Pedagog olmak için lisede okunması gereken bölüm eşit ağırlıktır.
2- 2018 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında KPSSP3 puan türünden 70 ve daha yukarı puan almak gerekmektedir. II) Özel Şartlar: “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” veya “Eğitim Programları ve Öğretim” bölümlerinin birinden mezun olmak.
Pedagog Olmak için Kaç Puan Gerekir? Pedagog olmak için AYT'de eşit ağırlık puan türüne göre belirlenen Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık taban puanı 298,60853 ve Psikoloji taban puanı ise 209,23791'dir.
Comments9. Pedagog unvanını sadece Üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölüm mezunları kullanabilirler.
Pedagoji veya çocuk bilimi, çocuklarda davranış bozuklukları ve kökenini araştıran bilim dalıdır. Kelimenin aslı, Yunanca παιδαγωγέω "Paidagogeo"'dur. (Paid=çocuk, ago=bilim). Buna göre yalın anlamı ile pedagoji; çocuk bilimi demektir.
İlgili 26 soru bulundu
Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir. Yeterli bir pedagog olmak için yani Türkiye'de pedagog unvanının yanlış algılandığı gibi çocuk psikolojisine bakabilmek için psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans ve doktora eğitimi almalıdırlar.
Çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görevidir. Çocuk psikoloğu çocukların psikolojik süreçleriyle, çocuk gelişimcisi çocukların gelişimiyle, pedagog ise çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.
Psikolog olabilmek için psikoloji bölümünden mezun olmak gerekirken pedagog olabilmek için ise üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Kişiler psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra pedagog unvanına sahip olabilmektedirler.
Pedagog olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Pedagog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.900 TL civarındadır.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
Çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği gibi bölümler 'pedagog' değildir. Üniversitelerin 'Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık' bölümünden mezun olan kişiler pedagog olabilir. Çocuk gelişimi bölümü mezunları pedagog olamaz.
a) Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinin birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Üstelik sadece gerçek uzmanlar da değil okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişimi mezunları da kendilerini pedagog olarak tanımlayıp çocuk psikoloğunun ve psikolojik danışmanların uzmanlık alanına dahil olup çocukların sorunlarına yönelik çalışma yapabilmektedir.
Türkiye'de Pedagog kadrosuyla alım yapılan tek devlet kurumu Adalet Bakanlığı'dır ve yalnızca PDR mezunları bu kadroya alınmaktadır. Çocuk Gelişimi uzmanları Pedagog olarak atanamaz. Psikoloji mezunları Psikolog olarak, Sosyal Hizmet Uzmanları Sosyal Çalışmacı olarak atanırlar.
4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş, sonrasında 2 yıl “Klinik Psikoloji” veya “Klinik Çocuk Psikolojisi” yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Çocuk Psikoloğu” olarak tanımlanır.
“Pedagog nerede çalışır?” sorusuna çocuk mahkemesi, aile mahkemesi, ıslah evi, çocuk yuvaları, kreş ve anaokulu gibi farklı yanıtlar verilir.
YÖK 2011 tarihli adalet bakanlığına sunduğu görüş yazısı açıktır. Pedagog sadece Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları ile 2007 de kapatılan ve halen mezun vermeyen Eğitim programı ve geliştirme mezunlarıdır .
7. Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır? Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Pedagog, çocuk ve ergenlerin, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere rehberlik ve pedagojik danışmanlık yapan, meslektir. Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.
Kapatılan bu bölüm eğitim fakültesine devredilmiştir. 1982'de bu yana Türkiyede pedagog yetişmemektedir. Devlet tarafından pedagog (çocuk eğitimcisi) olarak atanan bölüm Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu öğrencilerdir.
Kulak Burun Boğaz – 67,94. Nükleer Tıp – 67,55. Çocuk Psikiyatri – 67,34.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri