Yurt dışında pazar günü uygulanan hafta tatili 1935 yılına kadar Türkiye'de cuma günü uygulanmıştır. pazar ile cuma arasındaki uyuşmazlık yurt dışı ile yapılan ticari yazışmaların bazı zamanlarda bir haftaya yakın gecikmesine yol açmıştır. Bu sorun karşısında devlet hafta tatilini cumadan pazara almıştır.
Ve 27 Mayıs 1935 günü İçişleri Bakanlığı'nın teklifi olarak Meclis'e getirilen Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un Üçüncü Maddesi; “Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten eksik olmamak üzere cumartesi günü saat 13'te başlar.”
1900'lerde oldukça uzun olan çalışma saatleri, o zamanlar için normal olarak karşılanıyordu. Ancak Henry Ford, kelimenin tam anlamıyla devrim yaratarak hem çalışma saatlerini düşürdü hem de hafta sonunu tatil etti. İşte, detaylar...
Tanrı'nın kâinatı altı günde yarattığı yedinci gün dinlendiği ve bu yedinci günün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak belirlenip, kutsal kılındığı inancından gelmekteydi. Bu dinlenme yani sebt günü, Müslümanlar için cuma, Yahudiler için cumartesi ve Hristiyanlar için pazar günüydü.
Hafta sonu tatili için kampanyalar 1840'larda başlamıştı ama bunun kabul görmesi 50 yıl sürdü. 19'uncu yüzyılın sonuna gelindiğinde ise Cumartesi öğleden sonra ve Pazar günü tatili, farklı nedenlerle bile olsa işverenler, dini gruplar, eğlence sektörü ve işçiler tarafından avantajlı olarak görülmeye başladı.
İlgili 42 soru bulundu
İslâmiyet'te haftalık toplu ibadetin yapıldığı cuma gününe çok önem verilmesine ve bugünün müslümanlar için bir bayram olduğunun belirtilmesine rağmen (bk. CUMA) gerek Kur'ân-ı Kerîm'de gerekse hadislerde cuma müslümanlar için bir tatil günü olarak tayin edilmemiştir.
19.
Osmanlı Devleti'nde Fatih Sultan Mehmed devrinden itibaren medreselerin Salı günleri tatil yapmaya başladığı ve bunun Cumhuriyet'e kadar devam ettiril- diği bilinmektedir. 1550-1557 yılları arasını kapsayan bir araştırmada, Osmanlı inşaat sektöründe Cuma gününün hafta tatili olduğunu göstermektedir.
Yurt dışında pazar günü uygulanan hafta tatili 1935 yılına kadar Türkiye'de cuma günü uygulanmıştır.
Diğer İslam devletlerinde olduğu gibi Osmanlı'da da namaz vaktinde kısa bir süre işe ara verme dışında Cuma günleri hafta tatili değildir. Osmanlı'da 1820'lerde tatil günleri Pazartesi ve Perşembe iken, 1830'lar da Pazar gününe alınmıştır.
haftanın pazar günü başlamasının sebebi, pazar gününün güneş'e ithaf edilmesindendir. bilindiği üzere hafta 7 gündür çünkü her biri gökyüzünde çıplak gözle görülebilen hareketli 7 cisme, 7 tanrıya atanmıştır. bu "atama" işi yapılırken, tabii ki en büyük ve en yüce olan cisimden, güneş'ten başlanmıştır.
Bundan dolayı tüm inkılaplar inkılapçılık ilkesiyle ilgilidir. Diğer ilkelerde bahsedilen inkılaplar dışında kalan inkılaplar (Takvim, ölçü birimleri, hafta sonu tatili vb değişiklikler) bu ilke bünyesinde kabul edilir.
Cuma Gününün Önemi
Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur. Başka bir hadislerinde de, bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
İşte detaylar... Hafta tatilinin devamlı şekilde aynı günde kullandırılması zorunlu olmadığı gibi pazar günü kullandırılması da kural olarak zorunlu değildir. İşveren işin gereğine göre hafta tatilinin günü değiştirme hakkına sahiptir.
Kutlamalar, partiler, organizasyonlar yapmak için de pazar günü seçilmesi gereken bir gündür. Oyun oynamak, zamanı keyifli ve eğlenceli hale getirmek, saç kestirmek ve boyatmak için pazar uygun bir gündür. Türkçe'de pazar; Farsça bazar anlamına gelen çarşıdan gelir.
Değerli kardeşimiz, Harama girmemek kaydı ile tatil yapmak haram değildir. "Ta'tîl" kelimesi Arapça olup "atâlet" kökünden türetilmiştir. Atalet, "işe yaramamak, boş, faaliyet dışı kalmak" demektir.
İşçinin hangi gün hafta tatili izni kullanacağı işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. İşçinin hangi gün hafta tatili kullanacağı işveren tarafından belirlenir.
1973 yılında, devlete bağlı tüm kurumlar için geçerli olmak üzere, "cumartesi günleri yapılan yarım günlük mesai kaldırılmış ve resmi tatil ilan edilmiştir" diyen başbakanlık genelgesinin yayımlanmasıyla sona eren uygulama...
Irak hükümeti, hafta sonu tatilini iki güne çıkardı. Hükümetten yapılan açıklamada, sadece cuma olan hafta tatilinin bundan sonra cuma ve cumartesi günleri yapılacağı belirtildi.
İran'da cuma günleri hafta sonu tatili olduğu için 3 günlük tatil fırsatı yakalayan halk, daha serin olan ülkenin kuzey bölgelerine akın etti.
İmamlar, kanunen kendilerine verilmiş bir hak olan haftasonu tatilini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellemesinden dolayı kullanamıyor. Diyanet son olarak, Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr Ali Bardakoğlu'nun imzasıyla yayınladığı bir yönergeyle zorunlu olmadıkça imamların haftasonu tatili kullanamayacağını belirtti.
OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada, en çok tatil hakkı olan birinci ülke 38 gün ile Malta olurken Fransa ve Slovenya ise 36'şar gün ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Ocak ayından itibaren hafta sonu tatil günleri cuma ve cumartesi yerine cumartesi ve pazar olacak. Hafta sonu tatili cuma öğle saatlerinde başlayacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) haftalık çalışma günleri dört buçuğa düşürülürken, hafta sonu günleri de değiştiriliyor.
İsrail'de hafta sonu resmi tatil günleri Cuma ve Cumartesi günleridir. Pazar günü haftanın ilk iş günüdür. “Şabat” nedeniyle resmi daireler ve çoğu şirketler Cuma ve Cumartesi günleri kapalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri