Pazarlama iletişimi stratejisi nedir? Pazarlama iletişimi stratejisi ise, farklı kanallar üzerinde markanın tanıtımını yapmak için ne tür pazarlama faaliyetlerinin yapılacağının belirlenerek, bir plana oturtulmasıdır.
Amaç ve işleyiş açısından belirgin özellikler içeren ve sistematik olarak gerçekleştirilen “iletişim” stratejik iletişimdir. Stratejik iletişim ise; “neyi, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kime” söyleyeceğimizin planlamasıdır.
Pazarlama iletişimi, farklı pazarlama kanallarının ve araçlarının bir arada kullanılmasını ifade eder. Pazarlama haberleşme kanalı, bir işletmenin istediği pazara veya genel olarak pazara bir mesaj iletme şekline odaklanır.
İlgili 31 soru bulundu
Pazarlama iletişimi, hedeflenen pazarda marka ve ürüne yönelik bir talep yaratmak amacıyla, farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının tümüne verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarının genelini kapsar.
Pazarlama iletişimi uzmanı, firma hedef ve beklentileri doğrultusunda marka ürün veya hizmetleri için pazarlama stratejilerinin oluşturulması ve yürütülmesinden sorumludur. Markanın hedef kitlesini harekete geçirmek, rekabet gücünü artırmak ve ticari başarısını yükseltmek için çeşitli çalışmalarda bulunur.
İletişim planı çeşitli süreçlerden oluşur; öncelikle araştırma süreciyle başlar, sonra araştırma sonucunda durum analizi yapılır, daha sonra hedef kitle ve ana mesajın verileceği süreç planlanır, iletişim stratejisi belirlenir, bütçe çıkartılır ve uygulamaya geçilir, son süreç olarak da değerlendirme yapılır.
Pazarlama planlaması, işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
“Pazarlama stratejisi, hedef pazarları ve en iyi pazar fırsatlarının analizine dayanarak sunulacak değer önerisini ortaya koymaktadır. Bir işletmenin uygulaması gereken tüm pazarlama faaliyetleri ile bu faaliyetlerin nasıl uygulanacağı ve kontrol edileceğini gösteren yazılı bir dokümana pazarlama planı denmektedir.
Pazarlama iletişimi, yeni müşterilerin markayı keşfetmesi açısından da çok önemlidir. İyi bir iletişim stratejisi, potansiyel müşterilerin markaya ilgi duymasını ve satın alma sürecine yönlendirilmesini sağlar. Ayrıca varolan müşterilerle de daha uzun vadeli ilişkiler kurulmasına destek olur.
Pazarlama iletişimi, iki yönlü iletişimdir. Pazarlama iletişimiyle iki yönlü bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştirilmektedir. Özellikle, yeni teknolojik gelişmeler, bu tür iletişime yeni olanaklar sağlamaktadır.
İletişim Karması Bir işletmenin ürün ya da hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla, üretici ya da aracı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşterileri ikna etmeye yönelik planlı ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan iletişim sürecidir.
Kurumsal iletişim stratejisi, toplumsal paydaşların hangisinin az ya da çok önemli olduğunu belirlemede kullanılabilecek bir profil ortaya koyar, sorunları çözmede, değişen durumları belirlemede yardımcı olur. Bu nedenle de verimlilikten daha çok geçerliliğe yönelik işlevlere öncülük eden bir mekanizmadır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
biçimde kurumun genel amacı ve kapsamı ile ilgili durumdadır. Stratejik iletişim planı oluşturmanın ilk aşaması, iletişim planı için gerekli olan verilerin toplanması ve analiz edilmesi sürecidir. Bu aşamada, kurumun ne yaptığı, ana işlevlerinin ne olduğu ve nerede faaliyet gösterdiği belirlenmelidir.
Başlıca Öğretim Stratejileri:
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Marka stratejisi, işletmenin sadece logosunu, adını ve reklam materyali öğelerini değil aynı zamanda amacını bildirmesine yönelik uzun vadeli bir plandır. Bu marka stratejisi, işletmenin öne çıkmasına ve tüketicilerle bağlantı kurarak marka bilinirliği ile sadakati artırmasına yardımcı olması nedeniyle önemlidir.
Bütünleşik Pazarlama İletişimi teorileri, kavramları ve uygulamalarına odaklanan ders, reklam, satış promosyonu, halkla ilişkiler, tanıtım, kişisel satış, doğrudan pazarlama ve interaktif pazarlama unsurlarını kapsar.
Renaghan 1981 yılında hizmetlerin kendilerine özgü olan özelliklerini göz önünde bulundurarak pazarlama karması elemanlarının ürün (product/service), sunum (presentation), fiyat (price), dağıtım (distribution) ve iletişim (communication) olmak üzere beş elemandan oluştuğunu ileri sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri