Patates,tek yıllık bir kültür bitkisi olup,yumru veya tohum ile çoğalırlar. Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde, yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. •Gelişme devresinde 300-450 mm yağış. için optimum sıcaklığın 18 °C olması 29-30 °C üzeri fotosentez yavaşlar. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
Solanum tuberosum
L. Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir.
1 patatesten kaç patates çıkar
Şöyle ki; patates sadece tek bir patatesin ekimi şeklinde yapılsaydı 3-25 arasında yumru verebilirdi ancak bazen 1 patates bünyesindeki göz sayısına göre parçalarına doğru şekilde kesilip ekilmesi halinde 1 patatesten 5 ocak patates ekilebilir.
Ön filizlendirilmiş yumruların dikildiği parsellerde dikimden sonraki 60., normal yumruların dikildiği parsellerde ise 70. günden itibaren yumru oluşmaya başlamıştır. Yumru sayısı dikimden sonraki 100 ve 110. güne kadar artmış, hasat döneminde ise yıllara göre farklılık göstermekle birlikle, azalmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Bahar aylarında ekilen patates, don olaylarının yaşanmasına sebep olan dönem gelmeden haziran ile eylül ayları içerisinde hasat edilir. Patates toplama sırasında için çiçek kısmına dikkat edilmelidir. Bu nokta ekinin hasata ne kadar yaklaştığına dair belirtiler verir.
Patates kabuklarını, yanık olan bölgenin üzerine yerleştirerek tedavi edebilirsiniz. Patates yetiştirebilirsiniz.
Çoğu tarımcı ve çiftçi yumruları daha küçük parçalara keserek böler (patates kesmenin avantajları ve dezavantajları vardır). Parça başına en az bir göz bırakmış olduğunuzdan emin olun. Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
GKR 1848: 578-588).18 Patates için en başta Almanya'nın güneyinde ve Avusturya'nın bazı bölgelerinde yaygın olan Grundbirne (“yer armudu”, “toprak armudu”) sözcüğü Güney-Doğu Avrupa ile Balkanlara doğru yayılmıştır. Zaten patatesin Avusturya'dan Yugoslavya'ya getirilmiş olduğu bilinmektedir.
Patatesler, güneşli ve nemli yerleri severler.
✔ Yumru gövde ile üreme: Yer elması ve patates gibi bitkilerde toprak altı depo gövdelerinin toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Toprak sıcaklığı en az 7-8 °C olmalıdır. Ayrıca toprak neminin de yeterli olması gerekir. Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir.
Patatesin kök sistemi genellikle 30-40 cm toprak derinliğinde teşekkül etmektedir. Stolon; Patates bitkisinin toprak içerisinde kalan kök sisteminin teşekkülü sırasında,kökler arasında beyaz uzantılar meydana gelir.Bunlara stolon adı verilir.Stolonların uç kısımlarının şişkinleşmesi ile yumrular oluşur.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Patates siğil hastalığının kimyasal bir mücadelesi olmaması nedeniyle siğil hastalığı görülen 91,5 bin dekar alanlarda 2004 yılından beri karantina uygulanmakta olup bu alanlarda ekim yasağı, HASTALIĞIN YAYILMASINI ÖNLEMEK amaçlıdır.
Kod:cleo Çok yıllık sarmaşık patates çiçeği - Solanum wendlandii. 100-150 cm arası boylarda. nisan- mayıs ayında çiçek açar, aralık ayına kadar çiçek açmaya devam eder..
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.
Çok erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 80 günden önce. Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 81-90 gün. Orta Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 91-110 gün. Geççi çeşitler: Yetişme süreleri 111-120 gün.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Kürdanladığınız patatesleri kavanozun üzerine oturtun ve güneş alan bir yerde bekletin. İki üç gün içerisinde patatesler filizlenmeye başlayacaktır. Patates Nasıl Ekilir? Sıra geldi filizlenen patatesleri toprakla buluşturmaya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri