Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
Türk Dil Kurumuna göre seyyah kelimesinin anlamı çok gezen ve turist olarak açıklanmıştır. Seyyah Kime Denir? Seyyah, yeryüzünde gezmekten hoşlanan insanlar için kullanılan bir kavram olarak ifade edilmektedir. Seyyahlar, gezip görecekleri yerleri önceden araştırarak o yer hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar.
Gezgin kelimesi, günlük hayatta bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı yöreleri ve kültürleri keşfeden kişilere denir. Gezgin olanın amacı gezip, farklı kültürleri görmek ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri seyyah, gezgin ya da gezici olarak da tanımlanabilir.
İbn-i Batuta tarihin en büyük gezginlerinden biri olarak kabul ediliyor. 1321 yılında doğduğu yer olan Fas'tan Hac ziyareti için Mekke'ye doğru yol alan bu büyük gezginin seyahati Mekke'den sonra da 40 yılı aşkın süre devam etti.
seyyah. (Siyâhat. tan) Seyahat eden, dolaşan, gezen.
İlgili 35 soru bulundu
Günübirlikçi, ziyaret edilen ülkede 24 saatten az kalan ziyaretçidir. Buna göre turist, en az bir gece konaklayan; günübirlikçi ise geceleme yapmayan ziyaretçi olarak kabul görmektedir.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri gezgin, seyyah ya da gezici olarak da tanımlanabilmektedir. Gezgin ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Evliya Çelebi, Türk edebiyatının gezi türündeki ilk ve en önemli eseri olarak adlandırılan, "Seyahatname" adlı kitabın yazarı, ünlü Türk gezgin.
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
1) Marco Polo (1254-1324)
Kendinden sonraki isimlere büyük bir ilham olan Marco Polo, babası ve amcasının izinden giderek kendini yollara atan ve seyahatini 24 yıl boyunca devam ettiren bir gezgin.
Çok dolaşana Evliya Çelebi gibi derler ama Fransız André Brugiroux ondan bile fazla gezmiş bir insan. 77 yaşındaki Brugiroux, “Dünyanın en çok gezen adamı” olarak nitelendiriliyor. Zira tam 60 yıldır dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor ve yeryüzündeki bütün ülkeleri gezen ilk ve tek insan olarak biliniyor.
Turistler şehirde gezer ve ulaşım aracı kullanır, gezginler ise ulaşım aracı olarak ayaklarını kullanır ve genelde doğayla iç içe olabilecek yerlere giderler. Turistler kalacak yerleri seyahatten önce belirler ve rahat otelleri seçerler, gezginler içinse yerin nasıl bir yerde kaldıklarının bir önemi yoktur.
seyyah / seyyâh / سياح / سَيَّاحْ
Gezgin, yolcu.
Fransızca kökenli olan turist, “touriste” teriminden gelmektedir. Terimin İngilizce karşılığı ise “torist”tir. Dinlenmek, eğelenmek, yeni yerler ve toplumlar görüp tanımak, bilgi ve görgüsü- nü geliştirmek gibi amaçlarla geziye (seyahate) çıkan bireylere, turist denir.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Tüm dünyanın tanıdığı Evliya Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır. Elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarını gezmiş, gördüklerini de Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde toplamıştır.
Evliya Çelebi, Seyahatnâme'sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur.
1973 Ağrı doğumlu olan Yavuz Akkurt çocukluk hayali olan ülkeyi bir uçtan diğer uca pedal çevirerek ulaşabilme hayalini uzmanların yapamasın edemesin demelerine kulak asmayarak yapılamayacak şeyin olmadığını gösterdi ve uzun süre İstanbul içinde deneme sürüşleri yaparak en sonunda hayallerinin peşinden koştu ve geçen ...
'DAĞLARINDAN YAĞ, OVALARINDAN BAL AKAR'
Evliya Çelebi ise “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” demiş Aydın için. Bu sözün hakkını verircesine inciri pek meşhur...
"İstanbul'un yeryüzünde benzeri yoktur"
Evliya Çelebi, seyahatnamesinin ilk cildini, "Yeryüzünde benzeri yoktur" diye tanımladığı İstanbul'a ayırdı.
Örneğin, Vietnam kültürü ölen kişi için düzgün bir cenaze töreni gerektiriyor ve bu gerçekleşmezse, ölen kişinin ruhunun dünyayı dolaşmaya devam ederek bir "Gezgin Ruh" haline geldiğine inanılıyor. Yani bir çeşit hayalet ve ruha dönüşüyor.
Türkiye Türkçesi gez- fiilinden Türkiye Türkçesi +gIn ekiyle türetilmiştir.
Gezginler kelimesinin kökü "gezmek" fiilinden "gez" dir.
Üvalizm; bazı yörelerin belli başlı ürünü olan meyve ve sebzelerle yapılan kür (tedavi) yöntemi ya da bu ürünlerin kullanımının, bundan hoşlananlara sunul- masıdır. Termalizm; kaplıca, ılıca, içmeler gibi şifalı doğal su kaynaklarının sağlık kurallarına uygun bir biçimde te- davi aracı olarak kullanılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri