PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla, karın duvarından mideye tüp yerleştirilmesidir. Başka bir deyişle PEG enteral beslenme için gastrokutaneal fistül oluşturulması işlemidir.
Enteral ve parenteral beslenme farkı bazı temel unsurlara dayanır. Bu farklılıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir: Parenteral yöntem damar yolu ile enteral yöntem tüp yöntemi ile beslenmenin sağlanmasını amaçlar.
Enteral beslenmede sindirim sistemi kullanılırken, parenteral beslenmede damar yolu kullanılır. Parenteral beslenme, enteral beslenmeye göre daha riskli kabul edilir.
Enteral beslenme nazogastrik, nazoduodenal, gastrostomi ve jejunostomi yoluyla uygulanmaktadır. Enteral beslenmenin komplikasyonları gastrointestinal, mekanik ve metabolik olarak üçe ayrılır. Dikkatli monitörizasyon komplikasyonların hayati tehlike oluşturmadan önlenmesini sağlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
Enteral beslenme ürünlerinin hastaya kontrollü bir şekilde, belli aralıklarla, istenen sürede ve istenen miktarda verilmesini sağlayan özel bir cihazdır.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Parenteral solüsyonlar karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşur, gereken miktarda elektrolit, vitamin ve eser elementleri içerebilir.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Enteral beslenme sırasında hastalarda ishal, kabızlık, bulantı-kusma, distansiyon, pulmoner aspirasyon, tüp tıkanması, tüpün yerinden çıkması, nazal ülserasyon, hiperglisemi, sıvı elektrolit dengesizliği gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar uygun formül seçimi ve uygun hemşirelik bakımı ile önlenebilir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır.
İşlem öncesinde hastalara sakinleştirici, lokal anestetik ve antibiyotik verilir. Hasta aynı gün evine gönderilebilir. PEG den bir gün sonra PEG tüpünden büyük bir şırınga veya mekanik bir pompa yardımıyla verilen sıvı besinlerle beslenmeye başlanır. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Parenteral yollar: İlaç ağız yoluyla uygulanamıyorsa ya da hızlı etki elde etmek isteniyorsa ilaçlar damar ya da dokular içine enjeksiyonla verilirler. Parenteral yolla verilen ilaçların kesinlikle steril olması, dokuları tahriş etmemesi ve iyice çözünmüş olması gereklidir.
Z-track yöntemi
Z-track tekniği kullanılarak, enjeksiyondan önce deri enjeksiyon bölgesinden yanal olarak çekilir; Daha sonra ilaç enjekte edilir, iğne çekilir ve cilt serbest bırakılır. Üstteki dokunun yeri değiştirilebiliyorsa bu yöntem kullanılabilir.
Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Hazırlama Sistemleri.
Abstract. Parenteral beslenme, oral/enteral bes lenmenin tolere edilemediği durumlarda veya besinlerin sindirimi ve emiliminde gastrointestinal bölgesi sorunlu olan bireylerin beslenebilmesi için tüm besin ögelerinin intravenöz olarak verilmesiyle gerçekleştirilen beslenme şeklidir.
** Günümüzde hazır dengeli TPN solüsyonları bulunmaktadır. Normal formları normal damar yolundan verilebilir.
Enteral Beslenme (EN), tüp besleme, farklı tüp tipleri ile verilir. Nazoenterik Beslenme olarak bilinen ve burun içinden mide veya bağırsak içine yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla bir tür tüp besleme verilebilir ve naso gastrik (NG), naso duodenal ve naso jejunal (NJ) beslemeyi içerir.
Kişi, glikoz, protein, amino asitler, yağ, vitaminler ve diyet minerallerini içeren formüle göre bir besin karışımı almaktadırlar, üç gün içerisinde olağan beslenmeye geçmesi mümkün olmayan hastalarda uygulanır. Parenteral beslenme, gıda maddelerini damar yolu ile almak için uygulanan tıbbi terimdir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri