EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.
Petrol fiyatlarını etkileyen yatırımcıların ise temel olarak dikkat ettiği üç ana faktör bulunmaktadır. Bunlar mevcut arz, gelecekteki arz ve beklenen taleptir.
Petrole artan talep artan arzı gerektirir. Aksi takdirde talep fazlalığı (excess demand) nedeniyle petrol fiyatları atacaktır. Ancak artan petrol üretimi yer altındaki bilinen stokların azalmasına, dolayısıyla petrolün gelecekte daha az arz edilebilir olması anlamına gelir. Bu da petrol fiyatlarının artmasına yol açar.
Kurum, kamu tüzel kişiliğini haiz olup idari ve mali özerkliğe sahiptir. İlişkili olduğu Bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bakanlık)'dır.
İlgili 37 soru bulundu
Kuruluşu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ayrı bir kuruluş kanunu olmayıp 20 Şubat 2001 tarihinde kabul edilen 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca kurulmuştur. EPDK, bağımsız nitelikte bir üst kuruldur. Bir kamu kurumu olmasına karşın Hükûmetin vesayeti altında değildir.
Cumhurbaşkanı, atamayla birlikte Kurul Başkanını ve İkinci Başkanı görevlendirmektedir. Kurul Başkan ve üyelerinin görev süresi dört yıldır.
- Cenova'daki borsada motorin ve benzinin ton fiyatı anlık olarak oluşuyor. Tabii ki ürün fiyatını belirleyen temel olarak ham petrol fiyatı ama borsada oluşan arz ve talep de çok önemli. Örneğin ham petrol fiyatı sabit kalmış olsa bile motorine talep çoksa bu ürünün fiyatı artıyor.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te.
Brent petrol fiyatları, global enerji piyasasındaki arz ve talep dengesine göre belirlenir. Fiyatlar genellikle varil başına olarak ifade edilir. Arzın artması veya talebin azalması, fiyatların düşmesine neden olabilirken; talebin artması veya arzın azalması fiyatların yükselmesine sebep olabilir.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar. Ülkemizin petrol ihtiyacını karşılamak için en çok Irak, Rusya Federasyonu ve İran'dan petrol temin edilmektedir.
Opet Hakkında
Mersin'de madeni yağ ve akaryakıt konularında faaliyet gösteren Öztürkler Limited Şirketi'ni kuran Fikret Öztürk eşi Nurten Öztürk ile birlikte Öztürkler Limited'i kısa sürede büyüterek pek çok madeni yağ ve akaryakıt markasının bayiliklerini alır.
Brent ham petrol, İskoçya'nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi'nde Brent Petrol Sahası'nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.
Türkiye'de mazot ve benzin arasındaki fiyat farkı zaman zaman azalsa da son günlerde 7 TL'ye kadar çıktı. İki akaryakıt türü arasındaki fiyat farkının oluşma sebebi, Türkiye'de üretilen motorin miktarının talebi karşılamaması ve motorinin önemli bir kısmının ithal edilmesi.
Dünyada benzinin en ucuz olduğu ülke 0.02 sentle Venezuela. Dizelde de benzer bir durum sözkonusu. Dünya genelinde yapılan ortalama hesaba göre bir litre mazotun fiyatı 1,05 dolar. Kimi ülkelerde bu rakam çok daha düşük olurken kimi ülkelerde ise 2 doları buluyor.
ÖTV ZAMMI SONRASI AKARYAKIT FİYATLARI
Buna göre ÖTV tutarları 95 oktan benzinde 7,52 TL'den 9,45 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,86 TL'ye çıktı. 98 oktan benzinin ÖTV tutarı ise litrede 7,88 liradan 9,91 liraya çıktı.
ÖTV düzenlemesi
İthalata dayalı akaryakıt sektöründe kur hareketleri ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi fiyat artışlarında etkili oluyor. Ancak Türkiye'de son dönemde yaşanan kur düşüşü pompa fiyatlarına yansımıyor. Nedeni ise aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
TCMB'nin 2024 Yılı Ortalama Petrol Fiyatları Tahmini
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için ortalama petrol fiyatları tahminini güncelledi. Yeni tahmine göre, 2024 yılında ortalama petrol fiyatlarının 76,3 dolar olması bekleniyor. Bu, önceki tahmin olan 73,6 dolardan bir artışı temsil ediyor.
PİYASAYA KASTEN MÜDAHALEDEN 11 MİLYAR TL ÖDEYECEKLER
11 milyar liranın yaklaşık 3.2 milyar Liralık kısmı Limak ve IC İçtaş, yaklaşık 2.3 milyar liralık kısmı Bereket Enerji Grubu, yaklaşık 1.8 milyar liralık kısmı KOLİN Enerji, 1.2 milyar liralık kısmı ODAŞ olmak üzere toplamda 40 şirket tarafından iade edilecek.
Bakanlar Kurulu, atamayla birlikte Kurul Başkanını ve İkinci Başkanı görevlendirmektedir. Kurul Başkan ve üyelerinin görev süresi altı yıldır. Kurul üyelerinin görev süreleri dolmadan görevlerine son verilemez.
EPDK tarafından yayınlanan tarife tablosuna göre, perakende tek zamanlı enerji bedeli 258,4316 kr/kWh olarak belirlenirken, perakende puant enerji bedeli ise, 421,0652 kr/kWh oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri