Demans krizi, özellikle hastalığın son evrelerinde hastada aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi farklı şekillerde görülerek meydana gelebilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle beyin fonksiyonlarını bozulmasına neden olan bir hastalık bütünüdür. Birçok hastalık demansın nedeni olabilir.
Demans, sinir hücrelerinin ve bunların beyindeki bağlantılarının hasar görmesinden dolayı ortaya çıkar ve bu duruma da birçok hastalık neden olur. Toplumda en sık demansa yol açan hastalık Alzheimer Hastalığı'dır. Beynin hasar gören bölgesine bağlı olarak insanları farklı şekilde etkileyebilir.
Demans, günlük hayatın faaliyetlerini engelleyen bilişsel bozulmadır. Hastalığın karakteristik bulgusu unutkanlık ve hafıza kaybıdır. Bellek, öğrenme, dil fonksiyonları ve mental fonksiyonlarda bozulma olur. Bilişsel bu bozulma, günlük yaşam aktivetelerinde zorlanmaya yol açar.
Demans sinir hücrelerinde kayıplar ve zihinsel işlevlerde meydana gelen problemler olarak açıklanabilir. Düşünme, hatırlama, karar verme ve günlük aktivitelerin yapılması gibi zihinsel işlevlerin öncelik gerektirdiği aktivitelerde problemler şeklinde tanımlanabilir.
Geçici iskemik atak semptomları 24 saatten daha kısa sürer. İskemik atak ve geçici istemik atak vasküler demans ile ilişkilidir. Vasküler demans ikinci en yaygın demans şekli olarak bilinir.
İlgili 40 soru bulundu
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.
Özellikle Alzheimer hastalarının son evresi iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir. Alzheimer 10 ila 15 sene sürebilmektedir. Bu nedenle farklı evrelere ayrılan bu hastalık dönemsel olarak farklı belirtileri de içinde barındırmaktadır. Alzheimer son evresinde hasta, şiddetli demans semptomları göstermektedir.
Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir. Bazı demanslar ise vücuttaki bir maddenin eksikliğine ya da bir maddenin ya da ilacın yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkar.
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir.
Bunun sebebi uyku hormonlarındaki azalma olabileceği düşünülmektedir. Buna bağlı olarak sıklıkla erken uyku fazı sendromu gelişir; yani akşam saat 19:00-20:00 civarında uyku başlar ve sabaha karşı saat 03:00-04:00 civarında son bulur.
Ancak bazı durumlarda, beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar, psikososyal travmatik durumlar, büyük kayıplar, ağır psikiyatrik hastalıklar, bazı ilaçların uzun süreli kullanımları gibi hallerde, demans daha hızlı ilerler ve bazı yetilerde çok ciddi kayıplara neden olur.
Demans hastalığı kişide bir yandan bellek, dikkat, dil gibi işlevlerde bozulmaya yol açarken diğer yandan da kişinin kendisiyle ve etrafıyla ilgili algısını bozar ve davranış bozuklukları için zemin yaratır. Bu zeminde hasta yaşananları aklında tutamaz, kendisine söylenilenlere dikkat edemez ve derdini tam anlatamaz.
Demansın gelişimine katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır: Yükseltilmiş homosistein ve B grubu vitaminlerinin eksikliği. Omega-3 yağı eksikliği. Metabolik sendrom, insülin direnci, disglisemi ve diyabet.
Olumlu bir yaklaşım benimsemeye çalışın. Demansı olan kişi ile yüz yüze oturun ve onu konuşması için cesaretlendirin. Hataları gereksiz yere belirtmekten kaçının. Konuşma biçiminizi ve sesinizi, doğallığı kaybetmeden ayarlayın ve konuşma içinde yer alması için ona destek olun.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir.
Özellikle demans hastalarında oldukça sık görülen günbatımı fenomeni; kafa karışıklığının ve huzursuzlukların gece artmasına denilir. Hastalığın ileri evrelerinde ise Alzheimer hastası olan bireylerin beyin fonksiyonları ciddi bir şekilde yavaşlamaya başlar. Bu yüzden uyku süreleri de giderek uzamaya başlar.
Alzheimer hastaları, hastalık öncesinde çok sevdiği, iyi bildiği bir yemeği bile hatırlamayabilir, tabağına konulan yemeği tanıyamadığı için yemek istemeyebilir. Bu durumda yemeğe değişik/hoşlanacağı bir isim verip yemesini sağlayabilirsiniz.
Melatonin seviyesinin yükseltilmeye çalışılması, demans hastalarında uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde uygun ışıklı ortam sağlayın. Parlak ışık tedavisi demans hastalarında uyku-uyanıklık döngüsü bozukluklarını azaltabilir.
Konuşmada, isim bulmada zorluklar başlayabilir. Son evrede ise aynada kendi yüzünü tanımayacak hale gelebilir. Giyinmek, yıkanmak, yemek yemek gibi günlük işlevler bile tek başına yapılamamaktadır. Hayaller görme, kendi kendine konuşma, yakınlarını tanımama vardır.
"Unutkanlık veya konuşma bozukluğu ile başlayan hastalık beyindeki küçülme arttıkça eklenen düşünme, beceri, davranış bozuklukları, yer yön kaybı gibi bulguların eklenmesi ile son dönemde bireyi yürüyemez, konuşamaz, yutkunamaz ve tam bağımlı hale getirmektedir.
Demans hastalarında bulgular anlaşılmayabilir. Zihinsel bulanıklıkta artış, huzursuzluk, ajitasyon, iştahsızlık, idrar karakterinde değişiklik idrar yolu enfeksiyonu bulgusu olabilir. Ateş her zaman görülmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri