Hayır, ihracat faturası düzenlemeniz e-fatura ve diğer e-belgelere geçmeyi zorunlu kılmaz. Yalnızca e-fatura uygulamasına kayıtlıysanız ihracat faturalarınızı da ihracat e-faturası olarak düzenlemeniz gerekiyor.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
İhracat e-faturası düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanılmalıdır. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
e-İhracat faturası, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Uluslararası e-ticaret yapan tüccarların alacakları ödemeler için hazırlamaları gereken bir resmi belgedir. e-İhracat faturası, dijital ortamda hazırlanıp yine dijital ortamda gönderilir.
İlgili 32 soru bulundu
e-Fatura ve e-arşiv faturaya kayıtlı olmayıp, 01.01.2020 tarihinden itibaren yurt dışına yapmış olduğunuz ihracatlara ilişkin 30 bin TL üstünde satış gerçekleştirdiyseniz, ihracat faturanızı e-arşiv fatura olarak düzenlemelisiniz.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur. hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz.
Yurt Dışına e Fatura Nasıl Kesilir? Yurt dışı firmalar ile ticaret yapan firmaların yapılan hizmetleri belgelendirmesi zorunludur. Bu nedenle fatura kesilmesi de zorunlu hale gelir. Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın Farkları
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
E-Fatura yalnızca E-Fatura kullanıcılarına kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen fatura uygulamasıdır. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
GİB'in yayımladığı yeni düzenleme ile birlikte, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişi, aynı firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçişleri zorunlu tutuldu.
Sektörel zorunlulukların yanısıra, tüm mükellefler için 2022 yılında 3 milyon tl ve üzeri kazanca sahip olan tüm mükelleflerin, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda, 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçiş yapmış olmaları zorunludur.
Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 4.400 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.
İhracat Faturası Nasıl Kesilir? İhracat faturası kesmek için iki farklı opsiyondan birini tercih edebilirsiniz. Bunlar Ticaret Bakanlığı'nın e-ihracat faturası portalı ve özel entegratöre ait yazılımlardır. İhracat e-fatura kullanım kılavuzu da portal üzerinden kesim işlemlerini kolaylaştırabilir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Yurt dışı piyasasında talep gören ve ihraç amacıyla satıldığı belgelenen mamüller için ihracat kayıtlı fatura düzenlenebilir. Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Dolar üzerinden fatura kesilebilir mi? Mevzuata göre yurtiçi ve yurtdışı şirketlere döviz cinsinden fatura kesilebilmektedir. Ülke içerisindeki şirketlere düzenlenen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesi de zorunludur.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir. İlk geçiş tarihinden itibaren 7 gün içinde kağıt fatura düzenlenebilmesi mümkündür.
Kısaca genel kural, kayıtların ve belgelerin Türkçe ve Türk Lirası olarak düzenlenmesidir. Türk Lirası karşılığı gösterilmek şartıyla, döviz olarak da kesilebilir. Yurt dışındaki müşterilere kesilen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesine gerek yoktur.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri