Zinciri yağladıktan sonra donup gerekli yerlere yapışması için 1-2 saat (mevsime göre) beklemeliyiz. Eğer yağlamadan sonra hemen hareket edersek zincirdeki yağ etrafa sıçrayacaktır.
Köpüklü bir yıkama ile motosiklet temizliği ya da motosiklet zincir temizleme işlemi yaptıktan sonra doğal olarak zincirdeki yağ azalır ve arınır. Bu yüzden motosikletinizi yıkadıktan sonra tekrar yağlamanız gerekir. Ama unutmayın ki zinciri yağlamadan önce motorunuzun iyice kuruduğundan emin olmanız gerekir.
zincir temizliği çoğu kişi için sıradan yada kulak arkası edilen bir konu. tavsiyem şu şekilde olacakdır; -zincirinizi önce ucuzundan bir zincir temizleyici ile iyice yağını sökün.zaten tek tüp sprey bitecekdir,bitirinde yağ birikintisi bırakmadan. Şayet temizleyici spreyiniz yoksa wd40 ile yağını tamamen çözün.
Gaz yağı, motosiklet zinciri temizliğinde sıklıkla kullanılır. Gaz yağı, ziftlenmiş araçlarda ve reçine temizliğinde sıklıkla kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Şöyle: WD40 zincir temizlemek için gayet uygundur ve hiçbir şekilde o-ringlere zarar vermez.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir. Temizledikten sonra kalıntıları temiz bir bezle silin.
More videos on YouTube
4 çeşit Asperox var parfümsüz yağ sökücü olan zincirde kullanılabilir..
Ayrıca, daha önce söylediklerimizi tekrarlamak için WD-40, motosiklet zincir yağı olarak kullanılmamalıdır. Motosiklete özel bir zincir yağı satın alın. Zincirinizi doğru şekilde yağlamak için, zincirin üst kısmına aldığınız yağı püskürtmelisiniz.
Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız. Böylelikle yağ lekesi bulunan yüzeye zarar vermeden temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Üreticinizin pala ve zincir yağı önerisi mevcut değilse, zincirinizi yaz aylarında yağlamak için SAE 30 motor yağını ve kış aylarında SAE 10 kullanabilirsiniz.
İnce makine yağı kullanabilirsiniz ama sık yağlamanız gerekir. Otomatik yağlama sistemi kullanıyorsanız uygun olabilir. 90-140 numara aralığında dişli yağı doğru seçim olabilir. Ekonomik ve verimlidir, zincir için idealdir.
Zincir yağı ömrü , kullanacağınız şartlara göre değişiklik göstermektedir . Mesela yeni zincirinize yağ sıkıp kullanmaya başladıktan sonra yağmurlu bir havada veya sürekli zincir suya maruz kalırsa o gün içerisinde de zincirinizde yağ gidecektir .
Ama ortalama ölçü olarak şu verilebilir: Motor boşta iken zincir durduğu noktadan yukarı veya aşağı 1.5 cm. civarında oynayacak gerginlikte olmalıdır.
Islak sünger ve hafif deterjan kullanın. Sert fırçalardan, çelik yünden veya aşındırıcı veya kimyasal bileşik içeren temizleyicilerden kaçının. Motorunuzu yıkadıktan sonra bol su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Marka, özellikle bisiklet zincirlerinde kullanılmak üzere ayrıca bir ürün satar. Bisiklet zincir yağı WD 40 kullanarak kolayca temizlenebilir ve ürünün yağı ile yağlanabilir. Böylece uzun süre sorunsuz şekilde çalışır.
WD 40 sıkıp, isterseniz eski bir diş fırçasıyla iyice fırçalayıp sıfır paslı hale getirebilirsiniz. WD 40 yağlamada yapsa da, sonra ince bir yağ ile zincirinizi yağlamanız daha iyi olur. Fazla yağıda yumuşak bir bez vasıtasıyla zincirinizden alırsanız, zinciriniz eski haline döner.
Motorlu testerelerin ön tarafındaki depoda, zincir ve palayı besleyen yağ deposu bulunmaktadır. Bu depoya 20/50 yada 30 numara yağ koyup, kapatıyorsunuz. Benzin bittiği zaman bu depodaki yağ da biter. Her iki depoyu da her sefer doldurmanız gerekir.
Asperox Sarı Güç Ultra Yağ Çözücü mükemmel performanslı formülüyle inatçı yağ ve kirleri söker atar.
alın bedava diyebilirim.motor bloğu temizlemede de işe yarayabilir ama grenaj falan temizlenmez plastik yerlere uygulanmaz. Zincir, jant ve plastik aksamda çok başarılı. Zincire boca edip biraz bekledikten sonra kuru bez veya suyla durulayınca tertemiz oluyor.
Motosikletlerin en kirli yanı tabii ki de jantlarıdır. Jantların temizliği motosikletin bakımlı görüntüsünü ön plana çıkarır. Pratik ve zahmetsiz bir temizlik için Asperox Sarı Güç ultra yağ ve kir çözücü, motosikletinizin en iyi yol arkadaşı olacak.
Güç olsa bile aslında en sağlıklı olan metot sabunlu sudur. Ancak hem basit temizlik metodu olduğu için hem de O- Ring zincirlerine zarar vermediğinden ötürü gaz yağı kullanılması daha fazla önerilir. Üreticilerin tamamı bu konuda gaz yağını tavsiye etmektedir.
Ağır iş makineleri ve forkliftlerde, zincir ve dişli sistemlerinde oynar parçaların uzun süreli yağlanmasını sağlar. Mükemmel yağlayıcı ve korozyon önleyici yapışkan özellikli sprey gres; dişliler, motosiklet ve bisiklet zincirleri ve her türlü mekanik sistemde kullanılır.
Zincir temizleyici kutusunu sallayın. Temizleyiciyi zincire püskürtün. Zincir temizleyici bulamazsanız gazyağı kullanabilirsiniz. Sprey, zincirin alt tarafında, iç yüzeyinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri