Çiğ patlıcanı dondurarak saklamak için öncelikle patlıcanları akan soğuk suyun altında dikkatlice yıkayın. Kurulayın ve çöp kısımlarını kesip atın. Yapacağınız yemeğe göre şekil vererek kesin. Yemeklik porsiyonlar olacak şekilde kilitli dondurucu poşetlerine koyup dondurucuya kaldırın.
Süzgeç yardımıyla tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetlerin ağzını büzdükten sonra bir pipet yardımıyla içindeki havayı vakumlayın. Ağızlarını sıkıca kapattıktan sonra difrize koyabilirsiniz. Çiğ patlıcanları bu yöntemle 12 aya kadar dondurucuda saklamak mümkündür.
180 derece fırında 30-40 dakika pişirilir. Pişen patlıcanların ortasından bıçak yardımıyla karnı için çizik çekilir. Soğuyan patlıcanlar yeteri kadar olacak şekilde buzdolabı poşetlerine konulup, buzluğa kaldırılır.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Patlıcanlarımızı kesme tahtası üzerine alalım. Sap kısmını ayırdıktan sonra patlıcanları dilediğimiz boyutta doğrayalım. Ardından közlenmiş patlıcanları kullanacağımız miktarlarda buzdolabı poşetlerine paylaştıralım. Dondurulmuş köz patlıcanları ihtiyacınız olduğunda çözdürüp tazesi gibi tüketebilirsiniz.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra ılık, zeytinyağlı ve limonlu suda bekletmek de kararmalarını önler.
Sağlık için zararı olmasa da görüntü olarak topaklanan sütü tüketmek çok da iyi değildir. Kızartılmış yiyecekler: Kızarmış besinleri buzlukta muhafaza etmeyin. Bir önceki akşamdan kalan kızartılmış besinleriniz mevcut ise, en iyi fikir bunları buzdolabında muhafaza etmektir.
Yıkayıp kuruladığımız patlıcanların üzerine çatal, kürdan ya da bıçakla delikler açalım. Ardından fırın tepsisine alalım. Delikler sayesinde pişerken patlıcanın içerisinde oluşacak buhar rahatlıkla dışarı çıkacaktır. 220 °C fırında alt üst fansız ayarda patlıcanlarımızı 50 dakika közlenmeye bırakalım.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Karnıyarıklar hazırlandıktan sonra bir tepsiye önce streç film yapışmaması amacıyla serilir. Ardından karnıyarıklar güzel bir şekilde birbirine değmeyecek şekilde dizilir ve derin dondurucuda yaklaşık 3 saat boyunca dondurulur.
Patlıcanlar alacalı soyulur, küp küp doğranır. Biberler önce uzunlamasına ikiye bölünür ardından doğranır. Biber ve patlıcan bir fırın kabının için yerleştirilir, tuz, karabiber ve 4 yemek kaşığı yağ gezdirilir. 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Yassı verevine doğradığınız patlıcanları kızgın yağda arkalı önlü kızarttıktan sonra fazla yağının süzülmesi için bir kağıt havlunun üzerine diziyoruz. Fazla yağı süzülen patlıcanlar yeterince soğuyunca tek seferlik porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine yerleştirip buzlukta saklamaya alabilirsiniz.
İçeriklerinde yüksek miktarda su olan sebze ve meyveler dondurucudan çıkarıldıktan sonra su ve tat kaybına uğrayarak gevşerler demiştim. Salatalık, kabak, patates, lahana, baharat, dondurma riski taşıyan bazı süt ürünleri, kavun ve karpuzun dondurucuda saklanması önerilmez.
Çiğ ıspanakları hava almayacak şekilde poşetledikten sonra üzerine o günün tarihini not edin. Bu şekilde çiğ halde ıspanakları buzlukta 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz. Kışın kullanacağımız zaman önceden çıkarıp eridikten sonra, yoğurda katıp her zaman yaptığımız şekilde cacığımızı yapıyoruz.
Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Buzu tamamen çözülmeden tahta üzerinde dilimliyoruz, tavamıza 2 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip ocağa koyuyoruz. Doğradığımız patlıcan ve biberleri ilave edip 5 dakika kadar, fazla karıştırmadan soteliyoruz, tuzunu ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
İyice soğuyan suyu süzülen patlıcanlar tuzlanır ilk olarak una daha sonra çırptığımız yumurtaya ve mısır ununa iyice bulanır. Ardından tavaya yeterli miktarda çok az sıvı yağ ekleyip kızdıktan sonra patlıcanlar kızartılır. Yağımızı iyi kızdırmazsak patlıcanlar yağ çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri