Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Maden suyunda bekletilen patatesleri ardından süzün ve güzelce kurulayın. Kızgın yağda kızarttığınızda çıtır çıtır olacak ve servise hazır hale gelecekler.
Islak bir şekilde yağın içerisine atarsanız yağ çeker ve çıtır çıtır olmaz. Gelelim çok önemli bir püf noktasına... Dışarıda yediğiniz patateslerin lezzetinde bir kızartma yemek istiyorsanız patateslerinizi çok hafif unlayın. Bu sayede dışları daha lezzetli olup içleri de yumuşacık kalacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Patates kızartırken çıtır çıtır olmasını sağlayan en kolay yöntemlerden biri de patatesleri dondurmaktır. Patatesleri dilimledikten sonra dondurucuya atın ve donmalarını bekleyin. Daha sonra bol yağın içinde kızartın. Patatesleri kızartacaksanız yıkadıktan sonra mutlaka kağıt havlu yardımı ile kurulayın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Patatesleri alacalı soyup bir kaba alın. Üzerine ılık su, karbonat ve tuz ilave edin, 15-20 dakika bekletin. Suyu süzüp patatesleri yıkayın ve iyice kurulayın. Üzerine kabartma tozunu, tuzu ve zeytin yağını ilave edip karıştırın.
Patateslerin rengi dönüp altın sarısı aldığında ince delikli tel makarna süzgecin fazla yağını alıp üzerine tuz serpince çıtır çıtır patates kızartmalarınız hazır. İkinci turda ise aynı işlemi uyguladıktan sonra Refika'ca kajun baharatı ile lezzendirip afiyetle yiyebilirsiniz.
Patatesin pişerken dağılmaması ve tüm lezzetini içinde tutması için patatesleri kabuklu şekilde haşlamak gerekiyor. Patatesleri tencereye koyduktan ve üzerine sıcak su ilave ettikten sonra mutlaka tuz ilavesinde bulunun.
Patatesleri kızartacakları zaman donmuş patatesleri çıkartıp biraz çözdürdükten sonra kızgın yağlı tavaya atıyorlar. Bu derin tavanın içine ayrıca un serpiyorlar. Un patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Patatesleri tavada 5 dakikadan fazla tutmuyorlar genelde.
Çıtır çıtır patates kızartması yapmak sanıldığı kadar zor değil. 1 tatlı kaşığı sirke sayesinde kızartmanız çıtır çıtır olacak.
1 yetmez 2 kere kızartın
İlk önce patatesler orta ısıdaki yağa(135 derece civarı) atıp 7-8 dakika kadar ön kızartma yapın. Sonra bir süzgeçin üzerinde yağlarını süzdürüp soğumaya bırakın. Patatesler soğurken yağı iyice kızdırın(175 derece civarı) ve 2. kere 8-10 dakika civarı kızartın.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz. Unutmayın, yağ yanmamışsa maksimum bir kez daha yani aynı yağı toplamda 2 kez kullanabilirsiniz.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Birçok evde patatesleri kızartmak için genelde ayçiçek yağından yararlanılır; ancak fındık yağı patates kızartması için daha iyi bir seçim sayılabilir. Patatesin iyi kızarıp çıtır bir kıvamda olabilmesi için ayçiçek yağı yerine fındık yağı kullanmak iyi bir fikir olabilir.
Patates soyulur, kızartmalık doğranır, kaba alınır, üzerini geçecek kadar su eklenir, sirke, limon suyu eklenip yarım saat bu suda bekletilir. Yarım saat sonra süzülür, havlu üzerine alınıp iyice kurulanır, kurulanan patates kaba alınır.
2. Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme. Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Patatesleri doğrarken elinizde hafif yumuşadığını ve içerisindeki nişastasını saldığını fark etmişsinizdir. Bu durum patatesleri kızartırken kıtır olmasını engelleyen en önemli etkendir. Bu durumu engellemek istiyorsanız doğradığınız patatesleri buz gibi suyun içine atın ve içerisine bir iki damla sirke damlatın.
Böylece çıtır çıtır patatesler elde edebilirsiniz. Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz.
Kızartmalık patatesler; nişasta oranın yüksekliği, su oranın azlığı ve kabuk renginin daha koyu sarı ve kırmızı olmasıyla bilinirken, yemeklerde kullanılan haşlamalık patates ise kızartmalık patatese göre yapısının küçük, su oranın fazlalığı ve kabuğunun inceliğiyle biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri