Ayrıca, patlak bir lastik sürerken aracınızın diğer parçalarına zarar verebilir. Örneğin, jantlar ve süspansiyon sistemi, lastiğin yetersiz desteği nedeniyle ciddi hasar görebilir.
Örneğin, otobanda gidiyorsak ve yanaşabileceğimiz bir cep yoksa bir süre böyle gitmek zorunda kalabiliriz. Patlak lastikle, tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmek mümkün. Tabii bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması gerek.
Hasarlı bir lastiği yeniden şişirmek güvenli değildir, çünkü lastiğin yarılması ve buna bağlı olarak hızlı bir şekilde havasının boşalması riski vardır. Hasarlı bir lastikle araba kullanmak, aracın normal şekilde çalışmaması ve lastiğin yırtılması nedeniyle kendinizi, yolcularınızı ve diğer yolcuları riske sokabilir.
Genellikle lastikte meydana gelen hasar, bir anda havanın tamamen inmesine neden olmaz. Bunun yerine lastik yavaş yavaş inmeye başlar ve genellikle lastiğin patladığı sonra fark edilir.
Lastik patlaması
Hava basıncı, çeşitli nedenlerle aniden lastiği terk eder ve sırt ve yanak bölgelerine daha fazla zarar verir. Bu "patlama", artık kullanılamayacak şekilde şişmiş bir lastikle sonuçlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Lastik kiti, yarılan veya kesilen lastikler üzerinde fazla bir etkiye sahip değildir. Lastik patlaması gibi bir durumda seyir haline devam etmek için araç sahibine yardımcı olmaktadır. Lastik kiti kullanmanın her hangi bir zararı yoktur.
Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar. Ayrıca jant üzerine yanlış yerleştirilen sibop sapı da bu duruma neden olur.
Çünkü sıcak hava lastik basıncının yükselmesine neden olur. Lastik basıncı yükseldiğinde lastikler daha hızlı aşınır. Ayrıca karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi artar. Isınmadan dolayı yükselen basıncı azaltmak için lastik havasının boşaltılması yanlış bir uygulamadır.
Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir. Lastiğin yanağına bakarak buradaki hafif şişliği gördüğünüzde lastiğinizin patladığını anlayabilirsiniz.
Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Çoğu durumda lastik tamir edilebilir. Patlak çok büyük olmadığı sürece, lastik tamiri genellikle mümkündür. Bununla birlikte, düşük basınçta sürüş nedeniyle damarlanmadığından ve/veya hasar görmediğinden emin olmak için lastiğin çıkarılması gerekir.
Jant Eğrilmesinin Araca Zararları
Eğilen jant, lastik ile aynı ölçüde dönüş yapamayacağı için lastiği keser ve zedeler. Sürüş konforunuz etkilenir ve direksiyon hakimiyeti güçleşir, titremeler başlar, araç sağa sola atmaya başlar.
Stepne lastiklerin tamamen belirli olmamakla birlikte, ömrü diğer lastikler gibi uzun değildir. Ayrıca sürüş güvenliği için de uzun süreli olarak kullanılması tavsiye edilmemektedir. Diğer lastik tiplerinden daha küçük boyutlu olarak üretilen stepnelerin ortalama kullanım süresi 50-80 km olarak tavsiye edilmektedir.
Özgün adı "run on flat tyre" olan ve Türkçede “patlamayan lastik” olarak kullanılan lastikler; patlasa dahi uzun bir süre daha yol alma imkanı sağlayan lastiklere verilen isimdir.
Lastiğe batan sert cisim yerindeyse çıkarılmalıdır. Lastiğin iç kısmından traşlama yapılarak yama yapışılacak alan hazırlanmalıdır. Uygun kuvvetli yapıştırıcı sayesinde delik kapanacak şekilde yama içten yapıştırılır. Yama tamamen kuruduktan sonra lastik uygun hava değerleri ile şişirilerek yerine takılır.
Lastiklerin yanlış basınçla şişirilmesi, düzensiz aşınmalarına neden olur. Aşırı düşük basınç, omuzlarda aşınmaya yol açar ve lastiğe yapısal zarar verme riski taşır. Çok yüksek basınç ise lastiğin orta kısmında aşınmaya sebep olur.
Araç ve lastik özelliklerine göre değişmekle birlikte 225 45 R17 lastik hava basıncı 36 ile 40 Psi değerleri arasında olmalıdır. Ağırlık dengesinin eşit olduğu durumlarda ve dört yolcu ile seyahat ederken tüm lastiklerin basınç seviyesi 38 Psi olarak belirlenebilir.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Eğer tek lastik değişimine mecbursanız
Diş derinliği benzer olan lastikleri sağ ve sol taraflara takarak çekişi ve yol tutuşu dengeleyebilirsiniz. Bir de diğer üç lastik yaz veya kış lastiği ise alacağınız yeni lastik de aynı tipte olmalı. Arkadakiler yaz lastiği öndekiler kış lastiği gibi bir çeşitlilik olmamalı.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri