Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Patolojik Gülme ve Ağlama
Daha çok inme geçiren bireylerde görülebilen PGA, Alzheimer hastalığı, travmatik beyin yaralanması, amyotropik lateral sklerosis, epilepsi, multiple skleroz, beyin tümörü, vasküler malformasyonlar ve Parkinson hastalığı olan hastalarda da görülebilmektedir.
Dr. Funda Uysal ALS (Amytrofik Lateral Skleroz) hastalığı ile ilgili merak edilenleri anlattı. Kalem tutamama, yürürken bir ayağın sık sık tökezlemesi, ruh hali değişikliği sanılan ağlama ve gülme nöbetleri… Günlük işlerde zorlanma ile kendini gösterebilen ALS hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor.
Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla (happy puppet)” sendromu olarak da bilinir.
Rüyada Çok Gülmek
Çok gülmek hayırlı ve olumlu olaylara işaret etmektedir. Aile içerisinde huzurlu ve mutlu olayların yaşanacağını anlatan bir rüya olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra herhangi bir yeni işe atılma durumu söz konusudur.
İlgili 38 soru bulundu
Hatta 32 diş ile gülmek diye bir deyim vardır. Her ne kadar 32 dişin birden görünmesi imkansız bir durum olsa da, bu deyimde anlatılmak istenilen durum; insanların hiçbir çekince olmadan, rahat bir şekilde, içlerinden geldiği gibi, doyasıya, dilediğince ve sonunu düşünmeden gülebilmeleridir.
Joker'in meşhur kahkahalarına gelirsek yani ağlayacağı üzüldüğü veya öfkelendiği yerde gülme davranışlarının olmasını uygunsuz duygulanım yani avolisyon olarak tanımlayabiliriz. Gerçek duygularını yansıtamıyor ve kontrol edemiyor. Bu dışavurum sorunu birçok sahnede durduramadığı kahkahalarıyla karşımıza çıkıyor.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Gülmek kişinin kalp atış hızının tehlikeli düzeylere yükselmesine neden olarak veya düzensiz hale getirerek ölümcül bir kalp krizine yol açabilir. Beyin anevrizmasının yırtılmasını da tetikleyebilir çünkü baştaki baskıyı artırır ya da fıtıkların sıkışmasına neden olabilir.
Uyku döngüsünün son aşamasıdır. Bu süre zarfında, çoğu insan kas atonisi yaşar bu da vücudun kapandığı ve etkili bir paralizi anlamına gelir. Çoğu durumda, uyurken gülmek, rüya sırasında meydana gelen bir şeye doğal bir tepkidir. Çoğu insan gecenin ikinci yarısında uykuda gülmeyi yaşar ve bazen bu onları uyandırabilir.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Psişik veya duygusal gözyaşları; beyinde stres, zevk, öfke, üzüntü ve ıstırap (veya fiziksel acı) kaydedildiğinde meydana gelir. Göz çevresine hormon salgılaması için endokrin sistemini tetikler ve bu da gözyaşlarının oluşmasına neden olur. Bu gözyaşları aslında doğal bir ağrı kesici olan lösin enkefalin içerir.
Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur. Zihinsel veya fiziksel bir hastalık, madde bağımlılığı, aşırı stres veya travma psikoza neden olabilir.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Örneğin Witzelsucht olarak bilinen Almanca sözcük anlamıyla “şaka bağımlısı” olarak çevrilebilecek nörolojik bozukluk özellikle frontal – temporal bölgelerdeki lezyonlarla ilişkilendiriliyor [11].
Son yapılan araştırmalar günde en az 15 dakika gülmenin kalp için çok yararlı olduğunu doğruluyor. Kahkaha atmak, kan damarlarını genişletiyor, kan dolaşımını hızlandırıyor.
Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
İçinden gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birisine sezdirmeden içten içe gülmek, eğlenmek.
Duymadığınız bir şakaya gülen iki kişi görürseniz, -farkında bile olmasanız- muhtemelen gülersiniz. Yapılan çalışmalara göre gülmek gerçekten bulaşıcıdır: beyin gülme sesine tepki vermektedir ve ilgili yüz kasları bu neşeye ortak olmaktadır.
Gülmek sesli, gülümsemek ise biraz daha sessiz yapılandır. Sesli gülmek, daha çok sevincimizi, coşkumuzu, mutluluğumuzu özgürce dışa vurmak ve paylaşmaktır. Gülümsemek ise kendi iç dünyamıza doğru bir yolculuk başlatmaktır. Bazen gülümsememizin nedenini bizden başka hiç kimse bilmez.
Bu Joker yorumuna göre kendisi, duygu durumunu ifade edemediği için kızgınlık veya üzüntü anında sadece kahkaha ile duygusal dışavurum yaşıyordu. Yani ağlarken bile istemsiz bir şekilde gülüyor ve kahkaha atıyor. Joker'in bu durumuna psödobulbar etki (ya da kısaca PBA; İng: pseudobulbar affect) deniyor.
Joker, artık herkesin bildiği gibi, DC Comics Çizgi Romanları tarafından yayımlanan Batman serisinden kurgu bir karakter. Çizgi romanlarda, filmlerde ve televizyon programlarında Batman'e karşı savaşan kötü adamların en bilineni. Joker'ı ruh hastası ve bir hayli zeki olmasıyla biliyoruz.
Patolojik gülme ve ağlama (PGA) ya da psödobulbar etki (PBE), aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen uygunsuz gülme veya ağlama atakları ile karakterize bir tıbbi durumdur. Hastalığın daha nadir bilinen diğer bir adı ise istemsiz duygusal ifade bozukluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri