Patron-çalışan ilişkileri, tıpkı diğer tüm ilişki türleri gibi, güven üzerine kuruludur. Bu güvenin sizin üstünüze düşen kısmını sağlamak için yapacağınızı söylediğiniz şeyleri belirttiğiniz zaman aralıklarında yerine getirmeniz ve patronunuzu işin genel işleyişinden her zaman haberdar etmeniz gerekir.
Yönetici olarak, çalışanlarınıza sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak ve bu ortamı sürdürmek için liderlik becerilerinizi kullanmalısınız. Bunu yapmanız, Tüm çalışanlar üzerinde olumlu bir etki yaratır ve iyi bir yönetici-çalışan ilişkisi kurmanın birincil koşulunu sağlar.
İyi bir patron sizin yeteneklerinizi gözardı etmez, kendinizi tamamen ifade ede bilmeniz için gerekli ortamı yaratır ve kişisel gelişiminizi daima destekler. Genellikle, patronlar herhangi bir başarısızlık için ekibi veya çalışanları suçlarlar.
Patronların son temel isteği ise çalışanların dürüstlük ve bağlılığıdır. Onların hayatlarını adayayarak kurdukları işi emanet ettikleri kişilere güven duyabilmeleri çok önemlidir. Dürüstlük iş hayatındaki en değerli erdemlerden biridir.
İlgili 40 soru bulundu
Patronlar girişimci olup, kar amaçlı olarak yatırım yapar, şirket kurarlar ve finansal risk alırlar. Yöneticiler ise faaliyette olan bir şirketi veya şirketin bir bölümünü kontrol eder ve yönetimini üstlenirler.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Sizinle yüz yüze konuşmuyorsa:
Toplantıda ya da ofiste siz konuşurken yüzünüze bakmıyorsa ve sadece sizinle mail ya da mesajla iletişim kuruyorsa sizi büyük ihtimalle sevmiyordur. Bunu değiştirmek için kendinizin değerli olduğunu ona gösterin. Küçük konuşmalar yapın, adım adım ilişkinizi değiştirmeye çalışın.
Patronlar her ne olursa olsun çalışkan insanları severler. Çalıştığınızı patronunuzun gözüne sokmadan, işlerinizle belli ederseniz başarılı olursunuz. Kendinizi geliştirin. Eksiklerinizi tamamlamanız, yeteneklerinizi pekiştirmeniz patronunuzun hoşuna gider.
Bu kişiler; kolay iş delege edemeyen, hata odaklı, ekibin insiyatif kullanmasına sürekli engel olan, alt kademelerdeki çalışanların yaptığı işleri sürekli kontrol eden ve onlara iş konusunda güvenmeyen hatta kimi zaman kendi işi olmayan işleri de takip eden veya yapan, kaygılı kişilerdir.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler. Yöneticiler her ne kadar üst kademede olsalar da genellikle etkilenen • tarafta yer almaktadırlar.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
Çalışanlarınıza Karşı Eşit ve Tarafsız Olun
Yönetici olarak çalışanların arasında ayrım yapmadan, herkese eşit mesafede bir tutum sergileyebilirsiniz. Bu şekilde olaylara karşı objektif bir tutumda olmak, yöneticiye karşı duyulan sadakat ve güvenin artmasını sağlayabilir.
Güleryüzlü ve nazik olmak, iyi bir izlenim bırakmak ve iyi ilişkiler kurmak için doğru bir adım. Tabii yüksek kahkahalar, uzayan konuşmalar gibi aşırı davranışlardan kaçınmakta fayda var. İlk gününüzde gözler sizin üzerinizde olmak isteyecek, sizi tanımak isteyecekler.
İyi bir yönetici kendini daima geliştirmeli, değişimleri yakından takip etmelidir. Sorumluluk almalı ve eleştiriye açık olmalıdır. İyi bir yönetici alçak gönüllü olmalı, sorumlu olduğu topluluğa örnek olmalı, yaptığı çalışmaları ve izlediği yollardan bahsederek takım arkadaşlarına da bir ışık olmalıdır.
Yönetici, bir kuruluşun amaçlanan hedeflerine mümkün olduğunca etkin ve verimli bir şekilde ulaşılması için bir kuruluşun kaynaklarını yöneten bir profesyoneldir. Programlar ve politikalar geliştirir, insanları yönetir ve programları uygularlar. Yöneticilerin temel görevi, arzu edilen örgütsel hedeflere ulaşmaktır.
Patronlar girişimci olup, kar amaçlı olarak yatırım yapmak üzere şirketlerini kurarlar ve finansal risk alırlar. Yöneticiler ise faaliyette olan bir şirketi veya şirketin bir bölümünün operasyonlarını kontrol eder ve yönetimini üstlenirler.
Patron kime denir? Eski Türk filmlerinde, iyi veya kötü karakterde olabilen, başrol oyuncusunun film boyunca zihnimizde yer eden ama filmdeki rolü itibariyle en fazla yardımcı erkek oyuncu ödülünü alabilecek olan ebeveyni rolündeki karaktere denir.
Toksik yöneticiler, gerçekleştirmeleri gereken görevleri ve davranışları normal olmayan yollarla or- taya koyan (Goldman 2006:733), çalışanların moralini bozarak ortamdaki işbirliği ve bilgi paylaşımına mü- dahale eden, kendi personeline olumsuz bir çalışma ortamı yaratan yöneticilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri