Pazarlamacı işverenin işçisi değildir. Hizmet sözleşmesinde işçi işverene ait işyerinde belli bir ücret karşılığında iş görmeyi üstlenen kimsedir. Pazarlamacının yükümlülükleri: Pazarlamacı, kendisine verilen talimata uygun olarak müşterileri ziyaret etmekle yükümlüdür.
B.
Aracılık faaliyetleri sonucu; pazarlamacı, kendisinin yetkili kılındığı bölge veya müşteri çevresinde bulunan müşteri ile tacir arasında kurulan her bir sözleşme için kendisine komisyon ödenmesini isteyebilir.
Ticaret Hukuku Bilgisi, Bursa 2012, s. 77). Pazarlamacı ile tacir arasındaki ilişki, süreklilik arz edecek niteliktedir. Kanun bu durumu “sürekli olarak” ifadesi ile vurgulamıştır. Bu yüzden işletmenin merkezi dışındaki yerlerde tacir adına belirli işlemler için yetkilendirilen kimse pazarlamacı sıfatını taşımaz.
Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının sürekli olarak, işveren hesabına ve işletmenin dışında, aracılık yapmayı (veya yazılı olarak belirlenen başka işlemleri yapmayı) üstlendiği sözleşmedir. Tabidir ki ; bunun karşılığında işveren ücret ödemekle yükümlüdür.
Pazarlamacı, işletmede üretilen veya verilen hizmetin merkez dışındaki uzak yerlerdeki müşterilere tanıtımı ve satılmasına aracılık etmektir. Bu nedenle pazarlamacı, tacir adına işletme dışında faaliyet gösteren ve tacire hizmet ilişkisi ile bağlı bulunan tacir yar- dımcısı olarak da tanımlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Tacirin emri, gözetimi ve denetimi altında çalışan tacir yardımcıları ise “bağımlı tacir yardımcıları” olarak nitelendirilmektedir[1].Bağımlı tacir yardımcılarından biri ise Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) m. 448 hükmünde düzenlenen “pazarlamacı” dır.
Pazarlama Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Pazarlama Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.900 TL civarındadır.
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
- Ticari temsilcinin, ticari vekilin ve pazarlamacının taciri temsil yetkileri vardır, süreklidir.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Pazarlamacı tüketici ihtiyaçlarını çok iyi anlar ve bunlara yönelik ürün veya hizmet tasarlar. Rekabet edilebilir ürünlerin yaratılması ve pazar payının artırılması tüketici ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesine bağlıdır. Pazarlamacı, trendleri ve gelişmeleri takip etmek ve var olan pazarı analiz etmek görevindedir.
Pazarlamacı, işlem yapmaya yetkili kılınmışsa yetkisi, bu işlerin icrası için gereken bütün olağan hukuki işlem ve fiilleri kapsar; özel yetki verilmedikçe müşterilerden tahsilât yapamaz ve ödeme günlerini değiştiremez.
Genel hizmet sözleşmesi hükümleri arasında yer alan 394. maddede de hizmet sözleşmesinin, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça özel bir şekle bağlı olmadığı açık olarak hükme bağlanmıştır.
Pazarlamacılık Sözleşmesi Nedir? Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının bir ticari işletme sahibi işveren hesabına ve işletme dışında, belirlenen işlemlerin yapılmasına aracılık etmeyi üstlendiği; işletme sahibi işverenin de buna karşılık ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü kurum ve kuruluşların; hizmet, ürün, strateji, planlama ve markalarını tanıtacak, duyuracak, hedef kitleye ulaştıracak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
Pazarlama uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Pazarlama, İktisat ve İşletme ya da mühendislik fakültesinde yer alan lisans programlarını tamamlamak gerekir. Şirketler, çalıştıkları pazara göre farklı yeteneklere sahip mezunları pazarlama uzmanı olarak bünyelerine katar.
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Müdürü 2023 yılında ortalama 52.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 43.560 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 26.884 TL maaş alıyordu.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
Üniversitelerin Pazarlama Bölümünden mezun olanlar pazarlama elemanı olur. Ancak Pazarlama Bölümü okumayan kişiler de bu alanda çalışabilir. Birçok kurum, üzerinde çalıştığı istihdam alanıyla ilgili bölümlerden mezun olan kişileri pazarlama departmanında görevlendirmek üzere işe alır.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin yaratılması, üretilmesi, dağıtılması ve fiyatlandırılması gibi birçok faktörü içerir. Satış ise, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerin tanıtılmasını, satılmasını ve teslim edilmesini sağlar.
Pazarlama satış yapmakla aynı olamaz çünkü pazarlama işi, bir ürünün çıkarılmasından çok önce başlar. Satış yapmak ise ancak ürün yaratıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Pazarlama, ürünün / hizmetin yaşamı boyunca devam eder.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri