Koyu Hristiyan bir kavim olan Slavlar, Peçeneklerin dini inanışlarını etkilemişti. Bu bakımdan Peçenekler, ilk Hristiyan Türk Kavmi olma özelliğini taşır.
Peçenekler, Göktürk döneminde var olan Oğuz boylarından biridir ve bu dönemde Türk Birliği'ne bağlı olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Kalabalık boylar halinde yaşamaya alışan Peçenekler, Göktürk Devleti yıkıldıktan sonra göç etmek zorunda kalmışlardır.
Peçenekler Göktürk Devleti döneminde var olan oğuz boyudur. Peçenekler Orta Asya'dan Avrupa'ya göç edişi ile tarihte etkili olmuş ancak devlet kuramamış Türk halklarından birisidir.
Peçenekler, Batı Gök-Türk Oğuz boylarından olup, Kaşgarlı Mahmud'a göre 22 Oğuz boyundan 19.sudur. Peçenekler göçlerinden evvel Issık-Balkaş gölleri havalisinde yaşıyorlardı. GökTürk Hakanlığı çözülünce doğuda Karluk devleti kuvvetlenmişti.
Don ve Dinyeper Nehirleri arasına yerleşmişlerdir. Ruslarla mücadeleler etmişlerdir. Bizans ile dostane ilişkiler geliştiren Peçenekler, Bizans ordusunda paralı asker olarak görev yapmışlardır. Malazgirt Savaşı sırasında Selçuklu saflarına katılmışlar ve savaşın kazanılmasında pay sahibi olmuşlardır.
İlgili 34 soru bulundu
Peçenekçe, 12. yüzyılda yok olana kadar Peçenekler tarafından konuşulmuş Oğuz grubuna ait olduğu düşünülen ölü bir Türk dilidir. Karadeniz'in kuzeyi, Macaristan ve Balkanlar'da konuşulmuştur.
İkinci açıklamaya göre, Peçenek adı "Beçe" sözünden gelir. Beçe sözü önceleri bir kişi adıdır, giderek Beçenek biçimini alır. Macarlar arasında sıkça kullanılan "Beçe" adı buradan gelir.
Peçenekler'in ilk anayurtları Orta Asya'da Seyhun ve Volga nehirleri arasındadır. Sonra Ural Dağları ve Yenisey Nehri arasındaki bölgeden, daha sonraları Koban Bölgesine göç etmişlerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edinip oradan önce Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz kıyılarına) ve Doğu Avrupa'ya açılmışlardır.
PEÇENEKLER, UZLAR VE KUMAN(KIPÇAK)'LAR. Orta Asya'dan batıya Türk göçlerinin son büyük dalgasını (9. 11. asır- lar) meydana getiren Türk boylanndan ilki, Peçenekler, Gök-Türk hakanlığına dahil kütlelerden biri idi.
Konstantinos'un kaydına göre Macarların ilk Peçenek hücumuna maruz kaldıkları yer Levedia'dır15. Macarlar şiddetli Peçenek hücumları karşısında bu sahada daha fazla tutunamamışlar ve 885 yılında batıya, Orta Dinyeper istikametine doğru çekilmişlerdir.
Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler.
Asya Hun, Peçenek, Kuman-Kıpçak ve Bulgar meclislerinin gerçek birer toy vasfı taşıdıkları anlaşılıyorsa da, Avrupa Hunları, Tabgaçlar, Hazarların meclisleri daha ziyade Nazırlar Meclisi durumunda görülmektedirler.”[7] demektedir.
11. yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından diğer Türk Devletlerine karşı tampon bölge oluşturulmak için İç Anadolu'da Tuz Gölü'nün doğusuna Aliuşağı'na ve bölge köylere yerleştirilen Peçenekler, burada Müslümanlığı kabul etmişlerdir.
Kıpçaklar, Moğol istilasından önce de Siriderya, İdil ve Don arasında, Kafkas ve Kırım dağlarında, Hazar'ın kuzey düzlüğü ile bugünkü Kazakistan'ın orta ve kuzeybatı kısmında yaşayıp pek çok Türk kavmi ile karışmışlar ve İran, Suriye, Rusya, Doğu Avrupa ve Bizans ile askerî, ticarî ve iktisadî ilişkiler kurmuşlardır.
8. Yüzyılda Orta Asya'da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, "kabile" anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir.
Çağdaş dönemde Kıpçak adlandırması, ana Türk toplumunun dağılmasından sonra genetik bağları olan Türk halklarının bir kolu için kullanılmaya başlanmıştır. Bu kol ilk başta, Ana Kıpçakça birliği olarak ortaya çıkmıştır.
Günümüzde Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Murgul, Şavşat, Posof, Tortum, Narman, Uzundere ve Oltu Türkiye'de Kıpçak halk kültürünü yaşatan başlıca yerleşim yerleridir.
II- Kıpçakların Menşei
Birkaç kişi dışında bütün tarihçiler Kıpçakların bir Türk boyu olduğunda birleşmektedirler. Türk mitolojisine göre Kıpçaklar, Oğuz Hanın bir evlatlığı idiler. Oğuz Han Destanı'na göre, Kıpçak'ın babası bir savaşta ölünce Oğuz Han Kıpçak'ı evlatlık olarak almış ve yetiştirmiştir.
Tarihe geçen muhteşem bir olay, on beş bin Peçenek atlısı, koşumlarıyla, silahlarıyla ve atlarıyla yüzerek İstanbul Boğazını aşmışlardır. Bizans İmparatoruna, İstanbul Boğazı'nın ürkütücü sularına, denizin muhalefetine karşın başarmışlardır.
Oğuz boylarının en hareketli olan çocuklarına ya da yetişkinlerine kıpçık denmekteydi. Bu nedenle çok hareket eden ya da sürekli göç eden anlamında kıpçak kelimesi ortaya çıkmıştır. Kıpçak daha çok konar-göçer ya da göçebe bir toplum anlamındadır. Kıpçaklar Sarı Türkler olarak da bilinmektedir.
"Peçenekler", Göktürk Döneminde Oğuzların 19. Boyu olarak Türk Birliğine bağlı olarak yaşamaktaydılar. Ana yurtları olan Issık – Balkaş Gölü civarında kalabalık boylar halinde yaşayan Peçenekler, Göktürk Devletinin yıkılmasıyla Türkeşler'e tabi oldular.
Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı.
Bizans, siyaseti gereği Peçenekler ile arası açılan Kuman- Kıpçakları kullanarak 29 Nisan 1091 yılında Lebunium Savaşı'nda Peçenekler'i ağır bir mağlubiyete uğratmışlardır.
B) Hazarlar – İhtiyar Meclisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri