PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Peg yerleri, tüpler yerinden çıktıktan kısa bir süre sonra kapanır, bu yüzden yerinden oynatılmamalarına dikkat edilmelidir. Peg takıldıktan sonra ertesi gün peg pansuman işlemi yapılır.
Peristomal sızıntı: Genellikle PEG yerleştirildikten sonraki birkaç gün içinde meydana gelir. En sık beslenmesi bozuk hastalarda ve yine yara iyileşmesi kötü olan diyabetik hastalarda yara infeksiyonu geliştiğinde görülmektedir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
PEG kateteri hekim tarafından çıkartıldıktan yaklaşık 2 saat sonra, ağızdan normal beslenmeye başlanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Hastaya ilk kez PEG takılması işlemi hastanede ortamında doktor tarafından yapılmaktadır. PEG replasman tüpleri aylarca dayanabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren ortalama 6 ay süre boyunca kullanılmakta olup; süre bitiminde değiştirilmektedir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Sırt bölgesinde yatmaya bağlı olarak oluşan karşı kuvvet, solunum kaslarında zorlanmaya, göğüs kafesinin genişlemesinde azalmaya ve soluk alıp vermede yetersizliğe yol açıyor. Ayrıca yatmaya bağlı olarak sıklıkla akciğerlerin alt bölgelerinde salgı birikimine neden oluyor.
Nazogastrik tüpten / PEG' den yemek verebilir miyiz? Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır.
Kolokütanöz fistül: PEG takılmasına bağlı gelişen çok nadir bir komplikasyondur. Genellikle PEG takıldıktan aylar sonra klinik tablo ortaya çıkar (27). Hastanın beslenmesi ile ishal ortaya çıkar ve yeterli sıvı replasmanına rağmen düzelmeyen dehidratasyon görülür.
İlk haftadan sonra: İki üç günde bir pansuman yapılır, antiseptikle cilt temizlenip y kompres ile kapatılır. Temizlikte kullanılan kompresler steril olmalıdır, cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. PEG TAKILDIKTAN SONRA HASTA NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR? İlk hafta geçtikten sonra yıkanmakta sakınca yoktur.
Hastalar çoğunlukla kramp tarzı karın ağrısı ve aralıklı kusma ile başvururlar (1). Yine hastamızda olduğu gibi balonun impakte olması sonucu tüpün iç ağzı barsak duvarına bitişik kalırsa besleme sırasında zorluk yaşanabilir ve tüp hareketlerinin kısıtlandığı fark edilebilir.
Bu hastalarda burundan yerleştirilen beslenme tüpleri konforlu değildir ve uzun süre kullanıma uygun değildir. Bu hastalıklar dışında yoğun bakımda yatan ve bilinci kapalı hastalardan, yemek yeme ihtimali 4-6 hafta içinde mümkün görülmüyorsa, PEG açılabilir.
Hastalara takılan PEG mide beslenme tüpü ile hastaların yeterli kalori alması sağlanmış olur. PEG tüpü takılan hastalar ayrıca ağızdan beslenmelerine de devam edebilmektedir. Yutma fonksiyonları yerine geldikten veya düzeldikten sonra hastanın PEG tüpü kolaylıkla çekilebilmektedir.
2-3 günde bir pansuman yapılır, antiseptikle cilt temizlenip y kompres ile kapatılır. Temizlikte kullanılan kompresler steril olmalıdır, cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. Haftada 2-3 defa cilt temizlendikten sonra hekiminizce önerilen antibiyotikli bir merhem kateterin cilde temas ettiği yere sürülmelidir.
Karın cildinde yapılacak küçük bir keşiden geçirilen tel ve endoskop sayesinde mideye açılan bir delik açılır. Takiben, bu delikten geçirilecek beslenme tüpü mideye yerleştirilir. İşlem endişelendirici olmamak ile birlikte hastanın durumuna göre sakinleştirici ve antibiyotik ilaçlar verilebilir.
Ağızdan beslenemeyen hastaların karnına yerleştirilen bir tüptür. Besin ve sıvı desteği, bu tüp vasıtası ile mideye enjekte edilir. Uzun bir süre ağızdan beslenmeyecek olanlarda veya ilerlemiş nörolojik hastalıklarda yutkunma refleksinin zayıflamasına bağlı olarak başvurulan bir yöntemdir.
PEG'nin başlıca endikasyonu uzun süre oral gıda alamama durumu ile karşılaşan olgulardır. Serebrovasküler hadiselere bağlı nörolojik tab lolarda, multipl skleroz, demans, amyotrofik la teral skleroz, posthipoksik ensefalopati, kafa travması ve neoplazmlar başlıca endikasyonlar dandır.
Perkütan Endoskopik Gastronomi (PEG), herhangi bir sebeple ağızdan beslenemeyen hastaların beslenmesi amacıyla geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Bu yöntemle hastanın beslenmesini sağlamak için esnek bir tüp karın duvarından geçirilir ve mideye yerleştirilir.
Göbekten özel ışıklı bir kamera karnın içine yerleştirilir ve karın duvarında küçük bir delik açılıp, mide karın duvarına ağızlaştırılarak midenin içine tüp yerleştirilir. Son yöntem ise açık ameliyatla gastrostomi yöntemi olarak adlandırılır. Karın üst kısmına 3-4 cm'lik bir kesi yapılarak gastrostomi uygulanır.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Perkütan endoskopik gastrostomi(PEG) ağız yoluyla beslenemeyen hastalara uzun dönem enteral beslenme sağlamak amacıyla karın duvarından mideye tüp yerleştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri