Tunç Çağı Bakır ile kalayın karışımıyla oluşan tunç bakıra göre daha sert ve dayanıklıdır.
Dayanıklıdır ama aynı zamanda da kırılgan bir yapıya sahiptir. Oksijenle temas ettiği zaman da sadece dış yüzeyinde oksitlenme meydana gelir.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sıralanışın bu şekilde olmasının temel nedeni; bu madenlerin işlenmesindeki kolaylıktır. Bu durumda bakırın tunçtan, tunçun da demirden daha kolay işlendiği anlaşılmaktadır. Maden Devri tarih öncesi devirlerdendir. Bakır, Tunç ve Demir olmak üzere üç döneme ayrılır.
Pirinç – bakır ve çinko alaşımı – en çok kullanılan alaşımlardan biridir. Dekoratif özellikleri ve parlak altın görünümü ile tanınan pirinç ayrıca dayanıklılık, korozyon direnci ve yüksek elektrik iletkenliği de sergiler.
Genelde birçok ilacın içinde bakır bulunmasından dolayı bakır noksanlığı pek görülmez. Ancak tarıma yeni açılan topraklarda özellikle organik madde içeriği yüksek ise noksanlık görülebilmektedir. Bunun nedeni organik maddenin bakırı çok güçlü bağlamasıdır.
Eski Anadolu uygarlıklarının yaratmış oldukları maden endüstrisinin başlangıçtaki en büyük bulgusu, ana element olan bakıra, alaşım için genellikle % 5-10 oranında kalay karışımı ile elde edilen tunç olmuştu.
Tuncun o dönemde var olan diğer metallere göre daha sert ve dayanıklı olması, Tunç Çağı uygarlıklarına teknolojik avantaj sağladı. Karasal demir doğada çok olsa da eritme için gerekli 1.250 °C (2.280 °F)'lik yüksek sıcaklık, demir kullanımını MÖ 2. binyılın sonuna kadar erteletti.
Bronz her zaman güçlü ve sağlamdır, ancak kolayca bükülmez. Güneş ışığına dayanır ve bu da onu korozyona dirençli kılar. Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir. Pirinç, korozyona ve yarılmaya karşı savunmasızdır ve kesinlikle esnek değildir.
Bakır asal bir metaldir: yani bakır kolaylıkla paslanmaz ama bakır paslandığında kücük miktarlarda sistem suyuna karışır ve bu da ardından sistemdeki diğer metallerde paslanmaya yol açar. Cüruf ya da diğer tehlikeli maddeler bakırı kısmen paslandirabilir ve çözünen bakırın sistem suyuna karısmasına sebep olabilir.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Tunç isminin anlamı; sağlam, dayanıklı, maden, pirinç, bronz olarak bilinir.
Bakır malzemesinin en çok tercih edilmesinin sebebi uzun ömürlü olması ve hiçbir şekilde tadilat gerektirmemesidir. Ortalama bir bakırın ömrü 80-100 yıl arasındadır.
Bakır patina esas olarak "bazik bakır karbonat" yapıdan meydana gelir (Cu2(OH)2CO3). BBK, suyun altında, içinde düşük veya yüksek pH'lı ılık suda veya yüksek oksijen içerikli, veya tatlı suda çok rahatça meydana gelir. Su hattında ise, bakır atmosferik hava etkisine maruz kaldığından bu yeşillenme oluşmaktadır.
Çünkü kazıklar toprağın içindedir ve toprakta korozyon daha fazla olacağından korozyona mukavemeti daha yüksek olan bakır tercih edilir ama bakır yoksa daha yüksek kesitli galvaniz örgülü çelik iletken de kullanılabilir.)
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Kahverengi pirinç öğütülmediği için, yağ içeriği daha yüksektir ve beyaz pirince göre daha kısa sürede acılaşmaya başlayabilir. Oda sıcaklığında güvenle saklanabilir. Beyaz pirinç 2 yıla, kahverengi pirinç ise 3-6 aya kadar dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri