Pederi aile, ana ve babanın beraber oturduğu, akrabalığın hem anne hem de baba tarafına dayandığı aile biçimidir (Kocacık, 1986, 13). Bu aile tipinde kadının belli bir statüsü vardır. Çocuklar üzerinde ana ve babanın eşit hakları vardır. Akrabalık böylece hem ana hem de baba tarafından gelmektedir.
Pederî ailede baba söz sahibi olmakla birlikte, ananın da aile işlerinde fikri alınmaktadır. Pederî ailede miras ve akrabalık, iki taraflıdır (agnatik ve kognatik); yani hem baba soyunu, hem ana soyunu takip eder.
pederşahi. Soyda, temel olarak babayı alan ve ailede çocukları baba soyuna mal eden topluluk durumu, ataerkil.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır. Bunlara parçalanmış aile denir.
sırpça bir kelimedir. ortak mülkiyet anlamına gelir. güney slavlarının köy topluluğu. aynı yerde yaşayan ve parayı ortak kullanan, ataerkil temelde organize olmuş geniş topluluk. sosyolojik olarak incelenen aile tiplerinden bir tanesi.
İlgili 38 soru bulundu
Ataerkil aile denilen aileye Roma ailesi de denmektedir. Eşitlikçi ailede ise egemenlik anne ve baba veya başka bir deyişle kadın ve erkek arasında paylaşılmıştır. Bu aile tipine simetrik aile de denmektedir.
Geniş aile, anne-baba ve onlara bağımlı çocuklardan oluşan çekirdek ailenin genellikle tek yanlı (ana ya da baba yanlı) bir soy grubu çevresinde örgütlenmiş, büyükbaba, büyükanne, amca, hala, teyze gibi kan bağı olan yakın akrabalardan oluşan geniş biçimi.
çocuk sağlığını olumlu etkiler. Karı koca, çocuklar, evli olan çocukların eşleri, büyük baba, büyük anne, hala, teyze, dayı gibi akrabaların birlikte oluşturduğu bir aile tipidir.
İç içe aileler, kopuk aileler, evine bağlı olmayan kocanın olduğu aileler, olgunlaşmamış ebeveynli aileler ve ilgisiz ebeveynli ailelerdir (Üstündağ 2015).
4- Kararsız ve Dengesiz Anne-Baba Tutumu:
Bu tip aileler genellikle anne ve babanın iyi anlaşamadığı ve her iki tarafın da baskın karaktere sahip olduğu ailelerdir.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Babasının oturduğu evin varisi en küçük oğuldur: Bu baba evinde kalan ve babasının bütün servetinin vârisi olan oğul anasını ve üvey anasını iaşe ve daha evlenmemiş kız kardeşlerini terbiye ve evlendikleri zaman onlara cihaz vermekle mükelleftir.
- Eski Türk ailesi kendine özgü bir “pederî aile” tipidir. Diğer topluluklarda ise “pederşahî” veya “maderşahî” aile düzeni vardır. - Eski Türk ailesi diğer toplulukların aksine küçük veya dar diyebileceği- miz bir aile olup, anne-baba ve çocuklardan oluşur. - Eski Türk ailesinde özel mülkiyet vardı.
Çift ilişkisi içerisinde sınırların aşılarak veya çiftler tarafından sınırların konulamaması sonucuyla kök ailelerinin ilişkileri içerisine dahil olması, çiftin kök aileleri ile sağlıklı bir iletişim kuramaması sonucu olarak geniş aile sorunları ilişkilere dahil olabilmektedir.
Esnekliğin düşük olması, katı, otoriter ve değişmeye dirençli bir yapıyı ifade eder. Esneklik düzeyi yüksek olan aileler ise kaotik olarak adlandırılır.
Bunlar; iç içe aileler, kopuk aileler, evine bağlı olmayan kocanın olduğu aileler, olgunlaşmamış ebeveynli aileler ve ilgisiz ebeveynli ailelerdir. Minuchin, bu beş tip aileyi patolojik olarak adlandırmaktadır.
Birey ve aileler, ayrışma düzeylerini gösteren bir uzantı üzerinde bir yerde yer alırlar. İlişkide üç kişi vardır. Bu üçgende herhangi bir anda, iki kişi grubun 'içinde', üçüncü kişi ise 'dışarıda' kalır. Üçgenler aile içinde ya da ilişkideki stres düzeyi arttığında oluşur.
Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler. Bu durum eşlerin hiçbir sınır olmaksızın birbirlerini sürekli gözetleyebileceği ve denetleyebileceği şeklinde yorumlanamaz.
Geniş aile anne, baba, çocuk, nine, dede, vb. aile bireylerinin bulunduğu kişilerden oluşmaktadır. Geleneksel ailede birden fazla kuşak bir arada yaşamlarını sürdürürler. Çekirdek aile ise anne, baba ve çocuktan oluşur.
Parçalanmış aile; eşlerin yasal olarak kurdukları evlilik birliğini yine yasal yollarla sona erdirmesi sonucu sahip olunan çocukların hâkim kararıyla eşlerden birine verilmesi, eşlerden birinin çalışma amacıyla ge- çici olarak evi terk etmesi ya da ölmesi gibi nedenlerle ortaya çıkmış bir aile türünü ifade etmektedir( ...
Tek ebeveynli aile; ölüm, boşanma veya ayrı yaşama nedeni ile tek ebeveyn ve evlenmemiş çocuk ya da çocuklardan oluşan ailedir. Ebeveynlik büyük ölçüde tek kişi tarafından yürütülür. Anne ya da baba, çocuğun yetiştirilmesinden tek başına sorumludur.
Büyükbaba ve büyük anne ile evli oğullarının, bunların karılarının ve çocuklarının birlikte oluşturdukları, aynı zamanda geniş aile diye de adlandırılan toplumsal ve ekonomik birlik. Extended family.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri