Erken yayın talebi: Sizin talebiniz ile patent vekiliniz olarak, erken yayın talebinde bulunabiliriz, her ay yayınlanan Resmi Patent Bülteninde başvuru yayınlanır. İtiraz süresi: Başvuru üçüncü kişilerin itirazı için üç ay yayında kalır.
Erken yayın talebi yapılması durumunda başvuru, araştırma talebinde bulunulduktan sonra yayımlanır.Başvuru ve araştırma raporu birlikte yayınlanır. Araştırma raporu yayınlandıktan sonra 6 ay içerisinde üçüncü kişiler araştırma raporuna görüşlerini bildirebilirler.İtirazlara 3 ay içerisinde karşı görüş bildirilebilir.
Araştırma raporunun yayınlanmasından itibaren en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. Başvuru, araştırma talebi yapıldıktan sonra yayınlanır. Erken yayın talebi yoksa 18 ay beklenir.
Patent araştırması ise buluş hakkında başvuru da bulunduktan sonra kurum ya da enstitü tarafından yapılan incelemedir. Daha önce de açıkladığımız üzere iki incelemenin amacı aynı ancak kapsamı farklıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan araştırmanın daha kapsamlı olduğu aşikardır.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
İlgili 15 soru bulundu
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Patent Başvuru İşlem Aşamaları
Başvuru, şekilsel inceleme, araştırma, inceleme, belge şeklinde olup işlem süreci ortalama 3-4 yıl sürmektedir. Başvuru tarihinden itibaren haklarınız başlamakta, belge alınması durumunda başvuru tarihinden itibaren geçerli olan bir koruma verilmektedir.
İnceleme raporu olumlu gelmesi halinde belge düzenleme ücreti ödenir ve 3 ay içerisinde belge tarafımızca iletilir. Bu süreç araştırma otoritesi seçimine de bağlı olarak ortalama 3 yıl sürebilir.
İncelemesiz patent nedir? İncelemesiz patent patent araştırması gerçekleştirilmiş ancak araştırma sonrasında bir sonraki prosedürel aşama olan inceleme aşamasına hiç geçilmeksizin, yani incelenme yapılmaksızın tescil kararı alınmış bir patent türüdür.
Patent alabilir mi? Alamaz. Başvuru tarihi dışında, tarafların sunduğu, eskiye dayalı başka bir veri bulunmuyor ise, başvuruyu önce yapan hak sahibidir.
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
Yani, bir ülkede alinan patent sadece o ülkede geçerlidir. Bir bulusun farkli ülkelerde de korunmasi için, korunma istenen her ülkede patent basvurusunun yapilmasi zorunludur.
Patentin koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren incelemesiz olanlar için 7 yıl incelemeli patentlerde ise 20 yıldır.
Yazılım patenti almak isteyenler, noter onaylı vekaletnamenin yanı sıra örneği patent danışmanlık firması tarafından verilecek bir taahhütname ile sürece dahil olabilirler. Bunun yanı sıra, bilgisayar programları ve veri tabanları için ayrı ayrı bilgilerin istenmesi söz konusudur.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka Kısmi Yayım Kararı
Benzerlik araştırmasında, başvuru yapılan markanın kapsadığı sınıflardan veya sınıf içeriklerindeki emtialardan bir veya birkaçının başka bir markaya benzer olduğu tespit edilirse o sınıflar veya emtialar mal listesinden çıkarılarak yayımlanır. Bu karar kısmi ret kararı olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri