Pazarlama hedefleri, bir işletmenin pazarlama faaliyetleri sonucunda ulaşmayı amaçladığı, belirli ve ölçülebilir sonuçlardır. Bu hedefler, genellikle, satışları artırmak, müşteri sayısını artırmak, pazar payını büyütmek veya karlılığı iyileştirmek gibi somut ve ölçülebilir hedeflerle tanımlanabilir.
Pazarlama, marka farkındalığı yaratmayı, müşteri tabanını genişletmeyi ve şirketlerin pazardaki rekabet gücünü artırmayı hedefler. Başarılı bir pazarlama süreci sayesinde şirketler, hem karlılıklarını hem de pazardaki paylarını artırarak, sürdürülebilir büyüme sağlayabilirler.
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Pazar bölümlendirme çalışmasından sonra işletmeler, hangi pazar ya da pazar bölümlerine girmeye çalışacaklarına karar verir; yani hedef pazar ya da pazarlarını seçer. O hâlde hedef pazarı, “firmanın hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da gruplar” şeklinde tanımlayabiliriz.
Hedef pazar belirlenirken ilgili grubun; bulunduğu coğrafya, ilgi alanları, ihtiyaçları, tüketim alışkanlıkları ve demografik özellikleri gibi veriler dikkate alınır. Hedef pazarla birlikte müşteri ihtiyaçlarını ölçmek, değerlendirmek ve talebin aktif olduğu ürün gruplarını belirlemek çok daha kolaylaşır.
İlgili 39 soru bulundu
Hedef pazar, işletmenin girmek istediği aynı ihtiyaç ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşan pazardır. Hedef pazarın seçimi, işletmenin sahip olduğu kaynakları kullanarak en fazla kârı beklediği müşteri grubunun seçilmesi kararıdır.
Örneğin göz kalemi satan bir mağaza olduğunuzu varsayalım. Sizin hedef kitleniz tabii ki öncelikle kadınlar olacaktır. Online ortamda sunduğunuz ürünü ya da hizmetin en çok kimler tarafından talep gördüğü arama motorları tarafından belirlenir. Buna da hedef kitlesi denir.
HEDEF PAZAR SEÇİM STRATEJİLERİ
İşletme, önce pazarı bölümlemeli ve kendi kaynaklarını, ürettiği malın veya hizmetin özelliklerini, pazar bölümlerinin yapısını, bölümdeki rekabet durumunu dikkate alarak belirlemeli ve sonra seçtiği pazarlama bölümlerine uygun pazarlama karmasını geliştirmelidir.
Hedef pazar analizinin faydaları
Doğru müşteri karakterleri geliştirmek. Pazarda ürünlerinizin uyum sağlayabileceği boşlukları bulmak. Yeni bir ürünün uygulanabilirliğini değerlendirmek. Keşfedecek heyecan verici yeni pazarlar bulmak.
Hedef pazar büyüklüğü, bir işletmenin veya markanın hedeflediği belirli bir pazarda yer alan potansiyel müşteri sayısı veya pazardaki toplam potansiyel gelirin bir ölçüsüdür. Hedef pazar büyüklüğü, işletmenin pazarlama stratejilerini planlarken ve potansiyel getiri hesaplamalarında önemli bir faktördür.
Hedef pazar araştırması, ürünün hangi ülkelerde talep gördüğü, hangi ülkelerin satın alma için tercih edildiği, hangi ülkelerde pazar açığı olduğu ve hedef ülkenin şartlarının tespiti ile doğru hedefi belirlemek kullanılır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Satış hedefleri, satış departmanında görevli personelin ulaşması gereken hedeflerdir. Bunun için satış yöneticileri, ekiplerine hedefler sunmalıdır. Bu hedefler gerçekleştikçe ekip motive olur.
Hedef Analizi
Hedeflerin analizi, istenen gelecek durumun pozitif yönlerini ortaya koyan metodolojik bir yaklaşımdır. Bunun için; Problemlerin hedefler şeklinde yeniden formülasyonu, Hedefler hiyerarşisinin oluşturulması gereklidir.
Pazar analizi; bir pazarın nitel ve nicel değerlendirilmesini kapsamaktadır. Pazar analizinde pazarı hem hacim hem de değer açısından incelerken aynı zamanda da pazara ilişkin çeşitli müşteri segmentlerini, rekabeti, pazara girişte yaşanabilecek engelleri ve satın alma modellerini incelemektedir.
Pazarlamada hedefleme, o hedef kitle içindeki belirli bir müşteri grubuna odaklanmak için büyük bir pazarı daha küçük segmentlere ayıran bir stratejidir. Bir müşteri segmentini benzersiz özelliklerine göre tanımlamanıza ve sadece onlara hizmet sunmaya odaklanabilirsiniz.
Pazarlama planlaması, işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Bunlar; iç ve dış olarak ikiye ayrılabilir. İç hedef kitlede kurumun çalışanları, ortakları ve sendikalar vardır. Dış hedef kitlede ise müşteriler ve kurumla herhangi bir şekilde iletişim içinde olan birimler akla gelir.
Hedef kitle türleri arasında coğrafi, demografik, psikografik yani kişilik odaklı hedef kitle türleri görülür.
Hedef kitle analizinin tüm pazarlama stratejilerinin temel bileşeni olduğunu söyleyebiliriz. Hedef kitlenin belirlenmesi yani hedef kitle analizi herhangi bir grup içerisindeki yaş, cinsiyet gibi demografik bilgiler, dil, yer, tercihler ve ilgi alanları gibi metriklerin araştırılması ve belirlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri