Recaizade Mahmut Ekrem, Talîm-i Edebiyat'ta olduğu gibi Takdîr-i Elhân, Kudemadan Birkaç Şair, Pejmürde, Takrizat ve Zemzeme III adlı tenkitlerinde de “sanat teorisi”yle ilgilenir. Sanat eserinin; tabiat ve güzellikle, kadın ve ilhamla olan ilişkisine yer verir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanı 1898 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatının ilk realist roman örneğidir. Kitabın konusu, babasından kalan bir mirası müsrifçe harcayan bir gencin aşkını anlatır. Recaizade Mahmut Ekrem'in tek romanı olan Araba Sevdası, süslü ve ağır bir dille yazılmıştır.
Pejmürde'deki “Buhrȃn-ı Sevdȃ” adlı şiir (7 Teşrȋnisȃnȋ 1300/19 Kasım 1884), Zemzeme'nin ikinci cildindeki hikâye-şiirlerle aynı dönemde yazılmasına rağmen, Pejmürde'ye alınmıştır. 10 bendden oluşan şiirin kafiyesi “ababcc dedeff”dir. Şiir kişisi ayrılık elemi içinde şiirden medet umar.
Araba Sevdası'ndan sonra yayımlanan Şemsa ise anı-hikâye türünde bir eserdir ve yazarın en çok üzerinde durduğu hastalık(verem) ve ölüm konuları üzerine kurgulanmıştır.
VUSLAT YÂHUT SÜREKSİZ SEVİNÇ (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
İlgili 36 soru bulundu
Pek çok edebi türde eser veren Recaizâde Mahmut Ekrem de ilk eserini 1840 yılında Afife Anjelik'le tiyatro türünde vermiş olur.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir.
Deneme ve biraz da mensur şiir tarzlarının ilk örneklerinden olan bu parçaların, Recaîzade Ekrem'in sanatçı ve entelektüel kişiliğinin değerlendirilmesinde yeni katkılar getireceğini düşünüyoruz.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
pejmürde - Nişanyan Sözlük. Farsça pijmurde پژمرده “solmuş, buruşuk, hırpalanmış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça pijmurdan پژمردن “solmak, eskimek” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır. Bu fiil Farsça pij پژ “buruşuk, eski” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde dile getirir.
Fazıl Gökçek, “Zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir” diyen Recaizade Mahmud Ekrem'in, Namık Kemal'in toplum mese- leleri ile içeriğini genişlettiği şiiri tabiatta var olan ve insanın beğenisine hitap eden her şeye teşmil ettiğini söyler.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Şemsa (Recaizade Mahmut Ekrem) - Fiyat & Satın Al | D&R.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı. 1288/1871 yılında yayımlanan Nağme-i Seher, Recaizâde Ekrem Bey'in 15-16 yaşlarından itibaren ve “yedi, sekiz yıl” boyunca yazdığı şiirlerinden oluşmaktadır.
RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM'İN YÂDİGÂR-I ŞEBÂB ADLI ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (TAM METİN BİLDİRİ)
Muallim Naci, göz için kafiye anlayışını savunmuştur.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Demdeme 1886 yılında yayımlanmış olan bir eserdir. Bu eser eleştiri türünde yazılmış eserler arasında yer almaktadır.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri