Uymayanlara 37.555 TL Cezası Var! Türkiye'de 2023'te çeşitli illerde ormanda ateş yakma yasakları uygulanıyor. Doğal güzelliklerimizi koruyalım, ceza riskini göze almayalım!
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmanın cezası ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır. Bir doğa aktivesi yapmayı düşünüyorsanız mutlaka izin almalısınız.
“Madde 1 – İlimiz sınırları içerisindeki ormanlık alanların 4 kilometre civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilecek yerlerde(özel mülkiyete konu araziler de dahil) ateş yakmak yasaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bir ormanlık alanda yangına neden olmadığınız noktada yine de yasaklara uymayıp mangal ya da ateş yakarsanız Kabahatler Kanunu çerçevesinde 400-1000 TL arasında ve hatta üstünde bir cezaya maruz kalabilirsiniz.
İstanbul'da yangınlara karşı önlem amacıyla ormanlık alanlara giriş yasaklandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ormanlık alanlara girişlerin 5 Temmuz 2022-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında yasaklanması kararı alındığını duyurdu.
Kişi başı 37.555 TL olan bu para cezası, ormana giriş ve ateş yakma yasağına uymayanlara kesilecektir.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
A. Taksirle Orman Yakma Suçu Nedir? Orman Kanunu 110/2'de; "Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmedilmiştir.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
Madde 3 —6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31. ve 32. Maddesi kapsamında olanlar başta olmak üzere, orman içi ve orman bitişiği köyler mahalleler ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
"Bursa genelinde bulunan bütün orman alanlarına giriş ve çıkışlar ile Uludağ Milli Parkı da dahil bütün orman parklarında (resmi tescilli piknik-mesire alanları) mangal ve benzeri ateşli piknik yapılması 20 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklanmıştır."
İstanbul Valiliği orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Piknik yapmak ve mangal yakmakla ilgili yerinde normalleşme kararlarında bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla bir önceki genelge mangal ve piknik içinde geçerli. Buna göre 1 Haziran'a kadar ormanlık alan, sahil ve plajlarda piknik yapmak yasak. Bununla birlikte piknik alanlarında mangal yakılması da kesinlikle yasak.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ili kapsayan ormanlık alanlara giriş yasağı kararı genelgesi içerisinde kamp yasağı da yer aldı. Genelge içerisinde yer alan Madde 2'de yazılı bu karara göre, ormanlık alanlarda “ücretsiz kamp” yani dilediğiniz gibi kamp ve piknik 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Orman Kanunu gereğince izin verilen yerler dışında ormanlarda ateş yakmak kesinlikle yasaktır." dedi. Pandemi süreciyle birlikte doğaya kaçışın artması ve Kurban Bayramı tatili ile bunun daha yoğun yaşanacağını öngören OGM, yangınlar konusunda vatandaşları uyardı.
Yönetim planında hüküm yoksa ve fakat kat malikleri kurulunda alınmış bir karar varsa, bu karar uygulanır. Hem yönetim planında hüküm yoksa hem de kat malikleri kurulunda alınmış bir karar mevcut değilse, kat malikleri birbirini rahatsız etmemek şartıyla mangal yakabilir.
Ormana giriş ve ateş yakma yasağına uymayan kişilere kişi başı 37 bin 555 TL para cezası kesilecek.
Belgrad ormanında mangal yakmak, orman statüsünde yer aldığı için yasak olacak.
Kocaeli ili sınırlarındaki orman ve ormana bitişik alanlarda yangına sebebiyet verebilecek anız, bağ-bahçe temizliği, yer ateşi türünden her türlü ateş yakmak tüm zamanlı olarak yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri