Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Ayrıca işçinin hafta tatilindeki çalışması, haftalık 45 saatin üzerinde ise fazla çalışma sayılır. Bu halde işçiye çalıştırıldığı hafta sonu çalışma ücreti %50 zamlı ödenecektir. Ancak, haftalık çalışma süresi tamamlanmadıysa, işçinin hafta tatilinde çalışması fazla çalışma sayılmayacaktır.
“… yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” Kanun metninden de anlaşılacağı üzere kanun koyucu hafta tatili için herhangi özel bir günü işaret etmemiştir. Yani uygulamada sıkça görüldüğü gibi aslında pazar günleri hafta tatili günü olmak zorunda değildir.
Fazla mesai hesaplamasında ise 13.414,50, 225'e bölünür. Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir.
İlgili 15 soru bulundu
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır.
Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır.
İşçinin hafta tatilinde çalıştırılması ve bu çalışmanın da 45 saatlik haftalık normal çalışma süresinin dışında olması, fazla çalışma olarak değerlendirilir. Buna göre hafta tatilinde çalışan işçiye biri hafta tatili ücreti diğeri fazla çalışma karşılığı olmak üzere gündeliğinin 2.5 katı yevmiye ödenmesi gerekir.
İşçinin hafta tatili gününde kesintisiz en az 24 saat dinlenme hakkı bulunmaktadır ve işçi bu dinlenme neticesinde bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretine tam olarak hak kazanır. İşçinin hafta tatili gününde çalışması durumunda ise ücretlendirmenin toplam 2,5 yevmiye üzerinden yapılması gerekmektedir.
İşveren bu hafta tatilinde işçiyi mutlaka 24 saat dinlendirmek zorundadır. Bu bağlamda işverenden gelecek 'hafta tatilinde çalışma' talebine işçinin uymak zorunluluğu da yoktur.
Hal böyle iken, zorunlu pazar mesai diye bir uygulama toptan yanlıştır. Yukarıda da belirttiğim gibi; işçinin kendi isteği ve rızası olsa bile hafta tatilinde çalıştırılması mümkün değildir. Hele işçinin rızası yokken, onun hafta tatili gününde çalıştırılması hiç mümkün değildir.
Pazar günü fazla mesai ücreti 2022
Önceki 6 iş günü 45 saatten fazla çalışana hafta tatilinde de çalışması durumunda asgari ücret üzerinden çalıştığı her gün için 2023 yılında 410,25 TL ilave ödeme yapılması gerekir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir. Fazla sürelerle çalışma ücreti ise; yasa çerçevesinde fazla sürelerle çalışmanın ücreti saatlik ücretine denk gelen ücretin %25 zamlı hali olarak ödenir.
Haftanın 7 günü çalışmak demek, hafta tatilinde çalışmak demektir. Hafta tatilinde çalıştırılmak yasak da olsa, bu yasağa rağmen çalıştırılan işçiye hafta tatili ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
Örneğin saatlik brüt ücreti 100 TL olan bir işçinin yaptığı fazla mesai sonucu alacağı ücret 150 TL olacaktır. Saatlik çalışma ücretini bulabilmek için aylık ücreti 225'e bölmek gerekecektir. 10.008/225= 44.48 TL işçinin saatlik ücreti olarak bulunacaktır.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
İşçinin aylık çalışma süresi 225 saat olarak kabul edildiğinde, saatlik ücretin tespiti için yapılması gereken işçinin aylık maaşını 225'e bölmek olmalıdır. Böylece işçinin her bir saatlik ücretinin bedeli öğrenilebilir.
Hafta sonu tatilinde işverenin kişiyi çalıştırabilmesi için daha önceden onayını alması gerekmektedir. Bu durumda çalışanlar, fazla mesai kapsamında çalıştıkları için, saat ücretleri %50 zamlı olarak hesaplanmalıdır.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri