Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Japonya'nın ulusal dini olan Şintoizmin tarihi 8. yüzyıla kadar uzanır. Şintoizm ne zaman ve nasıl ortaya çıktı, özellikleri neler? Sizin için araştırdık. Dinin en temel özelliklerinden biri Japonya'nın gelenekleriyle iç içe geçmiş olmasıdır.
Şintoizm, aynı zamanda Şinto olarak da bilinen, Japonya'nın geleneksel bir dini olarak tanımlanır. Bu din, "kami" adı verilen çeşitli tanrılar ve ruhlar için tapınmayı esas alır. "Shinto" terimi Japonca'da "tanrıların yolu" anlamına gelir.
Şintoizm göre kamiler, dünyevi hayat enerjisini taşıyan tapınılması gereken yüce varlıklardır. Bu bağlamda onlara sunu, arınma, dua ve matsuri şeklinde ibadet edilir. Bu Şintoizm'de ibadetin temel unsurlarını oluşturmaktadır.
Günümüzde, dünya nüfusunun %2,3'ü kendini ateist, %11,9'u dinlere inanmayan olarak tanımlamaktadır. Bu oran Rusya'da %48'in üzerine çıkmakta, Japonya'da ise %64 ila %65 arasında seyretmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Ateist oranının en yüksek olduğu ülke Çin; Türkiye oranın en düşük olduğu ülkelerden. Win/Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ateist oranının en yüksek olduğu ülke sanılanın aksine Norveç değil, Çin.
Şintoizm, daha ziyade ataların ruhlarıyla ilişkilendirilen tabiat üstü varlıklara veya güçlere (kami) belli ritüeller çerçevesinde tapınma, Japon geleneğine ve aileye saygı gösterme üzerine kurulu bir dinî öğreti veya hayat biçimidir.
Şintoizm'de ahiret fikri pek belirgin değildir. Şinto mitoloji ve efsanelerinde ölümden sonra ne olacağına dair ayrıntılar belirlenmemiştir. Şinto ahlak anlayışında, doğaya karşı duyarlılık, uyumlu oluş, saflık ve temizlik, huzur ve sükûn önemlidir. Bu anlayış Japonların davranış, düşünce ve sanatına yansımıştır.
Şintoizm'e ait 2 kutsal metin vardır. Bunlardan biri ''Kojiki '' diğeri ise ''Nihongi'' dir. Bu metinler Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran gibi kutsal bir kitap şeklinde anlaşılmamalıdır. Şintoist metinler, daha öncede bahsettiğimiz gibi efsaneler ve destanları içermektedir.
➢ Sonraki dönemlerde de Konfüçyanizm Çin'in milli dini olarak kabul edilmiş ve göğe yapılan ibadetlerle ilişkilendirilmiştir. ➢ İmparator da kendisini «Göğün Oğlu» olarak görmektedir. ➢ Konfüçyüs'e ibadet atalara tapınmanın bir uzantısı olarak görülmüştür.
Türk hükümetine göre nüfusun yüzde 99'u Müslüman'dır ve bunun yaklaşık yüzde 77.5'i Sünni, Hanefi mezhebine mensuptur.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Japonca, fiilen Japonya'nın resmî dilidir.
Budistler evrenin yasalarının derin ve manevi önemi olduğuna inanır. Bazen sonsuz bir Buda olarak temsil edilen Dharmakaya (her yerde var olan Buda doğası) evrenin temel niteliği ve birleştirici bir güç olarak görülür.
Cilt özellikleri de güneşten kaçma nedeni
Özgür Göknel, özelliklerinden ötürü Japonların ciltlerinde kolay lekelenme yani kolay ve hızlı pigmentasyon meydana geldiğini söylüyor. Ciltteki bu lekelenme onları kötü ya da çirkin göstereceği için güneşe çıkmıyorlar. Bu da Japon toplumunu kanserlerden koruyor.
Âhiret inancının olmadığı söylenen Eski Çin ve Japon dinlerinde ise, en azından rûhun[69] ölmediği ve hayatiyetini sürdürdüğü inancı vardır. Ölüm ötesi hayat inancına dâir bütün bu inançlar o milletlerin bütün çağlarını kapsamayabilir.
Japonya milli dini olan Şintoizm'de kami terimi, basit bir biçimde doğaüstü güce sahip olan her şey için kullanılır. Bununla birlikte, Tanrı'ya inanmakla özdeşleştirilen bu terim mezkûr izahtan çok daha karmaşıktır.
Şintoizm 'in Japoncada karşılığı Kami-Nomiçi'dir ( Tanrıların Yolu). Şintoizm'in herhangi bir kurucusu yoktur.
Şintoizm'in sembolüne kuş yuvası anlamına gelen "Torii" denilmektedir. Torii kutsal ruhların alemine açılan bir geçidin sembolüdür. Sembol bütün Şinto tapınaklarında yer almaktadır.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
KONDA'nın "Toplumsal Değişim Raporu"na göre Türkiye'de dindar olduğunu söyleyenlerin oranı 2018'de yüzde 55'ten yüzde 51'e geriledi. Ateist olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 1'den yüzde 3'e yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri