Tatil faturaları şirketinizde gider olarak dikkate alınamaz.
Dolayısıyla tatil masrafları ile birlikte ödenen katma değer vergisi de personele ödenen ücret olarak dikkate alınarak ve brüte iblağ edilmek suretiyle kazancın tespitinde ücret gideri olarak Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin 1. bendinde yer alan genel giderler kapsamında indirilebilecektir.
“İşle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ikamet giderleri (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur olmak şartiyle)” Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse seyahat ile ilgili harcamalar gider olarak kabul edilebilir.
KONAKLAMA VERGİSİ GİDER YAZILIR MI? Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz.
Konaklama hizmetini alan müşterinin konaklama vergisi için yapması gereken ayrı bir işlem yoktur. Konaklama vergisi ile birlikte gider hesabına kaydedilir.
İlgili 29 soru bulundu
Özel İletişim Vergisi
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 39'uncu maddesi gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınmazlar.
Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz.
Günümüzde, yasalara göre, her türlü işletmenine-fatura kesmekle yükümlüdür. Son yapılan düzenlemeye göre, otel ve konaklamahizmeti veren işletmelerin de e-fatura kesmesi zorunlu durumdadır.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir. Konaklama vergisinin oranı %2 olarak belirlenmiştir.
Adınıza düzenlenmiş faturalar gider olarak değerlendirilmiyor. Bir şahıs şirketiniz varsa adınıza düzenlenen faturalar gider olarak kabul edilebilir.
1- Yemek bedeli faturalarında yer alan içki bedelini gider yazabilir mi ve KDV'si kullanılabilir mi? 2- Sigara alımı gider yada kanunen kabul edilmeyen gider olarak mı yazılmalı? 1- Yemek bedelindeki içki ve KDV diğer yemek ve içecekler gibi işleme tabi olur, gider yazılır.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Bu itibarla, mesleki faaliyetin ifasında kullanıldığı belirtilen akıllı saate ait harcamalar, Gelir Vergisi Kanunu'nun 68. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir tebliği yayımlayarak e fatura kapsamına otelleri de dahil etti. Konaklama ve otelcilik hizmeti veren işletmeler, cirolarına bakılmaksızın e faturaya geçmek zorundadır.
Konaklama vergisi, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve beraberinde yemek, içme, aktivite vb. hizmetler sunan işletmelerden alınan vergidir.
Konaklama vergisi fatura üzerinde hesaplanarak gösterilecektir. Konuyla ilgili açıklama ve örnekler 14.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'in “V- MATRAH, ORAN VE YETKİ, VERGİNİN BELGELERDE GÖSTERİLMESİ” başlıklı bölümünün “C. Verginin Belgelerde Gösterilmesi” kısmında açıklanmıştır.
Ödenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.
Turizm payı beyannamesi ayrı, Konaklama vergisi beyannamesi ayrı beyannamelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri