Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
PATOLOJİDE YAPILAN İNCELEMELER
Ameliyat sonrası dokunun patolojik inceleme yapılmadan imha edilmesi, geri dönüşü olmayan ve yıllar sonra hastanın tanı almasını imkansız hale getiren büyük bir hata olarak kabul edilmektedir.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Meme Kanseri Saptanmış İse
Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir. Kanserin tıbbi adı karsinomadır ve patoloji raporunda karsinoma şeklinde bildirilir. Eğer memede kanser saptanmış ise kanserin durumu ve yapısını belirten bazı terimler raporunuzda yer alır.
Patoloji laboratuvarında elde edilen örnekler, tanı konulmasını kolaylaştırmak için özel boyalarla boyanıp, genetik incelemeler yapmak için de kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Tüm sonuçlar tahlillerim ve sonuçlar bölümlerinde yer almaktadır. E-Nabız Patoloji Sonucu Nasıl Öğrenilir ve Sorgulanır? Yapılan tahlil ve test sonuçları sağlık ocağı ya da hastane tarafından çıkmaktadır. Tüm vatandaşlar hastaneye giderek patoloji sonuçlarını öğrenmektedir.
Sizler için yaptığımız araştırmada patoloji sonucu e nabız dan görünür mü sorusu cevap buluyor. Bulunduğunuz yerden ayrılmadan patoloji sonuçlarınıza e-nabız üzerinden ulaşabiliriz.
Malignite şüphesi: Tiroid nodülünün çok büyük olasılıkla kanser olduğunu ifade eder. Bu durum cerrahi işlem yapılmasının gerektiğini gösterir. Malign: Nodülden alınan biyopsi örneğinin kanser olduğunu ve cerrahi işlem yapılması gerektiğini gösterir.
Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir.
Patoloji testi yapılmasındaki amaç hastalığın nedeninin, kökeninin ve yapısının incelenmesidir. Özellikle kanser teşhisleri sırasında sık başvurulan bir yöntem olsa da kanser dışındaki başka hastalıklar için de belirleyicidir. Patoloji testinin yapılması için bir doku örneğinin alınması gereklidir.
Biyopsi işlemi kanser gibi kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu yapıların kesin tanısına yönelik olarak yapılan en önemli yöntemdir. Biyopsi işlemi ile kanser hastalığı arasında belirgin bir ilişki olsa da bu durum biyopsi işleminin sonucunun her zaman kanser ile sonuçlandığı anlamına gelmez.
Biyopsi ince iğne ile yapılması nedeniyle bazen az miktarda hücre alınabilmesi, dokunun içerisinde ölü hücrelerin olması, örnek içerisine kan karışması bazen patolojik tanının konmasını zorlaşabilmektedir. Dokunun yetersiz alınması durumlarında işlemin tekrar edilmesi gerekmektedir.
HASTA VE YAKINLARINA DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Biyopsi kanserin tanısında kullanılan en kesin yöntemdir. Bununla birlikte var olan kanserin yayılıp yayılmadığı, evrelenmesi ve tedavi planlamasının yapılmasında da büyük rol oynar.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Bu uygulamaya internet sitesi ya da telefon uygulaması üzerinden erişilebilir. e-Nabız üzerinden bütün sağlık durumuna, tahlil sonuçlarına, test sonuçlarına ulaşabilmek mümkündür. e-Nabız sistemi aracılığıyla öğrenilen tahlil sonuçları arasında patoloji sonuçları da yer alır.
Patoloji sonuçları alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresi değişmektedir. Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir.
Patolojik sıfatı "patolojiyle ilgili, anormal, bozulmuş, çalışmayan, işlemeyen, fizyolojik sınırların dışında olan" anlamlarında tıpta yaygın olarak kullanılan tıbbi bir terim ve sıfattır. En çok "anormal" anlamında kullanılır.
Patolojik inceleme süresi birçok etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-7 gün arasında değişmektedir. Bunda dokunun niteliği, şüphelenilen hastalığın tanısal güçlüğü, merkezdeki vaka yoğunluğu büyük rol oynamaktadır. 2 günde çıkabilecek vaka olduğu gibi tanı verme süreci 10-15 günü bulabilen vakalar da olabilir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri