyonunun doğrudan bir sonucudur. Bununla birlikte bazı ağrı kesicilerin düzenli kullanılması ve aşırı alkol tüketimi de gastrite katkıda bulunabilir.
Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirterek, “Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” dedi.
Vücut için yararlı olan zeytin çekirdekleri vücudu ve mideyi yormaktadır. Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada. yardımcı olur.
Kötü beslenme alışkanlıkları: Yüksek miktarda yağ, tuz ve baharatlı yiyecekler tüketimi, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir. İlaçlar: Bazı ilaçlar, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hastalığın ilerleyen düzeyinde mide astarının çok fazla aşınmasından dolayı kanlı kusma (Kusmadan dolayı ortaya çıkan sıvı çoğunlukla kahve kıvamındadır.), Yine hastalığın çok fazla ilerlemesinden dolayı siyah renkli dışkılama yaygın belirtiler arasındadır.
Ancak birçok hastada kronik gastrit herhangi bir fiziksel belirtiye neden olmaz. Kronik gastrit tedavi edilmezse yıllarca hatta ömür boyu sürebilir.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri