Hafta Tatili ve Ücretini Kazanmanın Şartları İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Ayrıca işçinin hafta tatilindeki çalışması, haftalık 45 saatin üzerinde ise fazla çalışma sayılır. Bu halde işçiye çalıştırıldığı hafta sonu çalışma ücreti %50 zamlı ödenecektir. Ancak, haftalık çalışma süresi tamamlanmadıysa, işçinin hafta tatilinde çalışması fazla çalışma sayılmayacaktır.
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Örneğin günlük 100 TL kazanan biri işçi hafta tatilinde çalıştırıldığı zaman günlük ücretin 2.5 katı olan paranın yani 250 TL'nin işçiye ödenmesi gerekir.
Eğer ki okurumuzun hafta tatili pazar günü ise ve işveren okurumuzu pazar günü işe çağırırsa, okurumuz işe gitmek, hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. İşveren okurumuzu, okurumuz hafta tatilinde çalışmayı kabul etmediği için işten çıkarırsa bu İş Yasası'na aykırı bir işten çıkarıma olur.
İşçinin hafta tatilinde çalıştırılması ve bu çalışmanın da 45 saatlik haftalık normal çalışma süresinin dışında olması, fazla çalışma olarak değerlendirilir. Buna göre hafta tatilinde çalışan işçiye biri hafta tatili ücreti diğeri fazla çalışma karşılığı olmak üzere gündeliğinin 2.5 katı yevmiye ödenmesi gerekir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Fazla mesai hesaplamasında ise 13.414,50, 225'e bölünür. Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Haftanın 7 günü çalışmak demek, hafta tatilinde çalışmak demektir. Hafta tatilinde çalıştırılmak yasak da olsa, bu yasağa rağmen çalıştırılan işçiye hafta tatili ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır.
Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır.
Hal böyle iken, zorunlu pazar mesai diye bir uygulama toptan yanlıştır. Yukarıda da belirttiğim gibi; işçinin kendi isteği ve rızası olsa bile hafta tatilinde çalıştırılması mümkün değildir. Hele işçinin rızası yokken, onun hafta tatili gününde çalıştırılması hiç mümkün değildir.
İşçinin hafta tatilinin işveren tarafından kullandırılmaması yasal değildir. Bu durum yasaklanmış olsa bile bir şekilde hafta tatili yapmadan çalışan işçinin ücreti ödenmelidir. İşçi bu alacaklarını alamamış işe işverene dava açabilir. Bu alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir.
İş kanununa göre, işçinin yazılı onayı olmadan işveren işçiye fazla mesai yaptıramaz. Fazla mesai onayı her yıl için ayrı alınır. İşçi onay vermişse o yıl için fazla çalışma yapmak zorundadır. Fazla çalışma yıllık 270 saatten fazla olamaz.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
Burada hemen belirtmeliyiz ki işçinin 1 gün devamsızlığına karşılık 2 günlük ücretinin kesilmesi bir disiplin cezası değildir. Yasadan kaynaklanan bir hak kaybı sorunudur. Dolayısı ile sorunuzun yanıtı şu: İzin almaksızın habersiz ve mazeretsiz yapılan devamsızlık sebebiyle 2 günlük kesinti doğru bir uygulamadır.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir. Fazla sürelerle çalışma ücreti ise; yasa çerçevesinde fazla sürelerle çalışmanın ücreti saatlik ücretine denk gelen ücretin %25 zamlı hali olarak ödenir.
Açıklama. Günlük Fazla Mesai saatlerinizi takvime üzerinde gün seçerek kayıt ederek, aylık toplamları görebilirsiniz. Takvimi sağa-sola sürükleyerek ay değiştirip toplamları görebilirsiniz. Ücretli (Yıllık) izin, Ücretsiz izin(Eksik Gün), Saatlik İzin ve Raporlu günlerinizi takip edebilirsiniz.
Genel hükümlere bakıldığında (2429 sayılı K. md.3) ücretli hafta tatili de pazar günü olmalıdır. Fakat, bu İş Hukuku bakımından zorunlu değildir. Yargıtay'a göre de pazar gününün çalışılan günlere rastlaması, işçiye hafta tatili verilmediği anlamı taşımaz.
Asgari Ücret Fazla Mesai Hesaplama
Saatlik çalışma ücretini bulabilmek için aylık ücreti 225'e bölmek gerekecektir. 10.008/225= 44.48 TL işçinin saatlik ücreti olarak bulunacaktır. Yukarıda da açıklandığı üzere fazla mesai ücreti işçinin saatlik ücretinin %50 zamlı olarak verilmesidir.
İşçinin daha önce muvafakat etmiş olmasına rağmen daha sonra mesaiye kalmaması halinde ise bu defa işveren tarafından yapılabilecek olan fesih haklı fesih olacaktır. Zira işçi işverene fazla mesaiye kalacağı konusunda muvafakat etmiş olmasına rağmen mesaiye kalmayarak iş akşını ve çalışma düzenini bozmuş olacaktır.
Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri