Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir.
Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Hadis-i şerifte, “Kim Cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onu öbür Cuma'ya kadar ve üç gün daha fazlasıyla belâlardan korur.” (Dürrü'l-Muhtar, c. VI, sh: 405) buyurmuştur.
Dinen tırnak kesmenin sakıncalı olacağı bir zaman dilimi yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
ÇARŞAMBA GÜNLERİ TIRNAK KESİLMEZ deniliyor !
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
Evvela sağ elin şehâdet parmağından başlanıp, sonra orta parmaktan küçük parmağa kadar sıralı kesilir. Sonra başparmak kesilir. Daha sonra sol elin küçük parmağından başlanıp sırayla başparmağa gelinir. Bundan sonra sağ ayağa dönülüp en küçük parmaktan başlanılarak sırayla sol ayağın en küçük parmağında bitirilir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Şaman adetlerinde de geceleri tırnak kesilmezmiş. Sebebi ise o dönemde tırnak parçalarıyla büyüler yapılırmış ve gece tırnak kesildiğinde yere düşürüp kaybedilebilirmiş.
Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.
Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir. Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Bütün giderler için geçerli olan bir durum. Duş alırken bile gidere saç biriktiği zaman suyunuzun giderden gidemediği ve temizlemeniz gerektiği mutlaka olmuştur. Aynı durum tuvaletler içinde geçerli. Saç kanalizasyon borularını tıkayıp ciddi problemlere neden olan atıklardan biridir.
Tırnak veya saçı gömmeniz şart değil, ancak bunu yaparsan iyi olur. Yapmazsan da inşaallah bir sakıncası yoktur. Saç ve tırnağın gömülmesi ile ilgili hadisler mevcut olsa da sahih değiller. El Beyhaki “Şiabuliman”da şöyle dedi: Saç ve tırnağın gömülmesiyle ilgili hadis birkaç yoldan rivayet edilse de tümü zayıftır.
"Tırnağı uzun olanın rızkı meşakkat ile, sıkıntı ile hasıl olur." "Cuma günü tırnağını kesen, bir hafta, belâdan emin olur." Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Tırnak kesmek için öncelikli olarak sağ elden başlanması gerekmektedir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." Denildi.
Dinen hiçbir kitap ve hadiste tırnak kesmenin günah olduğu bir zaman dilimi yer almıyor. Yani, pazartesi tırnak kesmenin günah olduğuna dair hiçbir ibare dini kaynaklarda bulunmuyor. Bu nedenle dine göre; haftanın her günü gibi pazartesi günü de tırnak kesilebiliyor.
Bununla birlikte “salı akşamı tırnak kesilir mi?” sorusuna da cevap veren Hz. Muhammed, hadislerin hiçbirinde salı gününde veya akşam vaktinde tırnak kesilmeyeceği yönünde bir kelam etmiyor. Bu nedenle salı günleri ve salı akşamları tırnak kesmekte bir sakınca bulunmuyor.
Değerli kardeşimiz, Tırnak kesmekle ilgili hadis rivayetine rastlayamadık. İbn Hacer'in bildirdiğine göre, tırnağı keserken, parmakların belli bir sıraya göre kesilmesiyle ilgili hiçbir sahih rivayet yoktur.
Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir. Kesilen tırnakları gömmek iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Saç ve tırnağınızı toprağa gömün, büyücüler onlarla sihir yapmasın!)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri