Pathos kavramı Yunanca bir kavramdır. Yunanca "karşısındaki kişinin duygusunu hissetme, empati" manasını taşımaktadır.
Pathos (Yunanca: πάθος páthos, "tecrübe, tutku") retorikte konuşmayı inanılır kılan duygu yüklü bir konuşma biçimidir. Böylesi bir konuşma genelde dinleyicinin duygularına hitap ederek onu etkilemeye çalışır.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
ethos; karakter ve itibarın öne çıktığı kısımdır. konuşanın kim olduğuna bakar ve dinleyicinin sezgilerine hitap eder. pathos; ne söylediğinin değil, nasıl söylediğinin önemli olduğu kısımdır. duyguları önemser, dinleyicinin duygularına hitap eder.
Patos, duygularla ilgilidir. Dinleyicilerin duygularını anlayabilme ve yönlendirebilme yetisi olarak düşünülebilir. Patos sahibi bir konuşmacının, referans çerçevesi kavramına oldukça aşina olması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Pathos, mantığa hitap eden logos unsurundan daha etkileyici bir unsurdur. Pathos, ödül çekiciliği, korku çekiciliği, aşk çekiciliği gibi temel duygular üzerinden insanları ikna etmeye çalışır” dedi.
Pathos, ödül çekiciliği, korku çekiciliği, aşk çekiciliği gibi temel duygular üzerinden insanları ikna etmeye çalışır. Örneğin pek çok reklam filminin aşk (Cornetto: Aşkımla erir misin?) ve korku (Liberty sigorta reklamları) gibi temel duygular üzerinden oluşturulduğu görülmektedir.
Ethos, radyoterapi tedavilerinde kullanılan yapay zeka destekli yeni bir yeni tedavi cihazıdır. Ethos radyoterapi cihazı, ortalama radyoterapi süresinin kısalmasına yardımcı olur.
Pathos'un Eski Yunancadaki anlamı ise “karşısındakinin duygusunu hissetme” ve “deneyim” idi. Empati ve Patetik kelimeleri de Pathos'dan türemişti. Logos ya da mantıksal hitap, İşverenimiz ve proje paydaşlarımızı akıl ve mantık yürüterek ikna etmek anlamına geliyordu.
Platon ile birlikte Batı düşüncesinin ve tarihin en büyük filozoflarından sayılan Aristo, ikna kavramı üzerine MÖ 3. yüzyılda bir kuram yayımlamış: Aristo'nun retorik üçgeni. Bu retorik üçgende üç temel öge bulunuyor: ethos, pathos ve logos.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Mitos, söylenen, duyulan veya hayal ürünü olan sözlerdir. İnsanların gördüklerini ve duyduklarını anlattığı aktarım ürünleri olmakla birlikte; insanoğlu kendinden de birçok ilaveler yapabilmiştir. Mitos, mitolojinin hayali olay örgüsüdür. Logos ise, "Gerçeğe dayanan söz" anlamını karşılar.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Pathos: Yunancada duygu, acı, hastalık anlamına gelir.
İnsan deneyiminin ya da onun sanattaki temsilinin seyirci ya da okurda duygudaşlık, acıma ya da üzüntü uyandırması. Trajedinin uyandırdığı yüce tutkulardan farklı olarak, daha çok hak etmediği halde acı çeken ya da çaresiz kişilere yönelik duyguları kapsar.
PATHOS PACKAGE (479 Cash) : Bu ürünü Maradon'da bulunan Kayra adlı npc ile konuşarak bozdurursanız size 2 tane pathos gloves vermektedir.
Ethos (Yunanca: ἔθος yahut ἦθος "Alışkanlık, gelenek, örf, adet, karakter") bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum.
Odyoloji; Latince işitme, duyma anlamına gelen 'audire' ve tanımlama, bilme anlamına gelen 'logos' sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
İkna konuşmacının söylediği şeylerle gerçekleşse de konuşmacının gösterdiği kişisel iyiliği ve karakteri, sahip olduğu en etkili inandırma yoludur (Aristoteles, 2004, s. 64).
LOGOS, Eski Yunancada “Kelime" anlamına gelirken, Aristo, bunu insanları ikna etmek için insanların mantığına hitap etmenin gerekliliği olarak açıklamaktadır. İnsanlara bir ürünü neden almaları gerektiğini, istatistiklerle ve gerçeklerle anlatmaktır. Çoğunlukla teknoloji sektöründe kullanılır.
Bu çalışmada ahlak ve ahlak felsefesi alanında temel kavramlar ve temel konuların incelenmesi amaçlanmıştır. kökeni ise Yunanca “ethos” dan gelmektedir.
İkna edici metinler bir konu üzerinde öne sürülen düşüncelerin gerekçeleriyle birlikte anlatılması esasına dayalı bir anlatmadır. İkna edici metin oluşturma süreci, öğrencinin kendi düşüncesini öne sürmesini, kabul etmediği düşünceye karşı mantıklı bir şekilde cevap vermesini gerektirir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır.
Çekicilik, turistin seyahat etmek istediği bir yeri, diğer bir yere tercih etmesini etkileyen unsurlar olarak açıklanabilir. Turizm ürününde çekiciliği belirleyen unsurlar dört gruba ayrılabilir. Bunlar; doğal unsurlar, sosyo-kültürel unsurlar, ekonomik unsurlar ve psikolojik unsurlardır.
Retorik tuzaklar, akla değil doğrudan doğruya duygulara başvurur. Aynı sözcüğü yanıltıcı şekilde birden fazla anlamda kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri