Polonya'da faaliyet gösteren çok sayıda dini topluluk olmasına rağmen, nüfusunun çoğunluğu Hristiyanlığa bağlıdır. Bunun içinde, en büyük grup Polonyalılar'ın %86'sını oluşturan Katolikler'dir.
Polonya nüfusunun %90'ı Hristiyanlık inancına sahiptir. Polonya'daki Hristiyan halkın %86'sı Hristiyanlığın Katolik mezhebine mensuptur. Polonya'da Prostestanlık nüfusun %1'ini oluşturmaktadır. Polonya'da 12 farklı Protestanlık mezhebi bulunmaktadır.
Polonyalılar (Lehçe: Polacy, Lehçe telaffuz: [pɔˈlat͡sɨ]) veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk.
Polonya Cumhuriyeti orta Avrupa'da yer alır. Güneyinde Slovakya, doğusunda Beyaz Rusya, kuzeydoğusunda Rusya, güneydoğusunda Ukrayna ve Baltık denizi, batısında da Almanya Federal Cumhuriyeti ile komşudur. Polonya, konumu sayesinde Avrupa Birliği'nde özel bir yere sahiptir.
Ülkenin kuruluşu. Slav kabilelerin Vistül havzasına MÖ 2000'lerde yerleştikleri sanılmaktadır. MS 9. ve 10. yüzyıllarda bu bölgede Piast hanedanı egemendi. 966'da Piast Hükümdarı I. Mieszko Hristiyanlığı kabul etti ve Polonya devletinin temelini attı.
İlgili 45 soru bulundu
Polonya mutfağının en çok bilinen yemekleri; zapienkanka, pierogi, zurek, golabki, bigos, kielbasa, kanapka, uszka, rosol, barszcz, gzik, tatar ve tütsülenmiş ettir.
Polonya'da kış erken gelir ve Kasım aylarının ortalarında özellikle Aralık ayında soğuk olur ve sıcaklık bazen sıfırın altında -30 ° C düşmektedir. Kış Aralık-Mart sürer ve kar kısa veya daha uzun dönemini kapsamaktadır. Yüksek dağlarda kar yağışı Nisan ayına kadar sürmektedir.
Kış aylarındaki ortalaması -5°C ila -2°C arasında değişebiliyor iken, bazı aylarda termometreler -25°C'yi gösterebiliyor. Kış mevsiminin Mart ayına kadar devam ettiğini düşünürsek, Polonya soğuk bir ülkedir diyebiliriz. Özellikle Polonya'nın Kuzey ve Doğu bölgelerinde kış mevsimi oldukça sert geçiyor.
Polonya vize istiyor mu? Polonya, Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları ile vize muafiyet tanınanlar dışında ülkeye giriş yapacak kişilerden vize istemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabidir.
Özellikle bulmacalarda birçok kişinin karşısına çok sık çıkan bu soru kapsamında, Polonya'nın eski isminin 'Lehistan' olduğunu söylemek mümkün.
2021 itibariyle Polonya'da yaşayan Türk sayısı 5084 kişidir.
Lehistan sayesinde Osmanlı egemenliğinden kurtulan Avrupalı devletler bu zayıflıktan yararlanarak Lehistan'ı kendi aralarında bölüştüler. 1772-1795 yılları arasında üç kademede gerçekleşen bölüşmelerden sonra artık Polonya diye bir ülke kalmadı.
Osmanlı imparatorluğunun Lehistan dediği bugünkü Polonya, Os- manlı Devleti'nin ve Türkiye'nin durumlarında olduğu gibi, Avrupa'nın gayet stratejik bir bölgesinde bulunması sebebile, Avrupa politikasında mücadele eden büyük kuvvetlerin, rekabet, mücadele ve toprak ihtirasları- nın başlıca konusu olmuştur.
Alman nüfusunun yarıya yakın kısmı Protestan mezhebine bağlıdır. Kalan nüfusun % 44.2 si ise Katolik mezhebine mensuptur. Ülkedeki siyasî yelpaze, mezheplerin ülkedeki dağılımına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre, genel olarak ülkenin güney kısmı Katolik, kuzey kıs mı İse Protestan'dır.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaport sahibi Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşuluyla vizeden muaftırlar. Pasaport türü ne olursa olsun pasaportun geçerlilik süresi seyahat sonrası en az 3 ay olmalıdır.
Polonya'da oturum izni almak için; Kesintisiz olarak en az 5 yıl boyunca yasal göçmen statüsünde yaşamış olmak gerekmektedir. Schengen ülkelerine giriş izninin yasaklanmamış olması gereklidir. Polonya'da geçici olarak oturma iznine sahip olmak isteyenlerin ise D tipi vizeye sahip olması gerekmektedir.
Polonya'da uzun süreli çalışma ve oturum izni alabilmek için gerekli olan vize tipi Polonya Ulusal (D-tipi) çalışma vizesidir. Bu vize sayesinde Polonya'da uzun süreli olarak çalışabilir ve oturum hakkı elde edebilirsiniz. Ayrıca ailenizi de yanınıza almak isterseniz, Polonya Aile Birleşimi Vizesi de alabilirsiniz.
Polonya'nın devam eden ekonomik kalkınma süreci nedeniyle, yaşam maliyeti diğer Avrupa ülkelerine kıyasla önemli ölçüde düşüktür. Genel olarak, konaklama, yemek ve ulaşım masraflarınız için ayda yaklaşık 500 USD'ye (yaklaşık 1.800 PLN) ihtiyacınız olacak.
1989'da Polonya'da sosyalist yönetimin son bulmasını takiben Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkiler olumlu bir seyir izlemeye başlamış ve Polonya'nın 1999 yılında NATO'ya girmesiyle birlikte aynı itifakın üyesi olan iki ülke müttefik olmuşlardır. Polonya Türkiye'nin AB üyelik sürecini destekleyen ülkeler arasındadır.
Polonya'nın kendi para birimini kullanması nedeniyle diğer Avrupa ülkelerine göre Polonya'da yaşam maliyeti daha düşüktür. Özellikle gıda ve ulaşım giderleri oldukça cazip rakamlardadır. Polonya'da asgari ücret 500€ civarıdır.
Polonya'da yasal çalışma süresi hafta içi 5 gün olmak üzere haftalık 40 saattir. Polonya'da fazla mesai maaş ekleri veya ücretli izinler ile telafi edilmektedir. 1 Ocak 2021 yılı itibariyle Polonya'da saatlik çalışma ücreti 18,30 PLN ve asgari ücret 2.800 PLN'dir.
Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri